تأکید بر ضرورت گفت‌وگو میان ادیان/آشنایی از نزدیک با فرهنگ اسلامی شیعی

پروفسور فون‌اشتوش ضمن تأکید بر ضرورت گفت‌وگو میان ادیان، هدف از حضور این گروه در ایران را آشنایی از نزدیک با فرهنگ اسلامی و شیعی دانست.<BR>

به گزارش خبرگزاری شبستان،دوره گفت‌وگوی آکادمیک الهیاتی، برنامه مشترک قم و پادربورن با همکاری دانشگاه پادربورن آلمان، جامعه المصطفی(ع) العالمیه و دانشگاه ادیان و مذاهب با شرکت دانشجویان و اساتید برگزار شد.

بنابه گزارش گروه تأمین اخبار و اطلاعات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب،روز اول، مراسم خیر مقدم با شرکت تمام دانشجویان ایرانی و آلمانی و سخنرانی پروفسور فون‌اشتوش، آیت‌الله هادوی و آقای براتی برگزار شد.

در ادامه نیز جلسه‌ای با حضور پروفسور فون‌اشتوش و حجت‌الاسلام مسجدجامعی درباره نحوه گفت‌وگو تشکیل شد. در این جلسه پروفسور فون‌اشتوش ضمن تأکید بر ضرورت گفت‌وگو میان ادیان، هدف از حضور این گروه در ایران را آشنایی از نزدیک با فرهنگ اسلامی و شیعی دانست.

   صبح روز دوم جلسه‌ای با حضور حجت‌الاسلام دکتر توفیقی و پروفسور فون‌اشتوش درباره ضرورت و امکان گفت‌وگوی بین‌الادیانی به‌خصوص اسلام و مسیحیت برگزار شد. در این جلسه دکتر توفیقی، با این استدلال که به‌رغم گفت‌وگو، هیچ گروهی دست از اعتقادات خود نخواهد کشید، به شرح دیدگاه خود مبنی بر بی‌اثر بودن گفت‌وگوی ادیان پرداخت.

وی ضمن تأکید بر این دیدگاه یادآور شد: پیشینیان ما نیز همانند ما نشسته و از گفت‌وگو سخن گفته‌اند و نسل‌های بعد از ما نیز همین رویه را ادامه خواهند داد.

وی با ذکر تثلیث به‌عنوان یکی از آموزه‌های مسیحی متذکر شد که به‌رغم نزدیک به پنج دهه تحقیق در زمینه ادیان، این آموزه برای وی نامعقول باقی مانده است؛ در حالی که برای شخصی که مسیحی است کاملاً معقول و پذیرفته شده است. طرح نظریه وی، موافقان و مخالفانی را در میان شرکت‌کنندگان حاضر در جلسه داشت.
جلسه بعدازظهر روز دوم، با سخنرانی و خیر مقدم ریاست محترم دانشگاه، حجت‌الاسلام و المسلمین نواب آغاز شد. وی ضمن ابراز خوشحالی و تشکر از حضور گروه آلمانی در این دوره، از دانشجویان دختر آلمانی حاضر در این طرح بابت رعایت حجاب تشکر ویژه‌ای داشت.
حجت‌الاسلام و المسلمین نواب در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های اسلام برای گفت‌وگو، قرآن را کتاب گفت‌وگو خواند.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه صحبت‌های خود، ضمن یادآوری خاطره‌ای از برادر شهیدش در جنگ بوسنی و نیز تیرباران مساجد بوسنی از جانب صرب‌ها، از توهین‌های جهان مسیحیت به مسلمانان گله کرد.
پس از آن دکتر براتی درباره حقوق گفت‌وگو کنندگان از دیدگاه مکتب شیعه با تأکید بر رساله حقوق امام سجاد(ع) سخن گفت.
وی ضمن برشمردن نشانه‌های دال بر امر به گفت‌وگو در دین اسلام، این دین را در خط مقدم گفت‌وگو با ادیان دیگر دانست.

در صبح روز سوم، دانشجوی آلمانی بحث درباره یوحنای دمشقی را به‌عنوان مقدمه گفت‌وگو بین اسلام و مسیحت ارائه کرد. پس از آن خانم کول من از اساتید آلمانی حاضر در طرح، از دیدگاه مسیحیت درباره زن و نیز فمینیسم سخن گفت که پس از پایان بحث وی، خانم علاسوند از اساتید مدعو در این طرح، به بحث تفصیلی درباره فمینیسم، تاریخچه، اهداف و نیز ادعاهای آن پرداخت.

مؤنث بودن اسامی خداوند، خطاکار بودن آدم و بی‌گناه جلوه دادن حوا در آموزه گناه نخستین، از مواردی بود که وی در این باره برشمرد. در پایان بحث نیز، وی ضمن اشاره به دیدگاه اسلام درباره زن، یادآور شد که به دلیل آنکه اسلام نگاه فراجنسیتی به بشر دارد و ملاک برتری افراد را تقوا می‌داند، جنسیت در این زمینه نقشی ندارد؛ لذا هیچ‌کدام از مباحث مطرح‌شده در غرب از جمله فمینیسم، در اسلام وجود ندارد.

جذابیت دیگر این سفر، حضور در یک رستوران سنتی و صرف ناهار در این رستوران بود. پیاده‌روی در پارک تفریحی محلات و خوش‌آمدگویی فرماندار این شهر به گروه، از دیگر برنامه‌های جالب این سفر یک‌روزه بود.

صبح روز پنجم دو دانشجوی آلمانی بحث درباره نماز در مسیحیت را ارائه دادند و پس از آن خانم کول‌من درباره انسان‌شناسی الهیاتی از دیدگاه مسیحیت مطلبی را ارائه کرد. سخنران بعدی در نوبت صبح، حجت‌الاسلام دکتر پارسانیا بود که درباره الهیات فلسفی شیعه سخنان مفصلی ارائه داد. نکته قابل ذکر اینکه بحث بسیار فلسفی بود و در پایان، گفت‌وگوی مفصلی در این زمینه بین اساتید و دانشجویان با وی انجام شد.

برنامه روز ششم در بخش صبح از این قرار بود که ابتدا بحث اسما و صفات الهی را حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمد خلفان ارائه کرد. وی در ابتدا توضیحات اجمالی درباره اسما و صفات الهی داد و در ادامه به بررسی تفصیلی معنا و مفهوم دو صفت «الرحمن» و «الرحیم» خداوند پرداخت. همچنین در پایان بحث خود به دیگر صفات ذکرشده خداوند در قرآن نیز اشاراتی داشت.

سخنرانی وی به‌شدت مورد توجه و تحسین حاضران به‌خصوص گروه آلمانی قرار گرفت و سؤالات بسیاری را پس از جلسه در این باره از وی پرسیدند. پس از وی پروفسور فون‌اشتوش به طرح موضوع صفات الهی، به‌ویژه صفت «عشق و محبت»، از دیدگاه مسیحیت پرداخت.

در برنامه بعدازظهر روز ششم ابتدا یکی دانشجویان گروه پادربورن به ارائه مبحث خود درباره عاشورا پرداخت و سپس یکی از دانشجویان دانشگاه ادیان تحقیق خود در همین زمینه را ارائه داد.
گروه میهمان از دانشگاه پادربورن آلمان به همراه برخی از دانشجویان دانشگاه، روزهای هفتم و هشتم از دوره را به تهران مسافرت کردند که در آنجا برنامه‌های متنوعی برای آنان تدارک دیده شد.

از جمله این برنامه‌ها می‌توان به بازدید از انجمن حکمت و فلسفه، بازدید از مرکز بزرگ دائره‌المعارف اسلامی و نیز بازار تهران اشاره کرد. جذاب‌ترین بخش از سفر به تهران، بازدید از برج میلاد بود. دیدن شهر تهران از ارتفاع چندصد متری برای گروه آلمانی، به‌خصوص پروفسور فون‌اشتوش، جالب بود و وجود چنین برج عظیم و مدرنی در تهران تعجب برخی از دانشجویان آلمانی را به همراه داشت.

چهارشنبه، نهمین روز از طرح مشترک دانشگاه پادربورن، جامعه المصطفی(ص) العالمیه و دانشگاه ادیان و مذاهب با سخنرانی پروفسور لگن‌هاوزن با موضوع معنویت در تشیع آغاز شد. وی در ارائه نسبتاً مفصل خود، به بررسی محتوا و مصادیق معنویت در مذهب تشیع، به‌خصوص در فرهنگ و جامعه ایرانی پرداخت. پس از وی، پروفسور فون‌اشتوش همین مبحث را از دیدگاه مسیحیت مطرح کرد.

در بخش بعدازظهر نیز خانم طوبا از دانشجویان مسلمان دانشگاه پادربورن، ضمن برشمردن مصادیقی از سنت و احادیث نبوی، درباره رهیافت جدید از سنت و حدیث مبحث خود را ارائه کرد.

پس از وی نیز سهرابی‌فر از دانشجویان دانشگاه به بررسی مبحث عقل از دیدگاه شیعه پرداخت. وی ضمن برشمردن معانی مختلف عقل، آن را در کنار قرآن، حدیث و سنت، یکی از منابع چهارگانه استنباط حکم نزد شیعه دانست.

نخستین سخنران صبح روز دهم، دکتر شمالی بود که درباره مفهوم وحی در اسلام سخن گفت. وی در مباحث خود به اثبات تاریخی نزول وحی بر پیامبر اسلام(ص) و نیز نشانه‌های آن پرداخت. از دیگر بحث‌های ایشان در این زمینه اثبات معجزه بودن قرآن برای همه اعصار بود. پس از اتمام بحث سؤالات زیادی در این زمینه از وی پرسیده شد. پس از وی، آقای پروفسور فون‌اشتوش نیز به بررسی مفهوم وحی در مسیحیت پرداخت.

در جلسه‌ای که با حضور دانشجویان و اساتید شرکت کننده در این دوره و دانشگاه اصفهان برگزار شد، پروفسور فون اشتوش درباره موضوع پست مدرن بعد از نیچه به سخنرانی پرداخت که پس از این سخنرانی جلسه با پرسش و پاسخ ادامه یافت.
 

پایان پیام/

کد خبر 115637

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha