معماری قلعه تیس چابهار یادآور سبک های معماری دوران سلجوقی است

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: معماری قلعه تیس در چابهار یاد آور سبک های معماری دوران سلجوقی، صفوی و قاجاریه در جنوب شرقی کشور است.

حسنعلی شهرکی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان به خبرنگار شبستان گفت: قلعه تیس معروف به قلعه تاریخی پرتقالی ها در 5 کیلومتری شمال غربی چابهار در حد فاصل ارتفاعات کوه های پیل بند و شهباز بند در روستا بندری تیس بر روی تپه سنگی مرتفعی قرار دارد.
 

 

وی با بیان اینکه معماری این قلعه شامل یک حیاط در مرکز و مجموعه ای از اتاق ها و سازه های معماری در پیرامون آن است، افزود: بخش اعظم قسمت فوقانی قلعه از بین رفته که پوشش سقف آن طاق ضربی بوده و نیز در بخش مرکزی ضلع غربی فضای داخلی قلعه در دو طبقه اجرا شده است که بر فراز آن یک برج دیده بانی به ارتفاع 15 متر وجود دارد که علاوه بر دیده بانی در مواقع طوفان به عنوان چراغ دریایی عمل نموده و وظیفه هدایت کشتی ها را عهده دار بوده است.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: طرز ساخت بنا شبیه کاروانسرای شاه عباس، ستونی است که زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.

 

شهرکی با بیان اینکه مصالح بکار رفته در ساخت قلعه آجر، تخته سنگ های ماسه ای، آهکی و ملاط گچ و آهک است، گفت: هم اکنون آثار و تزئینات از آجر و سنگ در اطراف گلدسته ها باقی مانده است.


وی افزود: مناره های قلعه پرتقالی ها در آن دوران برای دیده بانی بکار گرفته می شود که آنها بر خلیج دهانه تیس اشراف کافی دارند و از فاصله زیادی در دریا دیده می شود.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ادامه داد: سبک ساخت و نوع مصالح بکار رفته در مناره و گوشواره به سبک سلجوقی است و تعمیرات بعدی که در اتاق ها و ایوان ها انجام شده بیشتر به سبک صفویه و سبک دوران قاجاریه است.


شهرکی بیان کرد: تزئینات دور منارهای آجرچینی شبیه سبک منار های دوره سلجوقی است اگر چه از بین رفته اند ولی نقش هایی به خط عربی و کوفی از اثر برجستگی ها و گودی ها مشخص می شود


وی افزود:  همزمان با توسعه و نفوذ دریایی کشور های استعمار گری همچون پرتغال اکثر نوار ساحلی و جزایر جنوب کشورمان در بخش های دریای عمان و خلیج فارس به صورت پایگاه های نفوذ این دولت استعماری در ایران در آمده که قلعه تیس هم یکی از آنها بود.


پایان پیام/

کد خبر 119264

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha