آنچه آمریکا و غرب از مذاکرات ایران با 1+ 5 می‌خواهند

مقامات آمریکایی و اروپایی با این پیش فرض که نتیجه مذاکرات ایران با 1+ 5 باید توقف غنی سازی 20 در صدی اورانیوم باشد وارد مذاکره می شوند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه نیویورک تایمز در شماره امروز خود با ارائه گزارشی در مورد آغاز مذاکرات ایران با گروه 1+5 خبر داد که یکی از درخواست هایی که دولت اوباما و متحدان اروپایی اش می خواهند در این دور از مذاکرات مطرح کنند ، تعطیلی فوری و کامل سایت هستهای تازه تکمیل شده در عمق زمین یعنی سایت فردو هستند.
بر اساس این گزارش به گفته دیپلمات های انگلیسی و آمریکایی، واشنگتن و متحدان اروپایی اش همچنین خواستار توقف تولید سوخت اورانیومی هستند که به ادعای آنها تنها چند گام تا رسیدن به سلاح های اتمی فاصله دارد.
همچنین یکی دیگر از درخواست های آنها انتقال ذخایر موجود سوخت در سایت های هسته ای به خارج از ایران است.
این در خواست در حقیقت در راستای همان واکنش خصمانه ای است که غرب و آمریکا در زمان راه اندازی سایت فردو از خود نشان دادند تا بدین ترتیب بتوانند به بهانه اینکه ایران می خواهد به بمب اتمی دست پیدا کند فعالیت صلح آمیز هسته ای این کشور را متوقف کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا در آن زمان در واکنش به خبر رسانه‌های غرب درباره آغاز به کار تاسیسات هسته‌ای فردو و غنی‌سازی اورانیوم با درصد غنای 20 درصد از ایران خواست تا غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند.
آمریکا مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات جدید فردو باعث تشدید زورآزمایی‌های هسته‌ای ایران در قبال جامعه بین‌المللی می‌شود و این اقدام نقض تعهدات ایران در قبال قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.
وزارت خارجه انگلی نیز با صدور بیانیه ای مدعی شد که در شرایطی که جامعه بین‌الملل از ایران خواسته که به آن درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود اطمینان دهد، آغاز غنی‌سازی در فردو اقدامی تحریک آمیز محسوب می‌شود که گفته‌های مقامات ایرانی مبنی بر اینکه برنامه هسته‌ای آن کاملا غیرنظامی است را سست و تضعیف می‌کند.
گزارش نیویورک تایمز نیز در راستای همین رویکرد آمریکا برای انجام هر اقدامی به منظور جلوگیری از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران ارائه شده است.
در این گزارش آمده است: دور جدید مذاکرات ایران با 1+ 5 آغاز حرکتی است که باراک اوباما آن را « آخرین شانس » برای حل دیپلماتیک مناقشه هسته ای ایران با سازمان ملل و غرب دانسته است.
به اعتقاد آمریکا و متحدان اروپایی اش به نتیجه رسیدن راه دیپلماتیک مستلزم این است که مسئولان نظامی ایران دست از غنی سازی اورانیوم در سایت فردو که در خارج از شهر مقدس قم قرار دارد، بردارند و بدین ترتیب سرمایه گذاری های عظیم در یکی از سایت هایی که در مقبل حملات هوایی مستحکم ترین سایت است، متوقف کنند.
بر اساس آنچه در گزارش نیویورک تایمز آمده است در شرایطی که مشخص نیست که آیا این متحدان غربی و اروپایی چیزی جز تعطیلی تاسیسات فردو را خواهند پذیرفت یا نه، کارشناسان خارجی بر این باورند که پذیرش چنین شرایطی برای رهبران ایران که باید در مواجه با مبارزات سیاسی قوی به نظر برسند، دشوار خواهد بود.
اوباما و متحدان غربی اش هنوز نمی دانند که آیا تهدید نظامی اسراییل و اعمال تحریم های فلج کننده و به وجود آوردن شرایط سخت برای ایران می تواند آنها را به نتیجه دلخواهشان برسناد یا خیر.
یکی از مقامات بلند پاییه سابق دولت آمریکا در این باره می گوید: ما نظری در مورد اینکه ایرانی ها چه واکنشی در مورد فعالیت های هسته ای خود نشان می دهند، نداریم و احتمالا پس از اولین نشست هم چیزی در این مورد نخواهیم دانست اما به هر حال دور بعدی تحریم های نفتی علیه ایران از اوایل تابستان آغاز می شود.
این اظهارات در حقیقت نشان دهنده رویکر دوگانه آمریکا و متحدان اروپایی اش در قبال ایران است که از یک سو مذاکره با ایران و از سوی دیگر هنوز در زمانی که مذاکرات برگزار نشده تحریم های نفتی با این کشور را در دستور کار خود قرار می دهند.
بنابر گزارش نیویورک تایمز، متحدان غربی درباره اینکه آیا رهبران ایران تصمیم سیاسی برای پیگیری تسلیحات هسته ای را گرفته اند یا خیر اختلاف نظر دارند؛‌ سازمان های اطلاعاتی آمریکا با استناد به ارزیابی های اطلاعاتی مربوط به سال 2007 میلادی خود اعلام می کنند که ایران فعالیت خود برای ساخت تسلیحات هسته‌ای را در سال 2003 میلادی متوقف کرده و تصمیمی برای انجام مراحل پایانی که لازمه دستیابی به بمب اتمی است ندارد و این در حالیست که انگلیس و بیشتر از آن اسرائیل می گویند که حتی اگر به دستیابی قطعی ایران به تسلیحات اتمی باور نداشته باشند به تصمیم ایران برای رسیدن به قابلیت ساخت تسلیحات هسته ای باور دارند.
در حالی که انجام مذاکرات ایران با 1+5 نزدیک است مقامات آمریکایی و اروپایی با این پیش فرض که نتیجه این مذاکرات باید توقف غنی سازی 20 در صدی اورانیوم باشد وارد مذاکره می شوند زیرا آنها بر این ادعای خود که این اقدام منجر به ساخت بمب اتمی از سوی ایران می شود مصر هستند.
اما آنچه مشخص است این است که نتیجه این مذاکرات و یا شکست آن در صورتی مشخص می شود که واشنگتن بتواند تهدیدهای اسرائیل درباره اقدام نظامی علیه ایران در سال جاری میلادی را خاموش کند.

پایان پیام/

 

کد خبر 121487

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha