به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان امروز در مراسم بزرگداشت روز ملی چاقوی زنجان اظهار کرد: 16 دی ماه به عنوان روز کشف قدیمی ترین چاقوی زنجان در معدن چهرآباد زنجان ملی چاقوی زنجان برای بزرگداشت این صنعت فلزکاری زنجان انتخاب شده است که در تلاش هستیم تا این روز را به عنوان روز ملی چاقوی زنجان در تقویم ثبت کنیم.
امیر ارجمند حفظ، احیا، توسعه و ترویج صنعت دست زنجانیها را مهم ارزیابی کرد و افزود: صنعتگران زنجانی در حوزه چاقوسازی سرآمد هستند چاقوی زنجان یک برند شناخته شده در کل دنیا محسوب میشود و حمایتهای لازم از این صنعت میشود.
وی بیان کرد: استان زنجان نیز به عنوان یکی از مناطقی که نقش بسزایی در جنگهای مختلف ایران داشته، در باب ساخت انواع سلاح از قدمت بالایی برخوردار است. قدمت هنر چاقوسازی زنجان به هیجده قرن پیش برمیگردد و صنعتگران زنجانی در این هنر تا به امروز فعالیت میکنند.
این مسئول ادامه داد: صنعت چاقو سازی در استان زنجان وام دار سلاح سازی مردمان زنجان در زمانهای دور بوده است. چاقو دومین صنعت ارز آور در حوزه صنایع دستی استان زنجان به شمار میرود حفظ و احیای هنرهای دستی در گرو تامین معیشت هنرمندان این عرصه است که تلاش داریم تا با مشارکت فعالان عرصه هنرهای دستی، محصولات و صنایع دستی زنجان را از طریق فضای مجازی به بازارهای جهانی معرفی کنیم.
وی بیان کرد: خوشبختانه فضای مجازی کمک زیادی به صنعتگران برای فرو محصولات کرده است و توانسته به پویایی اقتصاد شهری کمک فراوانی کند و رونق گردشگری را هم ایجاد کند. از زمانی که زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله انتخاب شده است یک رونق و خون تازه ای در این هنر صنعت و این استان دمیده شده است.
ارجمند افزود: این مراسم زمانی را فراهم کرده است از عزیزانی که باعث افتخار استان در حوزه صنعت چاقوسازی هستند، یادی کرده و از آنها تجلیل کنیم چرا که تا زمانی که در حیات هستند باید قدرشان را بدانیم. تجلیل از مفاخر و بزرگوارانی که در راستای توسعه کشور و استان گام برمیدارند وظیفهای همگانی است.
ارجمند گفت: با هم اندیشی، هم فکری و ایجاد اتباط و تعامل بین شهرهای صنایع دستی کشور می توانیم نسبت به معرفی شهرها، استفاده از تجارب و اقدامات انجام شده در جهت رونق بیشتر صنایع دستی گام برداریم.بیش از 55 رشته صنایع دستی در استان زنجان وجود دارد که در میان آنها ملیله کاری، چاروق دوزی، چاقوسازی، مسگری، قلمزنی، گلیم بافی و گیوه دوزی از صنایع دستی بومی این خطه بشمار می روند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان زنجان نیز در این در مراسم ابراز کرد: تعیین تاریخ دقیق برای آغاز چاقوسازی، این صنعت زنجانی کاری دشوار است. از حدود قرن دهم شهر زنجان یکی از مراکز مهم صنعتی بوده است که در آن کارگاههای مختلف اسلحهسازی دایر و چاقوسازی نیز یکی از صنایع جنبی آن، به حساب میآمده است.حمایت از تشکیل خوشههای صنعتی جزو اولویتهای شرکت شهرکهای صنعتی استان است که امیدواریم با حمایت مسؤولان استان و همکاری ذینفعان خوشههای مختلف، شاهد رشد و تعالی صنایع استان باشیم. توسعه خوشه چاقو راهکاری کارآمد در ساماندهی مشاغل این حوزه است و توانمندی های صنعت گران استان زنجان را ارتقا می بخشد.
عباسی بیان کرد: با توجه به تحقیقات و بررسی ها 930 کارگاه چاقوسازی در زنجان وجود دارد که 2500 نفر در این بخش در حال فعالیت هستند و سالانه 1200 تن چاقو در این استان تولید می شود که 60 درصد آن در شهرهای همسایه به فروش می رسند. راهاندازی وبسایت، تهیه کلیپ، انتشار نشریه، معرفی خوشه از طریق صداوسیما و تهیه بانک اطلاعاتی از ذینفعان خوشه است. در زنجیره ارزش صنعت چاقوسازی نقاط ضعف و قوت، تهدیدها، فرصتها و روش حل مشکلات و مسائل احصا میشود.
حمیدمنفرد رئیس اتحادیه چاقوسازان استان زنجان نیز گفت: چاقوسازی در زنجان قدمتی دیرینه دارد و این هنر توانسته در قالب صنایع دستی جایگاه ویژهای را در کشور کسب کند، این صنعت چاقوسازی زنجان بین سه هزار و ۲۰۰ شاخه صنایع دستی رده پنجم کشوری را در حوزه صنعت فلزات دارد و جزء صنایع اصیل دنیا هم محسوب میشود. این هنر در زنجان نیازمند حمایت و توجه ویژه مسئولین است.
نظر شما