توطئه عربستان برای نفوذ در قلب نظام مصر

تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه از جمله مصر باعث شد تا خبرگزاری شبستان به بازخوانی رویدادهای مهم و زوایای انقلاب مصربپردازد.

خبرگزاری شبستان: موقعیت مهم ژئوپلتیکی و استراتژیکی مصر در جهان اسلام و جایگاهش در اتصال آفریقا و غرب به خاورمیانه همیشه این کشور را به عنوان مهره و وزنه ای حایز اهمیت در منطقه مطرح کرده است؛ به همین دلیل این کشورهمیشه در سالهای متمادی کانون توجه اعراب و غرب بوده است از این رو سرویس بین الملل خبرگزاری شبستان بر آن شد تا به بازخوانی رویدادهای مهم و زوایای انقلاب مصربپردازد. در بخش سوم این گزارش مروری اجمالی انتخابات مجلس مصر، نفوذ عربستان در انقلاب مصر خواهیم داشت.

تشکیل پارلمان اسلامی
انتخابات پارلمان مصر نقطه ی عطف مهمی بود که پس از سقوط مبارک کانون توجه همگان شد تا موضع اصلی مردم مصر را بیش از پیش در برابر چشم جهانیان نمایان سازد. این انتخابات پس از انتخابات بازنگری قانون اساسی برگزار شد، انتخاباتی که 14 میلیون و 192 هزار نفر به آن رای مثبت دادند و برخی رای مثبت مردم به این انتخابات را عروسی دموکراتیک در مصر لقب دادند.
مردم مصر در انتخابات پارلمانی بالاترین رأی را به دو حزب اسلام گرای مصر دادند و پارلمانی اسلامی را پرچم دار قانون گذاری در مصرجدید کردند تا نشان دهند که خواستار اجرای تعالیم اسلامی هستند و دوران حاکمیت لیبرال دموکراسی غرب و سایر ایدئولوژی های وارداتی در مصر سرآمده است و نمی خواهند که شورای نظامی مصر بر آنها حکومت کند.
درهمین حال، جریان سلفی که به خاطر مخالفت با انقلاب به شدت محبوبیت خود را از دست داده بود، پس از پیروزی انقلاب، سیاسی شدند و خواهان تشکیل گروه های سیاسی و حزب شده اند.
سلفی ها درحالی درصدد تشکیل گروه های سیاسی بودند که علمای وهابی و سلفی با بازنگری قانون اساسی مخالفت کرده بودند. اگرچه نمی توان از این واقعیت گذشت که برخی از سلفی ها همچون "محمد یعقوب" از علمای مشهور سلفی نظرشان درباره بازنگری قانون مثبت بود.
اما در این میان تلاش های ریاض و هزینه های میلیاردی اش برای حضور سلفی ها در عرصه سیاسی مصر و ورود برخی بازیگران داخلی مصر که با دلارهای عربستان به وجد آمده بودند،همه را غافلگیر کرد. به طوری که بر اساس آخرین نتایج نهایی منتشرشده از انتخابات پارلمانی مصر، سلفی ها، وزنه ای معادل یک سوم پارلمان را در اختیار گرفته اند و اگر چه نمی توان گفت که همه احزاب سلفی مصر مشابه همدیگر هستند بلکه هرکدام از آنها گرایش های متفاوتی از سلفیت به شمار می آیند.


نفوذ عربستان و سلفی ها در مصر
عربستان سعودی برای اینکه از شتاب انقلاب های عربی که ناشی از بیداری اسلامی بود، بکاهد؛ از ابزار مالی و جریان وهابی برای رویارویی مستقیم استفاده کرد تا از گرفتار شدن در فرآیند انقلاب های مردمی جلوگیری کند.
عربستان نمی توانست چشم بر روی متحد قدیمی مصری خود ببندد؛ همانگونه که نتوانست دیکتاتورهای بزرگ منطقه نظیر "زین العابدین بن علی" رئیس جمهوری تونس و "علی عبدالله صالح" رئیس جمهوری یمن را که برای درمان به عربستان رفته بود، نپذیرد؛ به همین دلیل برای اقامت دائمی خانواده مبارک دعوتنامه نیز برای مبارک ارسال بود. عربستان حتی پا را فراتر گذاشت و پس از پیروزی انقلاب چهار بار وزیر امور خارجه خود"سعود فیصل" را به مصر اعزام کرد و در دیدار با مقامات شورای نظامی پیشنهاد کرد که اگر مبارک محاکمه نشود، شش میلیارد دلار به مصر داده خواهد شد.
عربستان وقتی دید که نمی تواند به طور مستقیم انقلاب مصر را دچار اختلال کند؛ از راه جریان سلفی و وهابی و حمایت از سلفی های مصر وارد عرصه شد. حمایت های مالی و سیاسی عربستان از سلفی های مصر به دنبال گسترش نفوذ این کشور در مصر بود؛ به طوری که نخستین حزب سیاسی سلفی به نام "النور" در تاریخ مصر به ریاست "عماد عبدالغفور" از مشایخ بزرگ سلفی اسکندریه تاسیس شد.
کمک های مالی عربستان پس از انقلاب مصر که برای انحراف این انقلاب هزینه می شود، بیش از140 میلیون دلار تخمین زده شده است. بخش زیادی از این مبلغ برای تأسیس حزب النور هزینه شد، حزبی که آراء آن در انتخابات پارلمانی مصر همه را غافلگیر کرد. هیچ کدام از اعضای این حزب در زمان حسنی مبارک سابقه مبارزاتی و حضور سیاسی در مصر را نداشتند، بلکه پیش از انقلاب به یکباره با دلارهای نفتی سعودی و فتواهای ساختگی برخی علمای دینی وهابی وارد پارلمان شوند و رتبه دوم را پس از الاخوان المسلمین به دست بیاورند.
مجله اشپیگل آلمان درباره حضور بی سابقه سلفی های وهابی در مصر و موفقیت آنها در انتخابات می نویسد که این موفقیت در حالی است آنها هیچ نقشی در پیروزی انقلاب مردمی این کشور نداشتند و حتی در مقطعی، انقلابیون را متشکل از زنان فاسد و بدکاره و مردان صهیونیست و انتخابات آزاد را غیر اسلامی می دانستند؛ اگرچه آنها از راه همین انتخابات به قدرت رسیده اند.
برهمین اساس، عربستان که توانست یک حزب سلفی را با هزینه هنگفت وارد پارلمان کند، برای گسترش وهابیت نیز تلاش کرد؛ اما این مسئله خشم مردم مصر را در برداشت؛ به طوری که در مقابل سفارت عربستان تظاهرات کردند و حتی یکبار برای چند ساعت کنترل آن را به دست گرفتند. گروه های سیاسی مصری نیز پس مقاطع مختلف نسبت به دخالت های خارجی از جمله عربستان در مصر هشدار داده اند، چراکه وهابی کردن دولت آینده این کشور از نگرانی های مهم احزاب سیاسی میانه رو است.
اگرچه به نظر می رسد که واکنش های منفی مردم و مقامات ارشد الازهر نسبت به اقدام تندروهای وهابی و سلفی، باعث شود که عربستان نتواند اقدامات خود را در این کشور اجرایی کند، ولی مردم مصر باید با هوشیاری اقدامات خربکارانه عربستان در مصر را خنثی کند، با موفقیت به سوی آینده گام بردارند.
همه تلاش های عربستان برای نفوذ درحالی در مصر انجام می شود که غرب و برخی از کشورهای عربی درصدد منحرف کردند انقلاب 25 ژانویه هستند.
پایان پیام/

کد خبر 117728

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha