به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» تالیف فیلیپ بانیاد و کارا فلانگان به ترجمه دکتر محمد کیاسالار و دکتر حمیدرضا نمازی به تازگی از سوی انتشارات ارجمند منتشر شده است.
کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» در هفت فصل درست و غلط؛ شیوه مواجهه با مسئله های اخلاقی؛ اصول و دستورالعمل های اخلاقی؛ پژوهش های روانشناسی در سوژه های انسانی؛ پژوهش روانشناسی بر سوژه های حیوانی؛ روانشناسی در مقام عمل؛ اخلاق و طرح پژوهشی شما به طرح بحث می پردازد.
در پیشگفتار کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» آمده است: خوب یا بد؟ درست یا غلط؟ خدمت یا خیانت؟ ما چگونه اینها را بازمیشناسیم و چگونه دربارۀ رفتار دیگران داوری میکنیم؟ اخلاق کاربردی، قواعد و قوانینی در اختیار ما میگذارد که به کمک آنها میتوانیم این گونه داوریها را انجام دهیم. درست است که در بیشتر موارد نمیتوانیم پاسخ قطعی و روشنی به پرسشهای بالا بدهیم و این مساله میتواند هم امیدوارکننده باشد، هم ناامیدکننده؛ اما طرح مباحث اخلاق روانشناسی در سالیان اخیر توانسته است چشم اندازهای نوینی را پیش روی اخلاق و روانشناسی بگشاید. این کتاب کوشیده است زمینهای را برای مخاطبانش فراهم آورد تا آنها بتوانند خود را در موقعیت داوری و قضاوت قرار دهند و نظر خود را درباره مسالههای اخلاقی در حوزه روانشناسی ابراز کنند.
به نظر می رسد بسیاری از پژوهش های روانشناختی که در سوژه های انسانی و حیوانی به انجام رسیده، زیان بار بوده است. برخی از این پژوهش ها را حتی می توان ظالمانه خواند؛ به عنوان نمونه گروهی از پژوهشگران که در زمینه حافظه تحقیق می کردند فردی را به عنوان سوژه پژوهش خود را انتخاب کردند که بیش از 40 سال از ضعف شدید حافظه و قوای شناختی رنج می برد. او به خاطر وضعیت ویژه اش هرگز قادر نبود رضایت یا عدم رضایت آگاهانه اش را به پژوهشگران اعلام کند. حال پرسش این است که آیا چنین تحقیقی را بر روی چنین فردی می توان اخلاقی دانست. «هری هارلو» روانشناس تطبیقی پس از مطالعه بر روی میمون ها و جداسازی آنها از اجتماع خود به این نتیجه رسید که این انزوا می تواند استرس شدید و پایداری را به میمون ها تحمیل کند، حال پرسش این است که حتی اگر چنین یافته ای برای انسان ها سودمند باشد، آیا می توان چنین تحقیقی را اخلاقی دانست. اگر شما به عنوان روانشناس قادر باشید با استفاده از تکنیک های روانشناختی مقاومت انسان را طوری درهم بشکنید که او تمام اطلاعات محرمانه اش را برای شما فاش کند -حتی اگر افشای این اطلاعات به شما یا کشورتان سود برساند- آیا شما چنین کاری را انجام می دهید یا نه؟ اگر پاسخ تان مثبت است چرا و اگر پاسخ تان منفی است به چه دلیل؟ پاسخگویی به این پرسش های اخلاقی آسان نیست؛ پیگیری چنین پرسش هایی ما را به دوراه های اخلاقی متعددی مواجه می کند. این کتاب می کوشد با بهره گیری از مثال ها و مصداق های روانشناسی نگاهی به این عرصه ها بیندازد.
ملاحظات مهم اخلاقی، دستورالعملهای اخلاقی در حوزه روانشناسی، پژوهشهای حساسیت برانگیز از منظر اجتماعی، اخلاق در روانشناسی کاربردی و نیز استفاده از حیوانات در پژوهشهای علمی از جمله مباحثی است که در این کتاب از حیث اخلاق روانشناسی بررسی شده است.
نویسندگان کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» این کتاب، فیلیپ بانیارد استاد روانشناسی دانشگاه ناتینگهام و کارا فلانگان استاد بین رشتهای روانشناسی، اخلاق و روش تحقیق است.
مطالعه کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» به دانشجویان و دانش آموختگان روانشناسی، اخلاق، فلسفه و جامعهشناسی توصیه میشود.
هدف بنیاد رواشناسی از انتشار مجموعه کتاب های چون «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» چیزی جز این نیست که سطح آگاهی دانشجویان روانشناسی و علاقه مندان به این رشته را در سایر زمینه های مهم و مرتبط ارتقا دهد. اگرچه کتاب های این مجموعه معمولا از سطح مباحث متعارف در این حوزه فراتر می روند، بیشتر خوانندگان این کتاب ها را ملموس و قابل درک توصیف می کنند.
کتاب «ملاحظات اخلاقی در روانشناسی» تالیف فیلیپ بانیاد و کارا فلانگان به ترجمه دکتر محمد کیاسالار و دکتر حمیدرضا نمازی در دی ماه 1400 از سوی انتشارات ارجمند در قطع وزیری با جلد گالینگور در 208 صفحه به بهای 69 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما