به گزارش خبرگزاری شبستان ، مراسم بزرگداشت عطار نیشابوری با حضور دکتر محمود عابدی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و دکتر ابراهیم خدایار رئیس مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس روز سه شنبه 29 فروردین 1390 ساعت 5 الی 7 در پژوهشگاه برگزار می شود.
عنوان سخنرانی دکتر عابدی ، بررسی تطبیقی داستان شیخ صنعان و پیرچنگی و دکترخدایار، عطار نیشابوری و تأثیر میراث فکری او در آسیای مرکزی می باشد.
«فریدالدّین عطار» کدکنی نیشابوری، شاعر و عارف نامآور قرن ششم و آغاز قرن هفتم است. ولادتش درسال 538 و به قولی 513 و به روایتی 512 است. «دولتشاه سمرقندی» محل ولادتش را «شادیاخ»، از توابع «نیشابور» میداند که محل بازسازی شدهی «نیشابور» قدیم است. پس از حملهی غزان در سال 548، شهر تاریخی «نیشابور» ویران شد که بعد ها «شادیاخ» جای آن را گرفت. اما بار دیگر این شهر در تاخت و تازهای وحشیانهی مغول نابود شد و این شهر، باردیگر در محل قدیم و اولیهی خود بنا شد.
جابجایی این دو محل یعنی «شادیاخ» و «کدکن» در مورد ذکر محل تولد این شاعر و عارف بزرگ، بسیار دیده شدهاست. هم «شادیاخ» و هم «کدکن» از توابع شهرستان «نیشابور» هستند و «عطار» در هر کدام از این مناطق بهدنیا آمده باشد، نیشابوری است.
پدر او نیز در محل «شادیاخ»، عطاری شناخته شده و صاحب نام بوده است. در مورد واژهی عطار و عطاری بسیار واضح است که مراد، عطر فروشی نیست بلکه شغل عطاری، نوعی داروفروشی و درمان بیماریها و طبابت بودهاست.
«فریدالدین عطار» نیز این شغل را از پدر به ارث برده و به دارو فروشی و طبابت در داروخانهی خود میپرداختهاست. او زندگی مادی خود را از همین راه تأمین میکرده است. او هرگز برای چیزی و یا کسی با انگیزههای مادی شعر نسرود و همیشه زندگی آرام و زاهدانه ای داشت.
بنا برگزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات، در این که او نزد چه کسی شیوهی طبابت را آموخته، سندی موجود نیست. به نقل از «هدایت»، او در طب، شاگرد «مجدالدین بغدادی»، پزشک ویژهی سلطان «محمد خوارزمشاه» بودهاست. در همین زمان است که با افکار عرفانی آشنا میشود و برخی از آثار خود را در همان زمان خلق میکند. او شعر را از محدودهی تنگ ادبیات درباری و مداحی بیرون کشید و آن را به زبان مردم عادی نزدیک ساخت و بر بستر دردها، خواستها و آرزوهای آنان به خلق آثار خویش پرداخت.
علاقه مندان شرکت در این برنامه می توانند به نشانی تهران،خ ولیعصر، پایین تر از میدان ولیعصر، خ دمشق، شماره 9 پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات مراجعه نماید.
پایان پیام/
نظر شما