به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، نشست نقد و بررسی کتاب «عقاب، عشق ماندگار» از سوی معاونت علوم، تحقیقات و فناوری آجا با همکاری مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و مشارکت خانه کتاب و ادبیات ایران، چهارشنبه (۲۷ مهرماه ۱۴۰۱) با حضور امیر سرتیپ دوم خلبان علیرضا رودباری؛ رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سرهنگ احمد ملکی؛ مدیر انتشارات راهبردی نهاجا، مجید جلالی؛ کارشناس و منتقد، هادی حقجو؛ نویسنده کتاب، ناصر ابراهیمی، حسن روشن، احمد فاتحی، بیژن طاهری، اکبر مالکی، سیما بیات و اردلان آشتیانی از پیشکسوتان و اهالی ورزش فوتبال با اجرای سرهنگ رضا جهانفر در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
«عقاب، عشق ماندگار» تاریخچهای از فوتبال این سرزمین و تیم عقاب را روایت میکند
امیر سرتیپ دوم خلبان علیرضا رودباری در بخش ابتدایی این نشست بیان کرد: نیروی هوایی نقش بسیار مهم، سازنده و اثرگذاری در هشت سال دفاع مقدس بهعنوان بخشی مهم از تاریخ سرزمینمان داشت. یکی از وظایف مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی نهاجا، مستندسازی و پردازش کتابهای دفاع مقدس و حماسهسازیهای نیروی هوایی در برهههای مختلف است.
وی با اشاره به وجه مشترک ورزش و کتاب این است که هر دو جزو نشانههای توسعهیافتگی و پیشرفت هر کشور هستند. افزود: شاید در گذشته، تأثیرگذاری نیروهای نظامی بیشتر در حوزههای سخت بوده، اما امروزه اثرگذاری نیروهای نظامی در دو بخش سخت و نرم نمود دارد. حوزههای نرم مانند کتاب و کتابخوانی قطعا بر افکار عمومی و حتی حاکمیت تأثیرگذار است.
رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی نهاجا، گفت: هدف از خلقت ما، رسیدن به درجه کمال و یکی از راههای رسیدن به این درجه، خدمت به دیگران است. براساس آیات قرآن کریم و احادیث، مهمترین نشانه ایمان، امانتداری است که این مفهوم در جایگاههای مختلف ازجمله خلق چیزی یا مدیریت یک مجموعه نیز مصداق پیدا میکند. تیم فوتبال عقاب جزو افتخارات نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. کتاب «عقاب، عشق ماندگار» تاریخچهای از فوتبال این سرزمین و تیم عقاب را روایت میکند. این کتاب با عشق نوشته شده که رمز موفقیت و ماندگاری آن خواهد بود.
در فوتبال دنیا، بستر فرهنگی باشگاههای ریشهدار هستند
در ادامه مجید جلالی؛ مربی و مدرس بینالمللی فیفا اظهار کرد: نگارش خدمات ارزشمند پیشکسوتان و تکریم و ارج نهادن به کسانی که برای عزت و سربلندی کشور تلاش کردهاند، کار بزرگی است. نویسنده چند سال برای گردآوری کتاب «عقاب، عشق ماندگار» پژوهش کرده و وقت گذاشته تا چنین اثر ماندگاری را خلق کند. ظهور، اوج، ترمیم و بازسازی باشگاه عقاب، بهطور کامل در این کتاب تشریح شده است.
وی در معرفی مختصری از ساختار و فصلهای این کتاب، افزود: این اثر در هشت فصل تدوین شده است. هادی حقجو در فصل نخست به تاریخچه پیدایش فوتبال تا زمان پیدایش فوتبال نوین و در فصل دوم به تاریخچه فوتبال ایران میپردازد. نویسنده در فصل چهارم، کاملا بیطرفانه و منصفانه، چهرههای نامی باشگاه عقاب را معرفی میکند. فصلهای پنجم و ششم کتاب، به بیان تاریخچه و چهرههای نامی باشگاه عقاب بعد از انقلاب، اختصاص دارد. در فصل هفتم نیز چهرههای مختلفی که در دورههای مختلف بهنوعی در این باشگاه فعالیت کرده یا با آن مرتبط بودهاند، معرفی شده است.
نویسنده کتاب «فوتبال یک» در بخش دیگری از سخنان خود گفت: نقد من بر این کتاب، بهنوعی دغدغه نویسنده کتاب نیز هست؛ اینکه چرا تیم عقاب دیگر در فوتبال نیست و چرا نمیتوان آن را احیاء کرد؟ برخی تیمها دیگر هیچکدام در فوتبال نیستند، درحالیکه در فوتبال دنیا، بستر فرهنگی باشگاههای ریشهدار هستند. تیمهایی مثل دارایی، شاهین، عقاب و وحدت، توسط بزرگان و دلسوزان فوتبال اداره میشد، اما امروز فوتبال توسط اهالی صنعت و سیاست اداره میشود. شاید از میان ۱۶ تیم لیگ برتری فوتبال ایران تنها سه تیم زیرساختها و امکانات باشگاه عقاب را داشته باشند. چرا این تیم با این پیشینه و پتانسیل، نمیتواند به سطح اول فوتبال کشور برگردد؟
جلالی همچنین بیان کرد: تیم عقاب، در طول تاریخ فوتبال ایران، بزرگان زیادی داشته و از نظر فنی، فنون مربیگری و سطح فرهنگی نیز در جایگاه ویژهای قرار داشته است و باید دوباره جایگاه خود را در فوتبال کشور بهدست آورد. امیدوارم مسئولان نیروی هوایی ارتش، برای احیای این تیم همت کنند.
نویسنده این کتاب را هوشمندانه روایت و تصویرسازی کرده است
بیژن ذوالفقارنسب؛ مربی فوتبال نیز در بخش دیگری از این نشست در ارتباطی تلفنی، گفت: از سال ۱۳۴۷ بهطور جدی در عرصه فوتبال حضور دارم. باشگاه عقاب در آن مقطع از باشگاههای خوشنام و منظم و متشکل از افرادی با فرهنگ و آداب اصیل بود. فوتبال این تیم را بیشتر با مرحوم حسین فکری و مدیریت ایشان میشناسم. عقاب، پیشینه و اعتباری قوی داشت و همه با احترام از این باشگاه، مربیان و بازیکنان آن یاد میکردند.
وی ادامه داد: حقجو این کتاب را بسیار هوشمندانه روایت و تصویرسازی کرده است. در میان کتابهای ورزشی، کمتر کتابی را با این انرژی حرکتی و دقت و سطح کیفی خوب دیدهام. البته قطعا حمایت مسئولان نیروی هوایی ارتش نیز در خلق این اثر تأثیرگذار بوده است.
ذوالفقارنسب اظهار کرد: چرا این باشگاه با این پیشینه غنی، نباید جایگاهی در فوتبال ایران و آسیا داشته باشد؟ بزرگانی همچون اکبر افتخاری، پرویز قلیچخانی، فرامرز ظلی، ایرج داناییفر و آندرانیک تیموریان در این تیم بازی و رشد کرده و در یک نظام مدیریتی باکیفیت برای جوانان الگو بودند. امروز برای نسل جدید نیاز به چنین الگوهایی داریم؛ انسانهایی تحصیلکرده، فرهنگی و تأثیرگذار در جامعه. بهعنوان کسی که سالها با فوتبال زندگی کردهام، هیچکدام از باشگاههای تراز اول فوتبال ایران را در سطح عقابِ دهههای ۴۰ و ۵۰ نمیبینم. باید شرایط ورزشی، اجتماعی، بهویژه فرهنگی و تربیتی باشگاههای کشور را ارتقاء دهیم.
این مربی و کارشناس فوتبال افزود: کتاب به لحاظ محتوایی سطح خوبی دارد. نویسنده با پیگیری، پشتکار و درایت، کتاب را نوشته است که بهنظرم یکی از کتابهای موفق فرهنگی و ورزشی کشور است.
این کتاب را با قلبم نوشتم نه مغزم
هادی حقجو؛ نویسنده کتاب «عقاب، عشق ماندگار» نیز در ادامه گفت: باشگاه عقاب که در سال ۱۳۳۰ فعالیت خود را آغاز کرده، سالهای متمادی با داشتن مدیران، مربیان و بازیکنان نامی، تأثیر زیادی در توسعه فوتبال ایران داشته است. هدف فوتبال و بهطور کلی ورزش، توسعه پایدار در این حوزه است. هر قهرمانی که بهنوعی باعث عزتمندی ایران شده، فارغ از هر گرایش سیاسی، قابل تقدیر است. این کتاب را با قلبم نوشتم نه مغزم. نمیشود از عقاب اسم برد و از حماسهسازانی که باعث شادی مردم شدهاند، یاد نکرد.
وی بیان کرد: اخیرا فرمانده محترم نیروی هوایی ارتش مطرح کردند که تصمیم داریم باشگاه فوتبال عقاب را به جایگاه واقعی و قبلی آن بازگردانیم و اولین سازمانی باشیم که فوتبال را با فرهنگ ایرانی-اسلامی به جامعه معرفی کنیم. باشگاههای پرسپولیس و استقلال در تهیه یک زمین برای تمرین مشکل دارند، ولی باشگاه عقاب چندین زمین و امکانات زیرساختی خیلی خوبی دارد. با پتانسیلهایی که باشگاه عقاب دارد، چرا نباید به جایگاه قبلی خود بازگردد؟
این نویسنده و پژوهشگر در ادامه بر اهمیت پرداختن به مقوله جامعهشناسی ورزش در قالب کتاب، تأکید کرد.
حقجو در پایان درباره دلیل انتخاب طرح پشت جلد کتاب، گفت: فلسفه تصویر پشت جلد این کتاب، یک «نَه مقدس» است. سیدالشهدای اسرای ایران، امیر سرلشکر خلبان شهید حسین لشکری، ۱۸ سال در اسارت رژیم بعث عراق بود. بعثیها از او خواستند که تنها یک کلمه بگوید که آغازگر جنگ ایران بوده است تا در آزادی و آسایش باشد، ولی این خلبان سرافراز نیروی هوایی ارتش نپذیرفت و با گفتن «نه مقدس»، ۱۸ سال رنج اسارت را به دوش کشید و در نهایت نیز بر اثر همین رنج به درجه رفیع شهادت نائل آمد. زمانی که سال ۹۱ مربیگری تیم عقاب را برعهده داشتم و با اقتدار بر همه تیمها پیروز شده بودیم، تحت فشارهایی از بیرون قرار گرفتم و حاشیههایی ایجاد شد. قبل از آخرین بازی، بچهها را بهجای تمرین به بهشت زهرا(س) و بر مزار خلبانان شهید نیروی هوایی و شهید سرافراز حسین لشکری بردم که این تصویر برای پشت جلد کتاب استفاده شده است.
تأکید بر بازگرداندن تیم عقاب به جایگاه پرافتخار گذشته
در بخش پایانی این نشست، اکبر مالکی؛ فوتبالیست پیشکسوت و بنیانگذار ورزش سلامتی و آمادگی جسمانی در ایران، ناصر ابراهیمی؛ پیشکسوت فوتبال و مربی سابق تیم ملی فوتبال ایران، حسن روشن؛ پیشکسوت فوتبال، احمد فاتحی؛ مربی و پیشکسوت فوتبال، سیما بیات؛ مربی فوتبال و فوتسال بانوان و اردلان آشتیانی؛ فوتبالیست و کارشناس فوتبال در سخنانی کوتاه به بیان خاطرات و نظرات خود درباره باشگاه عقاب و مسائل فوتبال ایران پرداختند.
تأکید بر توجه به موضوعات فرهنگی و تربیتی در باشگاههای فرهنگی-ورزشی، اهمیت مقوله استعدادیابی در فوتبال، توجه و اعتماد به مربیان در سپردن سکان تیمهای فوتبال در سطح باشگاهی و ملی به آنها، تقدیر از نویسنده کتاب «عقاب، عشق ماندگار» برای معرفی و قدردانی بیطرفانه از همه دستاندرکاران باشگاه عقاب و تأکید بر بازگرداندن تیم عقاب به جایگاه پرافتخار گذشته، ازجمله مباحث مطرح شده در سخنان پیشکسوتان و اهالی فوتبال بود.
نظر شما