به گزارش خبرگزاری شبستان از سمنان، روستای خرقان همواره گردشگران داخلی و خارجی را در ایام مختلف سال به خود دیده است اما ایام نوروز فرصتی است تا دهها هزار زائر و گردشگر نوروزی از داخل و خارج کشور به این روستا سفر کنند.
شیخ ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان خرقانی یا علی بن احمد عارف بزرگ قرن چهارم و پنجم هجری از چهره های بسیار درخشان عرفان ایرانی است که در آزاد اندیشی و مردم گرائی جهانی و وسعت نظر انسانی و تفکر والای عرفانی ممتاز و کم نظیر است.
گفتار وکردار این عارف کیهان گرای ایرانی که در نیمه دوم قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری در خرقان قومس استان سمنان می زیسته است در طی گذشت نزدیک به یکهزار سال همواره مورد توجه و دقت و مطالعه و سرمشق عارفان و شاعران و متفکران و محققان بوده است.
وی در سال 351 یا 352 هجری در قصبه خرقان قومس از توابع بسطام متولد شده و در روز سه شنبه دهم محرم (عاشورا) سال425 هجری در هفتاد و سه سالگی در همان قصبه خرقان جهان را بدرود گفته است.
مشهور است که علاوه بر هم شهری وی یعنی بایزید بسطامی عارف بزرگوار و عالی مرتبه قرن دوم و سوم هجری که شیخ و مقتدای حال جذبه و تفکر او بوده است، مانند عارف معروف معاصر خود شیخ ابوسعید ابوالخیر خرقه ارشاد و طریقت از شیخ ابوالعباس احمد بن محمد عبدالکریم قصاب آملی داشته است.
در منقولات و حکایات باقی مانده، آمده است که شیخ ابوسعید ابوالخیر عارف مشهور و ابوعلی سینا فیلسوف نامی و ناصر خسرو قبادیانی علوی، شاعر و متفکر ایرانی که معاصر شیخ ابوالحسن خرقانی بوده اند به خرقان رفته و با وی صحبت داشته و مقام معنوی او را ستوده اند.
گفته اند که سلطان محمود غزنوی پادشاه مقتدر بدیدار شیخ ابوالحسن خرقانی رفته و از وی کسب فیض کرده و نصیحت خواسته است.
از شاگردان ممتاز و مشهور شیخ ابوالحسن خرقانی، خواجه عبدالله انصاری عارف قرن پنجم هجری است که سالها در خرقان زیسته و از انفاس پر برکت شیخ ابوالحسن خرقانی کسب فیض و معلومات کرده است.
در مورد ارتباط معنوی بایزید بسطامی عارف قرن دوم و سوم هجری با شیخ ابوالحسن خرقانی که از وفات بایزید234 هجری تا تولد شیخ ابوالحسن 351 یا 352 هجری، یکصد و هفده یا هیجده سال فاصله است مطالب زیادی در آثار نویسندگان و محققان به ویژه عارفان قرنهای بعد آمده است، که قابل توجه و تأمل می باشد.
قلعه نوخرقان با جمعیتی بالغ بر سه هزار نفر یکی از روستاهای تاریخی و کهن بسطام است و آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی عارف نامدار قرن های چهارم و پنجم هجری قمری در خرقان بر اهمیت گردشگری عرفانی آن افزوده است.
این روستا که در مسیر جاده شاهرود آزادشهر در 18 کیلومتری شمال شرقی بسطام و 24 کیلومتری شرق شاهرود واقع شده مورد توجه فراوان گردشگران است و روستایی کوهپایه ای با بافت مسکونی متراکم است. این روستا در شیب ملایمی با فاصله از کوه استقرار یافته است.
مجموعه زیبا و تاریخی آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، بقایای کهنه قلعه (از آثار پیش از اسلام) تپه تاریخی کولی، یخدان و آب انبار قدیمی از اماکن تاریخی روستای نوخرقان هستند.
آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی عارف نامی در شمال روستا بر روی تپه ای قرار دارد و تپه های سبز اطراف آرامگاه، زیبایی خاصی به آن بخشیده است. بر روی قبر شیخ، یک قطعه سنگ مرمری قرار دارد که اشعاری بر آن حک شده است.
بنای فعلی آرامگاه شیخ از آجر در سال 1352 توسط انجمن آثار ملی بنا شده است و در جوار آرامگاه مسجدی با گنبدی مخروطی و آراسته با کاشی های زیبا از دوره ایلخانی وجود داشته که در حال حاضر، تنها محراب آن باقی مانده است.
در کتیبه که به دیوار اتاق نصب است سخنی از سخنان حکیمانه اش نوشته شده است: هر کس که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید. چه آنکس که بدرگاه باری تعالی به جان ارزد، البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد.
پایان پیام/
نظر شما