وجود 420  اثر فرهنگی، باستانی و تاریخی در شهرستان سراوان

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: 420 اثر فرهنگی، باستانی و تاریخی در شهرستان سراوان وجود دارد.

حسنعلی شهرکی مدیر کل فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان به خبرنگار شبستان گفت: شهرستان سراوان دارای 6 بخش مرکزی، جالق، بم پشت، هیدوچ، زابلی و سیب و سوران است و 14 دهستان و 15 دهیاری و یک هزار پارچه آبادی تشکیل دهنده این شهرستان از نظر تقسیمات کشوری هستند.


وی افزود: آب و هوای شهرستان سراوان گرم و خشک، بیابانی، کویری و کم باران است و در زمستان هوا معتدل و متوسط بارندگی در سال 100 میلی متر  بوده و بسیاری از روستا ها دارای خاک مرغوب و حاصل خیزی می باشند.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ادامه داد: کوه های بیرگ زابلی، کوه سفید گشت، کوه سرخ در بم پشت، از مرتفع ترین کوههای این شهرستان محسوب می شوند و رشته کوه سیاهان طولانی ترین رشته کوه در این شهرستان می باشد که از نزدیکی های تفتان شروع و تا ناهوک در محدوده پاکستان ادامه دارد.


شهرکی گفت: رودخانه ماشکید نیز مهم ترین رود شهرستان سراوان است که از دامنه جنوبی شهرستان از نزدیکی خاش سرچشمه می گیرد که پس از عبور از بخش زابلی، جنوب سیب وسوران و شمال بم پشت ، جنوب اسفندک و کوهک را مشروب می کند.


وی افزود: قنات ها از دیر باز مهم ترین منبع تامین آب پس از رودخانه های فصلی می باشد بطوری که تا کنون 330 رشته قنات که گویای فرهنگ کهن این دیار می باشند و هر کدام بین 100 تا پنج هزار سال قدمت دارند در نقاط مختلف این شهرستان، به چشم می خورد برخی از انها بیش از 20 کیلو متر طول دارند، بنای این قنات ها از نظر فن آوری در ان زمان بهترین مهندسی را داشته اند و شیب انها طوری طراحی شده است که آب از مادر چاه تا مظهر قنات به راحتی جریان دارد.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: "گوریچ " از مهمترین باد های  شهرستان سراوان است که در فصل زمستان از شمال به جنوب می وزد و سرما به همراه دارد، " لوار " در فصل تابستان در این منطقه می وزد و دارای گرمای سوز ناکی است که دمای هوا به 46 درجه سانتی گراد نیز می رسد.


شهرکی به پیشینه باستانی و تاریخی سراوان اشاره کرد و گفت:آثار کشف شده و شواهد تاریخی، تپه ها و محوطه های باستانی و سنگ نگاره های به جا مانده از دوران گذشته، قبرستان های تاریخی حکایت از سکونت های انسانی در هزاره های پیش از تاریخ در منطقه را داردبطوری که این آثار متعدد تاریخی و باستانی ، شهرستان سراوان را به گهواره تاریخ تمدن مبدل ساخته است.


شهرکی ادامه داد: تاکنون بیش از 420 اثر فرهنگی، باستانی و تاریخی در این شهرستان مربوط به دوران های پیش از تاریخ ، تاریخی و اسلامی شناسایی شده است که این آثار سراوان را به یک موزه از تکامل انسان در عصر شکار، شبانی و کشاورزی مبدل نموده است بدون شک در عصر پیش از تاریخ فرهنگ های متعددی در منطقه در حاشیه رود خانه بزرگ این شهرستان وجود داشته است که بقایای انها به صورت محوطه ها و تپه ها شناسایی گردیده است .

 

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر دوران پیش از تاریخ در شهرستان سراوان آثار فراوانی نیز از دوره های تاریخی ( خصوصا سلسله های اشکانی و ساسانی ) شناسایی شده اند که از مهم ترین آنها می توان به تپه های میر علی جالق، تپه هوشک، تپه کلانک بخشان، تپه مهرگان و .... اشاره نمود

 

شهرکی یادآور شد: از مهم ترین آثار دوره اسلامی در شهرستان سراوان نیز می توان به یکی از کهن ترین مساجد استان در روستای دزک و همچنین مجموعه ای از مقابر ، مساجد و مناره ها و گورستان ها و قلاع و استحکامات نظامی و تدافعی و مسکونی دوره اسلا می اشاره نمود که نشانگر تداوم استقرار و سکونت در این منطقه از هزاره های پیش از تاریخ تا عصر حاضر می باشد.


وی افزود: نخستین و مهم ترین سکونتگاه های اولیه و آبادی های شهرستان سراوان در مناطقی همچون جالق، زابلی ناهوک، سب، کنت، کوهک، دزک در حاشیه و یا در نزدیکی رود خانه های این شهرستان پدید آمده است.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان تصریح کرد:  عوامل طبیعی همچون زلزله و یا قحط سالی موجب کوچ مردم از این منطقه گشته است با کاوش روی تپه های باستانی می توان زوایای دیگری از تاریخ کهن منطقه را شناسایی نمود و به آن دست پیدا کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 119365

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha