ضرورت تناسب میان ماموریت، امکانات و ساختار برای جایگاه ائمه جمعه

حجت الاسلام رهدار با اشاره به جایگاه اثرگذار امام جمعه در یک شهر و تناسب امکانات با این جایگاه گفت: نبود امکانات و ساختار مطلوب برای جایگاه امام جمعه در تحقق اهداف این جایگاه از نواقصی است که باید برطرف شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام احمد رهدار، پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه در پنجمین جلسه نقد و گفت و گوی نخبگانی به میزبانی نهاد نماز جمعه گفت: معتقدم انقلاب اسلامی در گام اول دو ماموریت داشته است، ماموریت اول این بود که کشور ایران را دارای تثبیت سیاسی و ملی کرد و پیام آن این است که ایران دیگر کشوری نیست که کشور دیگری مانند آمریکا و یا کسان دیگری از طریق گروه های داخلی یا خارجی بخواهند این ماموریت را عوض کنند البته هزینه این کار حداقل هشت سال دفاع مقدس بود و امروز ایران دارای کشوری است که دارای حدود و ثغور، قوانین روشن و مشخص و آینده ای روشن است و مردمی پای کار دارد و رهبری زکیه آن را هدایت می کند.

 

استاد حوزه و دانشگاه افزود: اقدام مهم در گام اول این بود که این ماموریت فراتر از مرزهای ملی رفت و ایران تبدیل به قدرت منطقه ای شد و تنها در قدرت ملی باقی نماند. قدرت منطقه ای یعنی اینکه از اکنون به بعد در این منطقه هیچ بازیگری منطقه ای یا فرا منطقه ای نمی تواند پروژه ای را اجرا کند که در آن پروژه سهم ایران را نادیده بگیرد و نقش ایران را لحاظ نکرده باشد.

 

حجت الاسلام دهدار ادامه داد: البته هزینه ای که برای این گام دادیم، شش یا هفت سال مبارزه با داعش بود و مصداق آن این بود که قدرت های بزرگ همه برخلاف ایران بودند اما در نهایت آنچه ایران می خواست، محقق شد.

 

وی افزود: معتقدم به لحاظ سیاسی در گام دوم از قدرت سیاسی و منطقه ای برخوردار است و از جهات دیگر این گام با دغدغه تمدن نوین اسلامی تناسب دارد. تمدن اسلامی، تمدن اسلامی است و نه تمدن شیعی یا سنی و یا حتی تمدن منطقه ای نیست و تمدنی است که کل ظرفیت های جهان اسلام در آن احیا می شود.

 

وی خاطرنشان کرد: در این شرایط برای تحقق این هدف ایران از قدرت منطقه ای باید به یک قدرت جهانی ارتقا پیدا کند و این موضوع فقط ادعا و آرزوی من و امثال من نیست و شاید از چند دهه قبل استراتژیستی مانند هانگ کینگ کونگ که کتاب گفت و گوی تمدن ها را نوشته است که در این نظریه در پایان تاریخ سه تمدن باقی می ماند؛ تمدن آمریکا، تمدن چین و تمدن اسلام باقی می ماند که لیدر تمدن اسلامی ایران است و معتقد است تمدنی که می تواند که به تمدن غرب ضربه فکری بزند، تمدن اسلامی با لیدری ایران است.

 

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: متفکران جهان اسلام نیز در بسیاری از نظریه های خود از اندیشمندان جدی در موضوع تمدن اسلامی با توجه به مجموعه ظرفیت های ایران، ایران را شایسته تمدن اسلامی دانسته اند.

 

وی خاطرنشان کرد: انقلاب ما هیچ گاه منطقه ای نبود اما هرچه از انقلاب می گذرد، سطوح درگیری شدیدتر شده و در اینجا تمام ظرفیت ها باید به کار گرفته شود.

 

وی گفت: در گام دوم به میزانی که میدان ما گسترده تر می شود، نقاط تماس ما با جهان شدیدتر شده و به همان میزان باید ایمان، تقوا، علم، فکر، اتحاد و وحدت باید به همان میزان افزایش یابد؛ در غیر این صورت در این میدان حذف می شویم. این موضوع پیچ جدیدی است که رهبر انقلاب صلاح دیدند تا در بیانیه گام دوم انقلاب را قرائتی دیگر کرده و با وضع آینده آن را بازخوانی کنند و آینده و افق های اصلی آن در جلوی چشم ما قرار بگیرد.

 

وی گفت: ماموریت ما در این راه جهانی کردن انقلاب است و به طور طبیعی این اتفاق رخ می دهد و ما در این سیر از قدرت ملی به منطقه ای و از قدرت منطقه ای به سوی قدرت بین المللی در حال حرکت هستیم و این اتفاق انشاءالله رخ می دهد.

 

حجت الاسلام رهدار خاطرنشان کرد: امام جمعه به لحاظ ماموریت در تداوم امامت امام است و این امام، امام معصوم است. امام در اندیشه شیعه نقطه ثقل وجود جامعه است یعنی مردم در امتداد آن قرار دارند. امام جمعه واقعی امام جمعه ای است که قبل از آنکه امام جمعه شود، امام جمعه باشد. شرعا، وجودا، اخلاقا در این جایگاه قرار داشته باشد و پس از آن حکمی به آن ابلاغ می شود. در واقع خطیب بودن یکی از ماموریت های این جایگاه است البته شأن امامت فراتر از شأن خطیب بودن است که شان هدایت مردم را بر عهده دارد.

 

وی گفت: باید تناسب میان ماموریت، امکانات و ساختار برای جایگاه ائمه جمعه باشد که البته نبود این امکانات و ساختار مطلوب از جمله نواقص است. ادبیات دینی به ما می گوید امام جمعه امام شهر است و این منصب برای هیچ یک از دیگر مسئولیت ها حتی در حیطه روحانیون قرار داده نشده است و گویی تمام مسئولیت ها از جمله تمام مسئولیت های مادی و معنوی در یک شهر باید تحت اشراف و مدیریت این امام باشد.

 

 

ورود امام جمعه به مسایل اقتصادی و سیاسی فرهنگی است

 

امام جمعه شهر چهاردانگه با بیان اینکه امام جمعه راهبر فرهنگی تعریف می شود، گفت: ورود امام جمعه به مسایل اقتصادی و سیاسی فرهنگی است.

 

حجت الاسلام سالار سنجری در پنجمین جلسه نقد و گفت و گوی نخبگانی به میزبانی نهاد نماز جمعه گفت: درگیری انقلاب ما یک درگیری تمدنی است که مقام معظم رهبری نیز در بیانیه گام دوم انقلاب آن تعبیر عصر جدید را تاکید می کنند یعنی مقیاس درگیری در سطح مقابله با استبداد محض مطرح می کنند که مستبدی به نام پهلوی در سطح کشور حاکم بود که انقلاب با آن درگیر شد اما انقلاب به پایان نرسید.

 

امام جمعه شهر چهاردانگه ادامه داد: امروز به برکت انقلاب دست آمریکا و ایادی آن کوتاه شده است اما انقلاب ادامه دارد. انقلاب با یک تمدن و رویکرد بسیار پیچیده بین المللی مقابله و صف بندی کرد که در بطن آن استبداد و استکبار را از پا انداخت.

 

وی گفت: وقتی سطح انقلاب را رویکردی عصر جدید بیان می کنیم، نماز جمعه باید در این سطح و جایگاه ایفای نقش کند. امروز نماز جمعه ها در حوزه عدالت خواهی می خواهد نحوه و سبک عدالت خواهی را تطبیق با تراز درگیری تمدنی انقلاب اسلامی بدهد.

 

وی گفت: اگر می خواهیم نماز جمعه را در قالب انقلاب و بیانیه گام دوم تعریف کنیم در این درگیری باید با معلول ها یا علت ها درگیر شویم؟ که در اینجا اهل علم می گویند باید با علت ها مواجه شویم و در درگیری با معلول ها نیز ناظر بر برطرف کردن علت ها باشیم. اگر با معلولی درگیر می شویم با قطع نظر از منشأ و علت نیست.

 

حجت الاسلام سنجری تصریح کرد: من به عنوان عضوی از یک مجموعه بزرگ ائمه جمعه کشور امروز معتقدم رویکردی را در شبکه نماز جمعه با عنوان راهبری فرهنگی مواجه هستیم. در راهبری فرهنگی ائمه جمعه ای که امروز نقش ایفا می کنند باید دو نکته را در دستور کار داشته باشند؛ نکته اول اینکه باید گفتمان سازی کنند و با فرهنگ سازی مفاهیم تولید شده در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را با گفتمانی رایج تبیین کنند و در مرحله دوم ظرفیت های موجود دستگاه های مختلف را در این گفتمان تجمیع کنند.

 

وی گفت: با مطالعه نماز جمعه ها در سطح کشور قسمت بیشتری از رویکرد نماز جمعه این رویکرد در نماز جمعه یک رویکرد اثرگذار و مهم است که آثار آن در برخی شهرها و منطقه ها خود را نشان داده است.

 

حجت الاسلام سنجری تصریح کرد: امام جمعه وظیفه گسترده ای را در یک منطقه دارد که ظرفیت های مختلفی را در یک شهر مدیریت می کند اما آنچه امروز در شبکه امامت جمعه قرار دارد، این است که امام جمعه را مسئول همه چیز نمی داند اما در نگاه شبکه امامت امام جمعه به عنوان یک راهبر فرهنگی است یعنی حضور امام جمعه در حوزه سیاست نیز فرهنگی است، در حوزه اقتصاد و سایر حوزه های اجتماعی نیز حضورش فرهنگی است.

 

وی گفت: امام جمعه در حوزه سیاست و اقتصاد ورود می کند اما ورود او ورودی آمرانه نیست بلکه ورودی فرهنگی است که از صفر تا صد تعریف شده است.

 

 

کد خبر 1154910

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha