عبدالناصر فتا سلمان، نقاش مسلمان فرانسوی در حاشیه بازدید از این نمایشگاه، با اشاره به آثار جدید محمد سعید نقاشیان که در گالری ساربان به نمایش درآمده، به خبرنگار شبستان، گفت: نقاشیخط ایرانی را با آثار نقاشیان شناختم.
وی در ادامه تصریح کرد: در این تیپ آثار نقاشیخط، خط یکی از المان هاست که در ترکیب با نقاشی، هنری مدرن خلق می کند.
فتا سلمان اظهار داشت: اگر تمام حروف و خطوط را در نقاشیخط این هنرمند حذف کنیم و فقط به ترکیب و چینش رنگ ها توجه داشته باشیم، آثار برخی از نقاشان معاصر غربی را تداعی می کند. ولی اگر از طریق یک پرسپکتیو درونی و باطنی نگاه کنیم، ما را به یاد چیزی می اندازد که پیش از آفرینش در فاصله میان لرزش و نور بود.
این نقاش فرانسوی، اضافه کرد: با این نگاه نقاشیخط، فارغ از جنبه فرم و ظاهر، مفاهیمی را منتقل می کند که پشت این خطوط نهفته است.
وی گفت: در این تابلوها کلماتی، که گاهی بیشتر می شود و گاهی کمتر، مرا به یاد انجیل می اندازد، آنجایی که می گوید «در آغاز کلمه بود.»، یعنی یک چیزی که بین صدا و نور است. اگر این جور نگاه کنیم از نقاشیان افلاطون می سازیم.
فتا سلمان با بیان اینکه این مزاح درباره نقاشیان، مبنای واقعی دارد، چون وی به مسائل باطن علاقمند است، یادآور شد: این آثار انسان را یاد زمان کهن الگوها می اندازد که در آنها کلام و حروف نشان دهنده حرکت هستند.
این هنرمند در ادامه با بیان اینکه وقتی از کلام صحبت می کنید، با هنری روبرو می شویم که فراتر از کتابت است، اظهارداشت: دو رویکرد اساسی در هنرهایی که با کلام سر و کار دارد، وجود دارد، عده ای خط را به کمک می گیرند تا تصویری ارایه دهند، اما عده ای دیگر دغدغه هایی فراتر از المان های خط دارند و هدف آنها بیان مفاهیم باطنی و قدسی است.
وی در پایان افزود: دغدغه هنرمندان ایرانی از به کارگیری المان های خط، فراتر از خلق تصویر ارتباط، با عالم قدسی و ارایه یک سری مفاهیم است، حتی اگر هنرمند آگاهانه این رویکرد را انتخاب نکند.
نمایشگاه «نیستان» که از 5 اسفند در گالری ساربان شروع شده است تا تا فردا (12 اسفند ماه)، از ساعت 16 تا 20 در معرض دید هنر دوستان خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما