روان شناسی دین، گرایش مذهبی سالم را تقویت می کند

دکتر محمد دهقانی بر این باور است، هنگامیکه در موارد آموزش دینی، نتیجه غیردلخواه می گیریم، علوم انسانی را مسئول می دانیم، اما حقیقت آن است که روان شناسی دین منجر به تقویت گرایش مذهبی سالم می شود.

دکتر «محمد دهقانی»، مترجم کتاب «روانشناسی دین بر اساس رویکرد تجربی» و پژوهشگر ادبی، در گفت وگو با خبرنگار شبستان، با اشاره به اهمیت پرداخت ویژه به روان شناسی دین در جامعه ایران، گفت: اهمیت بسیاری دارد که به مبحث روان شناسی دین به صورت ویژه پرداخته شود چرا که بسیاری از ارکان اصلی در جامعه ما بر اساس دین شکل گرفته است.
 

وی ادامه داد: در حوزه روان شناسی دین باید پژوهش صورت پذیرد، درست است که خاستگاه روان شناسی دین در کشورهای غربی بوده است، اما انتظار می رود با توجه به اهمیت فوق العاده مسائل دینی در نسج جامعه، حداقل از پژوهش های انجام شده در این حوزه در کشورهای دیگر، در صورتی که درست است استفاده و الگوبرداری شود و مورد استفاده قرار گیرد و اگر چنین نیست اصلاح شود.


دکتر دهقانی افزود: متاسفانه در حوزه روان شناسی دین در کشور پژوهشی صورت نگرفته است و این در حالی است که این علم کاربردهای بسیاری دارد.


وی گفت: ما مثل هر جامعه ای مسائل متعددی داریم، باید تحقیق گسترده در راستای روان شناسی دین صورت پذیرد، در آمریکای شمالی چون اغلب مردم مسیحی هستند، مشاوران در بررسی وضعیت مراجعانشان به نگرش دینی آنها توجه می کنند و این موضوع را مد نظر قرار می دهند که دین و نگرش دینی فرد تا چه حد می تواند در رفع مشکل او کارآمد باشد.


این مترجم ادامه داد: متاسفانه روان شناسان ما همین متون و پژوهش ها را که با توجه به دین کشور مذکور که همان مسیحیت استفاده می کنند، مطالعه و عیناً به کار می برند.


دکتر دهقانی تصریح کرد: یکی از کارکردهای روان شناسی دین این مسئله است که باید در نظر بگیریم در جامعه و فرهنگی که داریم، چگونه می توانیم مشکلات خود را حل کنیم، اما متاسفانه ما حتی رشته روان شناسی دین نداریم و معتقدم حوزه روان شناسی دین می تواند به اولیای امور و مسئولان که به حل مشکلات مردم می پردازند، کمک شایانی بکند.


وی یکی از موارد کاربست روان شناسی دین در جامعه را «آموزش دینی» عنوان کرد.


دکتر دهقانی در این راستا ادامه داد: ما انبوهی از اطلاعات، آموزه ها و روش های دینی را داریم و به سیستم آموزشی تزریق و نهایتا به دانش آموزان منتقل می کنیم ولی در مواردی نتیجه معکوس و غیردلخواه را می گیریم و نهایتا علوم انسانی را مسئول این ناکامی می دانیم اما حقیقت این نیست بلکه علوم انسانی  کمک می کند تا «گرایش مذهبی سالم» در افراد مختلف و به ویژه کودک را تقویت کنیم که این امر در حوزه روان شناسی دین قرار دارد.


انتهای پیام/

کد خبر 122009

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهرام شجاعيان IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۱
    1 0
    هر آنچه که به نام اديان وارد جوامع شود با خطر دوگانه برداشت از سوي عموم مواجه است يعني در خصوص يک موضوع واحد مي توان به دو صورت متضاد اعلام نظر نمود زيرا ارتباط دين و زندگي عمومي ارتباطي نزديک است . اگر کسي در لحظه مشکلي داشت آنرا به گردن دين نهاده و شادي خود را نيز با دين مرتبط مي سازد . بنا بر اين يک تفکر علمي و نشئت گرفته از واقعيات محيطي لازم است تا مرز هاي مرتبط به حالات فردي را از برداشت هاي عمومي منفک ساخته و راه هاي پيشگيري از بحران ها و هيجانات را کنترل نمايد . بنا بر اين نظر آقاي دکتر محمد دهقاني در خصوص اينکه جامعه نيازمند به بررسي و کسب شناخت از روانشناسي دين مي باشد نظري صحيح و متکي بر واقعيات است . بخصوص در دوراني که تهاجم رسانه هاي بيگانه بر جوانان و نوجوانان ما شدت بيشتري يافته و اين تهاجمات حتي بر افکار بزرگتر ها نيز تاثيراتي غير قابل انکار دارد . اما اينکه در اين مسير تنها به استنادات غربي تکيه شود نمي تواند راه حلي منطقي باشد زيرا که در اساس و در بافت اجتماعي ما هنجار ها و ناهنجاري ها بگونه اي متفاوت از غرب تعريف شده اند و همين تفاوتهاي اجتماعي نشانگر اين واقعيت است که نياز ما تدوين روانشناسي ديني متناسب با مردم و فرهنگ خودمان است و بس . هر چند در اين مسير مي توان از تجارب و از آثار موجود در جهان غرب نيز ياري گرفته و از نتايج حاصله در پژوهش هاي غربي نيز برداشت هاي مقايسه اي را کسب نمود . بهرام شجاعيان