به گزارش خبرگزاری شبستان، «فرهاد ورهرام» مستندساز و پژوهشگر در تعریف فیلم صنعتی گفت: در یک نگاه کلی فیلم صنعتی فیلمی است که سفارشدهنده آن تولیدکنندگان صنعت هستند تا با زبان تصویر، اهداف و کاربردهای محصول تولید شده خود را برای مخاطبان خاص یا عام شرح دهند.
وی درباره جایگاه فیلم صنعتی در سینمای مستند ایران توضیح داد: فیلم صنعتی در سینمای ایران تعریفپذیر نیست. اغلب این آثار ظاهری صنعتی دارند اما در باطن مفهومی اجتماعی یا معنای دیگر را منتقل میکنند.
ورهرام همچنین دربارة مسائل این گونه در سینمای مستند و موانع رشد آن توضیح داد: اغلب مستندهای صنعتی که در ایران تولید شده بهانهای است تا کارگردان دغدغههای خودش را بیان کند در حالی که فیلم صنعتی باید در خدمت صنعت مورد نظر باشد.
کارگردان فیلم مستند «تاراز» درباره علل این مسئله گفت: علت این است که سفارشدهندگان ما اغلب افراد ناآگاهی در زمینه فیلمسازی صنعتی هستند و خواسته صریح و روشنی در این زمینه از کارگردان ندارند. با وجود این ضعف، کارگردان هم با نگاه هنری و دغدغههای شخصی خود وارد عرصه میشود و کاستیهای سفارش را با ذهنیات خودش جبران میکند.
بنابر گزارش ستاد خبری دومین جشنواره ملی فیلمهای صنعتی،ورهرام تصریح کرد: نتیجه این روش کار در ایران منجر به خلق آثار مستند صنعتی بینظیری هم شده و نمیتوان منکر تواناییهای کارگردانان شد اما سفارشدهنده نباید به پرداخت هزینهها بسنده کند و آگاه باشند که این دست فیلمها در تعریف فیلم صنعتی نمیگنجد.
کارگردان فیلم مستند «عروسی مقدس» یادآور شد: اگر قرار است دغدغه کارگردان در فیلم صنعتی مطرح باشد، بهتر است دو نسخه فیلم از یک موضوع ساخته شود؛ یکی با نگاه کارگردان و یکی با نگاه سفارشدهنده. در تاریخ فیلم صنعتی نیز فیلم «شیشه» با این رویکرد در دو نسخه ساخته شده است.
ورهرام خاطرنشان کرد: در دنیا مرسوم است که کارخانهها یا متولیان تولید به دفاتر فیلمسازی مراجعه میکنند و تمام سفارشها را با تهیهکنندگان مطرح میکنند در نهایت از کارگردان دعوت به همکاری میشود اما در ایران ابتدا با دعوت از کارگردان و نشان دادن بخشی از روند تولید، همکاری آغاز میشود و اگر در این میان مدیر آن کارخانه عوض شود، ممکن است تمام برنامهریزیها تغییر کند یا لغو شود.
پایان پیام/
نظر شما