خبرگزاری شبستان: صفحه های تقویم یکی پس از دیگری ورق می خورد و گذر روزها، ماه ها و سال ها را نشان می دهد، روزهای پایانی هرسال که از راه می رسد، مردم با شور و اشتیاق به جامعه جان تازه ای می دهند و به استقبال بهار می روند.
برای هرچه باشکوه برگزارشدن جشن بهار، این سنت دیرینه، خانه ها تکانده، شیشه ها پاک و بازارها پرتردد و شلوغ می شود، اصناف خوشحال از بازار گرمشان هستند و مردم با دلخوشی به فصلی تازه و به سال نو امیدوراند.
در همین جنب و جوش آخرسال، سه شنبه ای که چهارشنبه سوری نام گرفته، هرآنچه خوشی و امید از حلول سال نو است را به کام جامعه تلخ می کند و جامعه را به میهمانی ترس، وحشت، دلهره و اضطراب دعوت می کنند.
حسرت هایی که جایگزین آرزو می شود
صداوسیما روایتی از حقیقتی تلخ را به تصویر کشید، روایتی از جشن تلخ، جشنی که اکثر مردم با آتش بازی با آخرین سه شنبه سال وداع می کنند.
این تصاویر حکایتی از اشک ها، بغض ها و حسرت ها بود، اشک های پایان ناپذیر مادری که جان فرزند 8 ساله اش فدای آتش بازی مردمی در این جشن شد و آدم هایی که با زخم هایی عمیق جسم شان تزئین شده و روحشان سالیان سال در حسرت آرزوهای رنگین باقی می ماند و حسرت جایگزین آرزو می شود.
هرسال اتفاقات ناگواری در چهارشنبه سوری می افتد و به تصویر کشیده می شود اما درس عبرتی برای برخی نمی شود. چراکه فکر می کنند حادثه برای دیگران است و باز هم با نزدیک شدن سال جدید صدای مواد محترقه به گوش می رسد و ترس را جایگزین دلخوشی های عید می کند.
بدون شک برنامه ریزی و فرهنگسازی برای نحوه مقابله با بروز چنین اتفاقاتی به مرور زمان باعث می شود تا عواقب ناشی از چنین حوادثی به حداقل برسد و ایام نوروز به کام تمام مردم به شیرینی بگذرد.
یشترین آسیبها و صدمات در شب چهارشنبه آخرسال به چشم وارد میشود
رئیس بیمارستان فارابی درخصوص حوادث چهارشنبه سوری می گوید: سال گذشته در این شب 285 مصدوم به بیمارستان فارابی مراجعه کردند که از این تعداد 22 نفر به عمل جراحی نیاز داشتند که 4 نفر از آنها متأسفانه بینایی خود را از دست دادند.
همچنین 78 درصد مصدومان سال گذشته را مردان و 13 درصد را زنان تشکیل می دادند. این درحالی است که بیشترین قشر آسیب پذیر 21 تا 30 سال سن داشتند.
وی ادامه داد: دیه چشم معادل دیه نیمی از بدن است؛ همین موضوع نشاندهنده اهمیت بینایی در بدن است و متأسفانه بیشترین آسیبها و صدمات در شب چهارشنبه آخرسال به چشم وارد میشود. مردم باید بدانند کسانی که دچار آسیبهای چشمی شدهاند، به هیچوجه به چشم خود آب نزنند، چشم خود را ماساژ ندهند و دستمال روی آن نگذارند.
هر چند فوریت های پزشکی درطول روزهای آخر سال به خصوص در سه شنبه پایان سال تمامی تلاش خود را برای مداوای مصدومان به کار می برند، اما حوادثی از این قبیل همواره ندامت های بسیاری را برای خود مصدومان به همراه دارد که تا آخر عمر گریبان گیر آنهااست. به همین دلیل علاج واقعه قبل از وقوع بهترین راهکار برای جلوگیری از این پیامدهای شوم است.
چهارشنبه سوری یک سنت خرافی است
آیت الله مکارم شیرازی درپاسخ به استفتاءیی درخصوص کارهای که در شب چهارشنبه سوری انجام می شود، گفت: کارهایی که به عنوان شب چهارشنبه سوری انجام میشود، از چند جهت اشکال دارد، اول اینکه کارهای خطرناکی است، اگر خطری پیش آید، در واقع مثل این است که انسان خودکشی کند و یا با دست خودش عضوی از بدن خود را از بین ببرد؛ پس مسئولیت عندالله دارد.
این مرجع تقلید افزود: چهارشنبه سوری یک سنت خرافی است، نباید سنت خرافی را احیاء کنیم و از همه اینها گذشته اسراف در مال است و نباید اسراف در مال کرد.
آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: کارهایی که در چهارشنبه سوری انجام میشود، به جهات مختلف حرمت دارد، ازجمله خطرهایی که در پیش دارد، دفاع از خرافات و اسرافی است که میشود.
وی ابراز امیدواری کرد: همه به خصوص جوانان عزیز مراقب باشند تا کاری نکنند که خدای نکرده یک عمر گرفتار مشکلات شوند؛ جوانان ببینند اشخاصی را که بر اثر یک لحظه غفلت در شب چهارشنبه سوری گرفتار مصیبتهای بزرگ شدند.
این مرجع تقلید ادامه داد: اما کارهای دیگری که در آخر سال انجام میشود، از قبیل خانه تکانی، نظافت، استقبال از بهار، خوشحالی و صله ارحام، این ها هیچ اشکالی ندارد، بلکه از نظر اسلام تفریحات سالم و مستحب است.
جشن آغاز سال زیرسایه سلامتی همراه با خانواده
هیچ جشنی شیرین تر از بودن کنار خانواده زیرسایه سلامتی نیست؛ پس با کمی تعقل و تفکر این شادی را از خانواده نگیریم، چراکه حادثه در کمین است و نباید با دستان خود این حوادث را رقم بزنیم.
همچنین نگاهی به روزهای مختلف تقویم نشان می دهد روزهای گذرا در تاریخ ایران اسلامی، مملو از اعیاد و جشن های شاد دینی و ملی است. اعیاد میلاد پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع)، عیدغدیرخم و عیدسعیدفطر، روز جمهوری اسلامی و اعیاد نوروز، همه از ایامی هستند که می توان با فرهنگ سازی و ارائه برنامه های متنوع و مطلوب، جامعه را از گرایش به برنامه ها و تفریحات خرافه ای همچون چهارشنبه سوری به سمت روزهای عید، جشن ملی و دینی سوق داد و علاوه بر ایجاد روحیه شاد در جامعه از بروز خطرات و حوادثی همچون سوختگی و صدمات غیرقابل جبران جلوگیری کرد.
پایان پیام/
نظر شما