محمد علی موظف رستمی، مسئول توسعه، تجهیز و پشتیبانی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی با تاکید بر این که آموزش علم و علم آموزی نخستین پیام وحی در دین اسلام بود به خبرنگار شبستان گفت: دین مبین اسلام در تمام دوران ها، مهد علوم و فنون مختلف بود و بیش از همه نظامات اجتماعی جدید و قدیم و همه ادیان، مردم را به فراگیری دانش تشویق و ترغیب کرده و برای پی ریزی فرهنگ و تمدنی قوی، تحصیل علم را بر هر زن و مرد مسلمان واجب کرده است.
وی افزود: در جامعه اسلامی، آموزش از ابتدا با مسجد در ارتباط بود و مدارس در اصل از مساجد منشعب شدند.
موظف رستمی با اشاره به این که ابعاد آموزشی مسجد پس از جنبه عبادی از هر جنبه دیگری برجسته و نمایان تر است، گفت: با توجه به این مسئله که پیامبر اسلام اغلب اوقات خود را صرف تعلیم و تربیت مردم در مسجد می کردند و شرکت در نشست های علمی را بر سایر مجامع ترجیح می دادند این الگو و برداشت از مسجد به عنوان یک مرکز تعلیم و تربیت سبب شد در جوامع اسلامی میان مفهوم مسجد و علم آموزی نوعی تقارب و ارتباط نزدیک به وجود بیاید.
وی خاطر نشان کرد: در گذشته، زمان تعلیم زمانی بود که مردم از عبادت فارغ شده بودند و به مسجد نیازی نداشتند. همچنین در ابتدا موادی که در مساجد تدریس می شد شامل قرآن، حدیث، بحث در اصول دین و مذهب بود و بعدها صرف و نحو زبان عربی و ادبیات عرب و منطق و علم نیز بر مواد مذکور اضافه شد.
مسئول توسعه، تجهیز و پشتیبانی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی با بیان این که هدف از تبلیغ در مساجد، رشد و افزایش معرفت دینی مردم و احیای آنان برای ادای وظایف دینی و اسلامی است، اظهار کرد: تبلیغ یک اصل جاودانه و همیشگی در دین مبین اسلام است و تا زمانی که حکمی از احکام اسلام از دید برخی از مردم پنهان مانده و زمینه گمراهی از این دین وجود داشته باشد تبلیغ نیز وجود دارد.
وی افزود: مسجد در طول تاریخ همیشه مرکزی ثابت برای تبلیغات دین اسلام بود. نقش مسجد در فعالیت های تبلیغی، پس از ورود پیامبر(ص) به مدینه و بنای مسجد کاملاً متفاوت با قبل از آن است؛ چرا که حضور منظم و پیوسته مسلمانان در مسجد به منظور برپا داشتن نماز بهترین فرصت را برای کارهای تبلیغی پیامبر(ص) فراهم می آورد و آن حضرت نیز با توجه به اوضاع و احوال و رعایت حال حاضران در مساجد از این فرصت ها به خوبی بهره برداری می کرد.
موظف رستمی شکل گیری منبر در مساجد را از همین سخنرانی های پیامبر اسلام در مساجد دانست و گفت: سخنرانی های پیامبر علاوه بر جنبه آموزشی آن از عنصر موعظه و ایجاد تقوا و پرهیز از گناه در شنوندگان برخوردار بود و همین سخنرانی ها منجر به ایجاد فضای آموزشی و مجالس علم و دانشی در مساجد شد که همانند یک دانشگاه تبلیغی بزرگ فعالیت های تبلیغاتی مبلغان را نیز انسجام می بخشید و امکان هدایت هر چه بهتر مبلغان را فراهم می آورد.
وی با توضیح این که در منابر باید از خرافهگویی و بیان مطالب سطحی و خلاف عقل پرهیز شود، گفت: منبر باید دارای محتوای فکری، علمی و انقلابی باشد و در غیر این صورت نشانه بیمحتوا شدن منبر و سطحینگری به جایگاهی است که باید بهترین و برجستهترین مسائل دین در آن عنوان شود.
موظف رستمی با اشاره به وظیفه سنگین و تاثیرگذار واعظان و خطبا در مساجد گفت: نقشی که واعظان در مساجد دارند و سخنرانی های آن ها نقشی غیرقابل انکار است و از اهم مسایلی که واعظان و روحانیون در مساجد در امر تبلیغ باید به آن ها بپردازند می توان به بیان احکام شرعی، بیان سیره ائمه هدی علیه السلام ، بررسی مسائل روز، توجیه کردن مردم، اندرز دادن و دعوت مردم به تقوی، تفسیر و شرح قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه و ادعیه دیگر در حد فهم مردم و ... اشاره کرد.
وی تاکید کرد: شاید هیچ پایگاهی به اندازه مساجد در تبلیغ اسلامی ایفای نقش نکرده باشد و بر این اساس می توان گفت مساجد به عنوان اصلی ترین جایگاه ابلاغ آیات قرآن و احکام دین و تبیین احکام اسلام تثبیت شده اند.
پایان پیام/
نظر شما