به گزارش خبرگزاری شبستان، «آیت الله سید ابراهیم رئیسی» ، رئیس جمهور امشب (شنبه 4 تیر) در ششمین گفتگوی تلویزیونی خود با مردم با اشاره به اینکه در ابتدای دولت مقدمات و زمینه ها برای اصلاحات اقتصادی فراهم نبود، پس از هفت ماه اصلاحات اقتصادی را آغاز کردیم، گفت: رز ترجیحی در قانون بودجه ۱۴۰۱ قرار داده نشده بود، اظهار داشت: از ارز ترجیحی برای سفره مردم استفاده نمیشد بخشی از این ارز در رانت، فساد و دلالی ها صرف میشد.
وی با بیان اینکه ادامه تخصیص ارز ترجیحی موجب افزایش فاصله طبقاتی بود، قیمت کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد می شد ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش یافته بود، گفت: قاچاق کالاهای اساسی از ایران به کشورهای همسایه به گونه ای بود که بازار های این کشور ها از کالاهای قاچاق ایران تامین میشد. ما در ابتدا زمینه را برای هدفمندی واقعی یارانهها مناسب نمیدیدیم، در کشور شرایطی بود که از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده اشتباه میشد و در سفره مردم قرار نمیگرفت.
وی با بیان این که ارز و نقدینگی کشور باید به طرف تولید برود، ادامه داد: حتی کالاهایی که به آنها ارز ترجیحی اختصاص داده شده بود، قیمتشان رشد می کرد و معلوم بود تخصیص ارز ترجیحی تاثیری نداشته است. در خرداد و تیر ۱۴۰۰ اعلام شد که ما ۶۵ درصد افزایش قیمت کالاهای اساسی را داشتیم. این مربوط به قبل از جنگ اوکراین است که وضعیت جهانی شرایط خاصی را ایجاد کرده و امنیت غذایی را تحتالشعاع قرار داده است. قاچاق کالا باعث می شد بازار کشورهای همسایه پر از کالاهای ایرانی باشد.
وی با بیان این که برنامهای برای تغییر قیمت سوخت نداریم، اظهار داشت: ما سعی کردیم کارهای تورمی نکنیم؛ مثلا از بانک مرکزی استقرار نکنیم و پایه پولی را بالا نبریم. در سه ماهه آخر ۱۴۰۰ تورم سیر نزولی پیدا کرد چون دولت منابع و مصارفش را کنترل کرد در سه ماهه آخر سال ۱۴۰۰ دولت موفق شد که بازار را ثبات ببخشد. با اجرای قانون و اصلاح اقتصادی شرایط جدیدی ایجاد شد آنچه از تورم به خاطر اصلاح نظام یارانه ایجاد می شود، مقطعی و کوتاه مدت است.
رئیس جمهور با بیان این که دولت گرفتار آثار استقرار دولت قبل از بانک مرکزی است، تصریح کرد: اما تورمی که به واسطه رشد نقدینگی ایجاد می شود بلند مدت است تورم فعلی در کوتاه مدت رفع می شود. ما کشور را در شرایطی تحویل گرفتیم که تورم ماهانه ۶۰ درصدی و کسری بودجه داشتیم و مواجه با رشد نقدینگی هم بودیم که اگر ادامه مییافت، شرایط اقتصادی دشوارتر میشد.
وی با اشاره به این که اصلاح اقتصادی را با دو شرط اقناع عمومی و اجماع صاحب نظران آغاز کردیم، گفت: اصلاح اقتصادی باید در دولت قبل اتفاق میافتاد و اگر یک سال زودتر این انفاق میافتاد، هزینه کمتری برای کشور داشت. اگر اتحادیه ها یا اصناف قصد افزایش قیمت کالاها را داشته باشند باید دلیل گرانی کالاها برای مردم روشن تبیین شود.
رئیسی با بیان اینکه افزایش حقوق گمرکی موجب افزایش قیمت کالاها خواهد شد، لایحه دو فوریتی به مجلس ارائه دادیم که برخی افزایش نرخ ها به سال آینده موکول شود، گفت: مردم در این اصلاح بسیار با دولت همراهی کردند و دشمنان را ناکام گذاشتند با همراهی و صبوری مردم اقدامات دولت نتیجه خواهد داد و شرایط تغییر خواهد کرد.
رئیس جمهور ادامه داد: لایحه دو فوریتی برای مجلس شورای اسلامی تهیه کردیم که افزایش برخی از کالاها به سال بعد محول شود محاسبه کنند که میزان یارانه ای که به مردم داده می شود آیا مبلغی برای رفع کسری بودجه برای دولت باقی می ماند.
رئیسی با بیان اینکه در هر ماه غیر از حقوق و دستمزد ۱۲ تا ۱۳ هزار میلیارد تومان بابت سررسید اوراقی که دولت قبل منتشر کرده است، پرداخت می کنیم، گفت: 40 درصد درآمد نفت در صندوق توسعه ملی قرار می گیرد ۱۴ در صد هم برای توسعه میادین نفتی، ۴۵ درصد پول فروش نفت در اختیار دولت است که برای واردات کالاهای اساسی اختصاص می یابد.
وی با اشاره به اینکه بنای دولت شفاف سازی امور برای مردم و نخبگان است تا مردم احساس کنند دولت با صداقت با همراهی مردم می خواهد تا کارها را پیش ببرد، گفت: فروش نفت ایران در وضعیت مناسبی قرار دارد و برای بازگرداندن ارز حاصل از نفت و محصولات غیر نفتی همه تلاش خود را به کار گرفته ایم.
وی تاکید کرد: تورم الان جهانی است هر گرانی دلیل خود را دارد، تفاوت بین ارز ترجیحی یا ارز آزاد مشخص است، اینکه هر ساعتی هر شرکتی بخواهد افزایش قیمت داشته باشد قابل قبول نیست کنترل بازار و ثبات بازار از شرایط موفقیت اصلاح اقتصادی است.یکی از فواید این اصلاح اقتصادی ریشه کنی فقر مطلق است، خانواده هایی هستند که فقط با یارانه های نقدی زندگی می کنند.
نظر شما