«بردو» صنعتی پرکاربرد دیروز و ابزار ناشناخته موزه های امروز

«بردو» ابزاری چوبی که توسط یک جفت گاو یا الاغ به حرکت در می آمد و فشار ناشی از دندانه های محورهای دوگانه اش بر روی سفالی (ساقه) گندم، موجب خُرد شدن سفالی و جدا شدن دانه های گندم از خوشه می شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سرایان، نمایشگاه نوروزی شهرستان سرایان در ورودی شهر سرایان در مسیر جاده سرایان به بیرجند همانند سال های گذشته با ۱۵ غرفه از صنایع دستی و هنری و آداب و رسوم در محل دائمی نمایشگاه نوروزی استقرار یافت و با استقبال پرشور مسافران و گردشگران روبرو شد.

 

در حاشیه غرفه ها و سیاه چادر، مکانی متمایز از غرفه ها با ابزار و وسایلی متفاوت از آثار عرضه شده در داخل غرفه ها خودنمایی می کند که برای نسل جدید ناشناخته و فقط در افسانه های بجای مانده از گذشته در ذهن‌شان تداعی می شود  بدون اینکه این وسیله را دیده و یا با کاربرد آن آشنا باشند.

 


دو سال است که میراث فرهنگی شهر سرایان طی ابتکاری زمینه مشاهده و نحوه کارکرد این وسیله پرکاربرد قدیمی را در کنار غرفه های نمایشگاه نوروزی به نمایش گذاشته است که حتی برای افراد مسن که در گذشته با این وسیله آشنا شدند جالب است و رهگذران و گردشگران نوروزی را متوجه خود کرده است.

 


«بردو» ابزاری چوبی که توسط یک جفت گاو یا الاغ به حرکت در می آمد و فشار ناشی از دندانه های محورهای دوگانه اش بر روی سفالی (ساقه) گندم، موجب خُرد شدن سفالی و جدا شدن دانه های گندم از خوشه می شد.

 

روش کار بدین ترتیب بود که ساقه های گندم را بعد از درو، در زمین مسطحی روی هم انباشت و به اصطلاح خرمن می کردند. سپس، دور خرمن و به صورتی دایره وار، مقداری از گندم ها را به پهنای تقریبی یک و نیم متر و به ارتفاع تقریبی ۳۰ سانتی متر پهن می کردند؛ بردو را روی آن می گذاشتند؛ یک جفت گاو یا الاغ یوغ (جُغ) شده را جلو آن قرار می دادند؛ و بعد، بردو را به یوغ آنها متصل می کردند. بعد از آن یک نفر هم در جایگاه مخصوصی که در قسمت وسط بردو تعبیه شده بود، می نشست و هدایت گاوها را به عهده می گرفت تا آنها مثلاً از حرکت نایستند یا از روی خرمن خارج نشوند. 

 


نشستن فرد روی بردو این خاصیت را نیز داشت که بردو سنگین تر شده و ساقه یا سفالی های گندم زودتر خرد شده و دانه های گندم هم زودتر از غلاف خوشه ها جدا بشود. «بردو» که از سالیان دور در سرایان مورد استفاده قرار می‌گرفته، در سالیان اخیر به دلیل وجود ماشین آلات صنعتی همانند کمباین بدون استفاده مانده است و فقط در موزه ها و یا نمایشگاه های نوروزی جای خوش کرده است.

 


البته ناگفته نماند «بردو» در برخی از روستاهای کوهپایه و دارای اراضی شیبدار و کم عرض که امکان استفاده از کمباین و وسایل صنعتی نیست هنوز مورد بهره برداری قرار می گیرد. این وسیله سنتی زمان های دور یکی از وسایل پرکاربرد در کشاورزی به حساب می آمده است و در ضرب‌المثل‌های محلی همواره از آن در قالب معما یاد شده است. «عجایب صنعتی دیدم دراین دشت*که بی جان بر رد جاندار می گشت.»

 

استقبال کم نظیر گردشگران از جاذبه های تاریخی و گردشگری شهرستان سرایان
«محمد عرب» مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان با اشاره به استقبال کم نظیر گردشگران و مسافران نوروزی از جاذبه های گردشگری این شهرستان گفت: به لطف بارندگی های زمستان امسال بر زیبایی های طبیعت شهرستان سرایان افزوده شده و جاذبه های گردشگری شهرستان همه روزه میزبان خیل عظیمی از گردشگران و مسافران و دوست داران طبیعت است.


به گفته وی، بیشترین بازدیدها از کویر سه قلعه بهشت منجمان و کویرنوردان، منطقه گردشگری مصعبی کریمو، دره سبزرود و روستاهای ییلاقی شمال شهرستان، دشت لاله های بسطاق، مجموعه تاریخی شهر سرایان و موزه و نمایشگاه صنایع دستی و سوغات محلی بوده است.  

 


به گفته عرب، 12 اقامتگاه بوم گردی در سطح شهرستان فعال و برای اسکان و پذیرایی گردشگران آماده شده اند که با استقبال خوب گردشگران مواجه شده اند و خوشبختانه سرایان به مقصد سفر تبدیل شده و یک شهرستان عبوری نیست هر چند گردشگران اقامت کننده و اقامتگاه های بوم گردی شهرستان هنوز کفاف گردشگران و مسافران را نمی دهد ولیکن برای توسعه گردشگری در شهرستان با حرکت آهسته و پیوسته و با برنامه حرکت می کنیم و به دنبال اقدامات احساسی و شتابزده نیستیم.

 


وی شهرستان سرایان را یک شهرستان سبز توصیف کرد و گفت: در توسعه تاسیسات گردشگری ظرفیت منابع طبیعی و زیستی شهرستان و امنیت سایر سرمایه گذاران مدنظر است. 

 


ظرفیت اقامتی بوم گردی سرایان به ۵۰۰ نفر افزایش یافت
عرب از اتمام عملیات اجرایی اقامتگاه بوم گردی جمکرد در کویر سه قلعه خبر داد و گفت: این اقامتگاه در ایام عیدنوروز به ظرفیت اقامتی شهرستان افزوده شد.


مسئول میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سرایان افزود: این اقامتگاه در منطقه جمکرد واقع در کویر زیبای سه قلعه معروف به بهشت منجمان و کویرنوردان با زیربنای 600 مترمربع و 12 اتاق و سوئیت و با ظرفیت پذیرش 80 نفر شروع به فعالیت کرده و در آینده نزدیک به صورت رسمی افتتاح خواهد شد.

 

وی گفت: اقامتگاه بوم گردی هروی در شهر سه قلعه و در خانه تاریخی هروی نیز توسط مالک بنا تکمیل و تجهیز شده و این اقامتگاه نیز با ظرفیت پذیرش 40 نفر در ایام عید نوروز شروع به فعالیت کرد.

 


به گفته عرب، اقامتگاه بوم گردی کاروانسرا در شهر سرایان نیز با مدیریت جدید در ایام عید نوروز شروع به فعالیت کرد.

 


به گفته وی در حال حاضر 12 اقامتگاه بوم گردی در شهرستان فعال هستند و ظرفیت اقامت واحدهای گردشگری شهرستان به بیش از 500 نفر در یک شبانه روز افزایش داشته است.

 

 

 

 

 

کد خبر 1160894

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha