به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، اين پژوهش درصدد است با مراجعه به مهمترين مطالعات و پيمايشهايی كه به دنبال سنجش نبض جامعه ايران در اين چند دهه اخير بودهاند، تصويری كامل از فراز و فرود اميد به نمايش بگذارد. بهعبارت دیگر، هدف این مطالعه آن است که بدون پرداختن به علتكاوی و سببشناسی مساله اميد اجتماعی، وضع موجود جامعه ايرانی در ارتباط با موضوع اميد اجتماعی را توصیف کند.
براي اين منظور با مراجعه به اطلاعات و دادههاي برآمده از پژوهشهاي جديد در ايران و مرور نظاممند و بازسازی آنها، اعم از موجهای سه گانه پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان، پیمایش سرمایه اجتماعی (دو موج) و پیمایش وضعیت اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی جامعه ایران، ميزان اميد اجتماعی در سطح ملی و استانی را محاسبه و توصيف میکند.
پژوهشگر در این مطالعه متذکر میشود که همانند بسیاری از مسائل و موضوعات اجتماعی، درک و فهم کامل از امید اجتماعی به عنوان یک شاخص کمی منوط به بررسی آن در طول زمان است. نگاه مقطعی به امید اگر چه زوایایی از واقعیت را نشان میدهد اما تصویری ساکن است که گاه ممکن است سبب تحریف و گمراهی شود.
به استناد یافتههای این پژوهش، امیدواری در حوزههای مختلف عملکردی جامعه، متفاوت است؛ فراز و فرود شاخص امید در ابعاد اقتصادی، سیاسی، بهداشتی، علمی، اخلاقی، آسیبها و مشکلات اجتماعی در هر مقطع نشان میدهد که مردم نسبت به توفیق در هر یک از این زمینهها ارزیابی متفاوتی داشتهاند. اما معمولاً بعد اقتصادی و اخلاقی جامعه در این ارزیابیها همواره نقش تعیینکنندهای داشته است و جامعه ایرانی به لحاظ ناامیدی اقتصادی و اخلاقی وضعیت وخیمتری را طی کرده است.
مطابق این یافتهها، رصد وضعیت اجتماعی ایران در دو دهه اخیر حاکی از آن است که میزان امید اجتماعی در بین افراد و گروههای اجتماعی روندی نزولی داشته است و منطبق با این روندها محتمل است که امید اجتماعی در حال حاضر به کمترین میزان در طول کل این دوره رسیده باشد.
پژوهشگر با بیان اینکه امید اجتماعی به عنوان عامل سازنده و ساختدهنده، محصول زمان و عملکرد تاریخی سیستمهای سیاسی و اقتصادی است و حکومتها نقش مهمی در ساخت امید اجتماعی دارند، هر نوع ترمیمی در جهت بازسازی امید اجتماعی در ایران را مشروط به اقدامات عملی و موثر بویژه در زمینه شرایط اقتصادی و سیاسی میداند که نتیجه آن مستقیماً در زندگی مردم مشهود باشد و به صورت فراگیر، همه اقشار و گروههای اجتماعی را در برگیرد.
نظر شما