ضرورت حمایت از تحقق نهادهای دموکراتیک در سوریه و بحرین

هیئت پارلمانی ایران که این روزها در اوگاندا به سر می برد در دیدار با همتایان خود، طرح ضرورت حمایت از تحقق نهادهای دموکراتیک در کشورهای درگیر منطقه به خصوص سوریه و بحرین را تصویب کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، در نشست منطقه‌ای آسیا – پاسیلیک که به ریاست ایران در اوگاندا برگزار شده بود، پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در دفاع از نهادهای دموکراتیک در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا با عنوان: «ضرورت حمایت از مصالحه و توافق ملی در جهت تحقق نهادهای دموکراتیک در کشورهای درگیر ناآرامی و آشوب بویژه در سوریه و بحرین» مورد تصویب اعضای گروه قرار گرفت.

بنابر این گزارش، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رییس شورای بین‌المجالس ایران و رییس هیات اعزامی پارلمانی به اوگاندا جهت شرکت در اجلاس 126 مجمع اتحادیه جهانی بین‌المجالس (IPU) در مجمع عمومی این اتحادیه پیرامون اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روز جهان سخنرانی کرد.

فلاحت‌پیشه با اشاره به تحولات سال گذشته در شماری از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، انقلاب‌های صورت گرفته در این کشور‌ها را ناشی از مطالبات بر حق مردم این کشور‌ها از جمله دستیابی به آزادی واقعی، رفاه اقتصادی، دموکراسی مردم‌سالاری و اجتناب از دیکتاتوری‌های منطقه‌ای دانست و گفت: جنبش‌های مردمی منطقه‌ای باید تغییرات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی لازم را در جوامع موردنظر ایجاد کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه با اشاره به وضعیت داخلی در سوریه نیز گفت: این واقعیت که بخشی از قلمرو سوریه بیش از 45 سال است تحت اشغال خارجی قرار دارد و دولت این کشور همواره برای آزادسازی این بخش از خاک خود در تلاش و مبارزه بوده است، غیرقابل انکار می‌باشد.

وی ادامه داد: به اعتقاد ما شرایط نامساعد کنونی در سوریه باید توسط مردم این کشور و از طریق ابزار مسالمت‌آمیز از جمله گفت‌وگو بین مخالفان و دولت و انجام اصلاحات سیاسی و اجتماعی رفع گردد و مداخله خارجی از جمله برخی تلاش‌ها برای مسلح ساختن و نفوذ دادن عناصر مسلح به داخل سوریه از دلایل عمده وخامت شرایط در این کشور بوده است.

رییس هیات پارلمانی کشورمان در پایان بر اهمیت نقش اتحادیه بین‌المجالس در ترغیب کشور‌ها در اتخاذ سیاست‌های مناسب در جهت تحقق خواست‌های مردمی در مقابل نظام‌های خودکامه و همچنین مداخله خارجی تاکید کرد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی که به منظور شرکت در یکصدوبیست‌وششمین اجلاس مجمع جهانی بین‌المجالس در کامپالا – اوگاندا بسر می‌برند در جلسات مختلف این اجلاس به ایراد سخنرانی پرداختند.

جواد جهانگیرزاده، دبیرکل گروه بین‌المجالس کشورمان در کمیته صلح و امنیت بین‌الملل اتحادیه بین‌المجالس، پیرامون تحولات اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا به بیان مواضع کشورمان پرداخت.

وی منشاء وقایع و تحولات سیاسی یک‌ساله اخیر در کشورهای این حوزه‌ها را شکاف طبقاتی و بی‌عدالتی اجتماعی و اقتصادی توام با عدم حسن زمامداری در این کشور‌ها ارزیابی کرد و گفت: تحولات و انقلاب‌های پدیدآمده در این مناطق در بردارنده پیام‌های بسیار مهمی برای جامعه بین‌الملل است که از جمله آن‌ها ضرورت توجه به خواسته‌های مردم این کشورهاست.

وی ادامه داد: چشم پوشی از خواست‌های مشروع مردم منطقه از یک‌سو و دخالت خارجی از سوی دیگر می‌تواند عواقب وخیمی در پی داشته باشد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در بخش دیگری از سخنان خود هویت مردمی این انقلاب‌ها را از نقاط برجسته تحولات این منطقه ارزیابی نموده و افزود: دوران حفظ حکام مستبد، فاسد و وابسته در نظام بین‌الملل در حال طی شدن است.

دبیرکل گروه بین‌المجالس در پایان سخنان خود با انتقاد از دخالت کشورهای غربی در امور کشورهای انقلاب‌خیز گفت: شماری از کشورهای غربی که هم‌اینک درگیر معضلات اجتماعی و تظاهرات مردمی شده‌اند، بهتر است به جای پیچیدن نسخه و دستورعمل برای ملت‌های در حال توسعه به وضع معیشتی اتباع خود برسند و به جای توسل به ابزار سرکوب علیه آن‌ها به خواسته‌های آنان توجه نمایند.

در ادامه جلسات مجمع اوگاندا همچنین سیدجواد زمانی، عضو کمیته توسعه پایدار این اتحادیه پیرامون موازنه قدرت در نظام بین‌الملل سخنرانی کرد.

وی با اشاره به چالش‌های فراروی جامعه بین‌الملل از جمله نابرابری اقتصادی، امنیت غذایی، حفظ منابع طبیعی، تغییر آب و هوا، آن‌ها را ناشی از سوءمدیریت دانست و گفت: حل این معضلات همگی در گرو عزم و اراده سیاسی لازم از سوی حاکمان جهانی است.

وی نقش مجالس در این خصوص را افزایش آگاهی‌های عمومی و تصویب قوانین مناسب دانست.

مخبر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پایان خواستار اصلاح نظام سیاسی بین‌المللی بویژه شورای امنیت و تبدیل‌آن به نهادی شفاف، پاسخگو و موثر شد.

سیدناصر موسوی، دیگر عضو هیات اعزامی نیز در کمیته دموکراسی و حقوق بشر اتحادیه بین‌المجالس پیرامون نقش مجالس در مقابله با چالش‌های فراروی اصل بهداشت و سلامت زنان و کودکان سخنرانی کرد.

وی با اشاره به اهداف اعلامیه هزاره گفت: شاخص‌هایی همچون بهداشت، آموزش، توانمندسازی زمان و توسعه اقتصادی باید مورد اهتمام جدی قرار گیرد.

وی تحقق اهداف توسعه هزاره و تعیین سقف زمانی سال 2015 برای آن را مستلزم همکاری کشورهای توسعه یافته در این زمینه دانست و گفت: در عقب‌ماندگی جامعه بین‌الملل بویژه کشورهای در حال توسعه از تحقق اهداف سند توسعه هزاره، کشورهای پیشرفته و توسعه یافته مسوولیت دارند.

همچنین در نشست دبیران کل مجالس عضو اتحادیه بین‌المجالس نیز حسین شیخ‌الاسلام، مشاور رییس مجلس شورای اسلامی و مدیرکل بین‌الملل پیرامون فرآیند اصلاح و اجرای قوانین در مجالس و تجارب پارلمان جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط به ایراد سخنرانی پرداخت.

وی در این ارتباط به ویژگی‌های نظام پارلمانی در ایران در مقایسه با بسیاری از نظام‌های پارلمانی جهان اشاره کرد.

دیدارهای هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران در اوگاندا

هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در اجلاس 126 مجمع اتحادیه بین‌المجالس در کامپالا – اوگاندا به سر می‌برد، در حاشیه اجلاس با تنی چند از مقامات بلندپایه پارلمانی – سیاسی کشور میزبان و سایر هیات‌های پارلمانی دیدار کرد. در دیدار هیات پارلمانی جمهوری اسلامی با معاون رییس جمهور اوگاندا، طرفین بر لزوم توسعه هرچه بیشتر مناسبات و همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی تاکید کردند.

ادواردو سکاندی معاون رییس‌جمهور اوگاندا نیز ایران را کشوری مهم در منطقه و جهان نام برد و برنامه هسته‌ای این کشور را صلح‌آمیز ارزیابی کرد.

وی همچنین خواستار سرمایه‌گذاری بخش‌های دولتی و خصوصی ایران در کشورش بویژه در زمینه‌های صنعتی و کشاورزی شد.

در دیدار هیات ایرانی با رییس مجلس اوگاندا نیز وی از حضور فعال هیات جمهوری اسلامی در این اجلاس تقدیر کرد و گفت: حضور فعال و مفید هیات ایرانی در این اجلاس نشان‌دهنده علاقه دو کشور به توسعه هرچه بیشتر روابط و همکاری‌های پارلمانی – سیاسی است.

وی بر آمادگی اوگاندا برای فراهم کردن بسترهای لازم برای افزایش تعاملات بین‌المللی و مراودات اقتصادی و تجاری بین دو کشور تاکید کرد و گفت: توسعه روابط فیمابین برای اوگاندا اهمیت خاصی دارد.

وی همچنین خواستار امضای یادداشت تفاهم مشترک بین دو کشور در آینده نزدیک شد.

در این دیدار نیز حشمت‌اله فلاحت‌پیشه با اشاره به ظرفیت‌های مناسب برای توسعه روابط از تمایل مجلس شورای اسلامی برای افزایش همکاری‌های پارلمانی و سیاسی خبر داد.

هیات پارلمانی در حاشیه اجلاس همچنین با نایب رییس مجلس سوئد، رییس مجلس مالدیو و هیات ایتالیایی دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار‌ها نیز طرفین بر لزوم افزایش همکاری‌ها در سطوح مختلف تاکید کردند.

نشست منطقه‌ای آسیا – پاسیلیک به ریاست ایران برگزار شد

نشست منطقه‌ای گروه جغرافیایی آسیا – پاسیفیک با حضور 27 کشور عضو این گروه در حاشیه جلسات مجمع بین‌المجالس در اوگاندا به ریاست گروه بین‌المجالس جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این نشست موضوعات مختلف دستور کار اجلاس توسط 27 کشور عضو این گروه در منطقه آسیا – پاسیفیک مورد بررسی قرار می‌گیرد.

حشمت‌اله فلاحت‌پیشه رییس گروه بین‌المجالس ایران که هدایت این نشست را به عهده داشت، در ابتدای جلسه بر اهمیت ایفای نقش بهتر اتحادیه بین‌المجالس در افزایش همکاری و تعامل میان پارلمان‌های جهان بویژه در منطقه آسیا – پاسیفیک تاکید نمود.

در این نشست پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در دفاع از نهادهای دموکراتیک در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا زیرعنوان: «ضرورت حمایت از مصالحه و توافق ملی در جهت تحقق نهادهای دموکراتیک در کشورهای درگیر ناآرامی و آشوب بویژه در سوریه و بحرین» مورد تصویب اعضای گروه قرار گرفت.

گفتنی است گروه بین‌المجالس جمهوری اسلامی ایران ریاست گروه آسیا – پاسیفیک در اتحادیه بین‌المجالس را در سال 2012 به عهده دارد.
پایان پیام/

کد خبر 120306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha