به گزارش خبرگزاری شبستانف حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان در یادداشتی که در گلوبال تایمز منتشر شد، نوشت: ایران و چین دو تمدن بزرگ در غرب و شرق آسیا هستند که در طول تاریخ روابطی خوب، باثبات و قوی داشتهاند.
کنفوسیوس، یک دانشیار مشهور در چین باستان گفته است «همیشه مایه خرسندی است که پذیرای دوستان از فواصل دور باشیم».
با آرزوی بهترینها از سوی ملت ایران به دوستان چینی، به مناسبت آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی و در شب عید سال جدید چینی از این کشور بازدید میکنم.
دو کشور پنجاه و یکمین سالگرد تثبیت روابط دیپلماتیک را جشن گرفته و وارد نیمه دوم سده تبادلات دوجانبه میشوند که صفحه جدیدی را در روابط ما بازخواهد کرد. این بازدید که با ورود حزب کمونیست چین به سده دوم خود همزمان میشود، افقهای نویدبخش جدیدی به توسعه و پیشرفت همکاریهایمان در حوزههای مختلف خواهد تاباند.
ایران و چین در نیمه اول سده روابطشان از طریق دیدارهای سران دو کشور توانستند به تعاملات سطح بالا، گفتوگوها و رایزنیهای درخصوص مسائل دوجانبه و منطقهای، امضای برنامه همکاری جامع، ایفای نقش به عنوان بازیکنان فعال در حوزه بینالمللی و میانجیگری جهت کاهش تنشها و درگیریهای بینالمللی دست یابند. همکاری دو کشور در حوزههای مختلف ازجمله مبارزه علیه کووید ۱۹ و حمایت متقابل از مواضع یکدیگر در سازمانها و موسسات بینالمللی و همچنین حمایت چین از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای مسیر جدیدی را برای نیمه دوم سده روابط ایجاد کردند.
ایران و چین با یکدیگر از تمامیت ارضی و خودمختاری ملیشان دفاع، از چندجانبهگرایی حراست و با یکجانبهگرایی مخالف کردند. دو کشور از رویکرد معرفی دموکراسی به عنوان حق امتیاز ابرقدرتها انتقاد کردند و از طریق سیستم دموکراتیک بومی خود به جهان دموکراسی واقعی، ارزشهای صوری جامعه انسانی، عدالت و آزادی را نشان دادند. ایران و چین از استفاده از سیستم تحریم به عنوان ابزار قضایی فرامرزی انتقاد و در برابر استانداردهای دوگانه حقوق بشری ایستاند. دو کشور از سیاسیسازی مسائل ورزشی انتقاد و بر توسعه مشترکات و ارزشهای انسانی رایج تاکید کردند.
حال که در شرف آغاز دومین سده هستیم، ایران به عنوان شریک راهبردی با داشتن سیاست خارجی برپایه دیپلماسی هوشمندانه و متعادل، دفاع از منافع منطقهای خود و همسایگانش درکنار چین میایستد. برای سالیان طولانی صلح و ثبات در خلیج فارس و خاورمیانه به دلیل سلطه و طمع ابرقدرتهای متجاوز که از طرفی مدعی پیروی از قوانین بینالمللی هستند و از سوی دیگر مقررات و قوانین بینالمللی را نقض میکند، به خطر افتاده است. در چنین جو سختی، دفاع از صلح و ثبات منطقه همیشه یکی از اولویتهای ویژه ایران بوده است.
ایران با اجرای توافق ۲۰۱۵ (برجام) پیامی را با این مضمون که دنبال کردن منافع منطقهای از اولویتهای این کشور است را به دنیا فرستاد. حتی پس از خروج ایالات متحده از برجام ایران با پایبندی به تعهداتش به مدت دو سال و قربانی کردن بخشی از حقوق لاینفکش بیشتر و بیشتر به جهان نشان داده که در مسیرش ثابتقدم است. نقش چین به عنوان یکی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل و یک بازیکن فعال در حوزه بینالملل طی مذاکراتی که روند مصالحه و بازگشت نقض کنندگان برجام را تسهیل کرد، واقعا ستودنی است. مهم نیست چه اتفاقی در حوزه روابط بینالملل رخ دهد، چین و ایران به همراه دیگری شرکای تجاری و منطقهای خود همیشه در سمت درست تاریخ قرار خواهند داشت. ایران به کشورهای هژمونیک اجازه نخواهد داد که برای خاورمیانه تصمیمگیری کنند و یا نیروهایشان در لباس نیروهای حافظ صلح بفرستند و تنش، ناآرامی و هرج و مرج در منطقه ایجاد کنند.
ما باور داریم که از صلح و ثبات در هر منطقه به وسیله بازیکنان همان منطقه محافظت خواهد شد. آنچه که واقعا کشورها را متحد میکند گفتوگوهای سیاسی و فرهنگ برد-برد، همکاری تجاری و اقتصادی خواهد بود و نه مسابقات تسلیحاتی و ائتلافات نظامی و امنیتی.
ایران به همراه چین به عنوان شریک تجاریاش در جای جای تاریخ این حقیقت را به جهان نشاندادهاند و تاکید کردهاند که در عصر جدید رویکرد مقابله، نزاع طلبی و سیاست تحریم منسوخ بوده و کاملا سرد میشوند. اینچنین سیاستهای غیرقانونی تاثیر خود را از دست داده و منجر به عکسالعمل منفی از سوی دیگر بازیکنان در عرصه بینالمللی میشوند. در این زمینه، ایران از ابتکار توسعه جهانی چین استقبال میکند و برای اجرایش یک سازوکار همکاری برای توسعه متعادل پیشنهاد میدهد. گروه دوستان ابتکار پیشرفت جهانی که به پیشنهاد چین در سازمان ملل تشکیل شده میتواند هسته این همکاری باشد.
در نیمه دوم سده مشترکات سیاسی و فرهنگی مختلف میان ایران و چین زمینه تداوم همکاری در حوزههای زیر که از اولویت بالایی برخوردار هستند را فراهم خواهند کرد:
- توسعه همکاری اقتصادی و تجاری و اجرای برنامه همکاری جامع
- اجماع و رایزنی بر سر مسائل منطقهای و بینالمللی متعدد و ایفای نقش موثر در میانجیگری در روابط جهت حل وفصل موثر چالشها و تنشها
- نبرد علیه کووید ۱۹ و همکاری در پروژههای تولید واکسن مشترک
- کمکرسانی در تقویت سازوکار همکاری جهت پیشبرد توسعه جهانی
- ترویج چندجانبهگرایی و مقابله با استانداردهای دوگانه از طریق پیشنهاد ترمیم سیستم حکومت جهانی
- مقابله با تروریستها و افراطگرایان و کمکرسانی جهت آوردن تمامی کشورهای سرکوبشده به جامعه بینالمللی
- همکاری سازنده و موثر در حوزه ابتکار کمربند و جاده و کمک به چین برای استفاده موثر از این پروژه
- تداوم مقدمات اجرایی جهت عضویت دائمی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای و بهرهبری از فرصت همکاری با کشورهای عضو در راستای ابتکار توسعه جهانی
امیدواریم که در نیمه دوم سده روابط و در فصل جدید همکاری که بر پایه اجماع سران دو کشور قرار گرفته است شاهد توسعه بیشتر و بیشتر همکاری و توسعه روابط چندگانه باشیم.
ایران در کنار چین، به عنوان تمدن بزرگی که قدمت فرهنگی ۷۰۰۰ ساله دارد آماده است تا مسئولیت توسعه فرهنگی جامعه بینالمللی را بگیرد. در همین زمان ایران با دستاوردهای همکاری اقتصادی مشترک، نقش خود را در توسعه جهانی و ساختن آیندهای مشترک درخور جامعه انسانی ایفا کند.
آینده مشترکی که به ارزشهای انسانی مشترک مزین است.
نظر شما