به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند و به نقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی، «سیداحمد برآبادی» گفت: قارت بافی روستای گَریمُنج، هنری 200 ساله و منحصربهفرد در استان است.
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی افزود: قارت واژهای ترکی به معنای زمخت و خشن و زبر است. در گریمنج به بافتهای پشمی که بر روی دارهای زمینی با استفاده از پشم نژاد نوعی گوسفند معروف به بوری تهیه شده اطلاق میشود که بهعنوان پالتو یا بالاپوشی به همین نام کاربرد دارد.
وی گفت: در پارچهی قارت، ترکیبی از رنگهای کرم روشن تا قهوهای تیره و بور دیده میشود. این هنر بیشتر در ماههای فروردین تا مهر سال که هوا مساعدتر است صورت گرفته و بانوان روستا اجراکنندگان و حاملان این هنر زیبا هستند.
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی افزود: تمامی مراحل تولید آن در روستای گریمنج به شیوهی کاملاً سنتی انجام میشود و قدمت این پارچه در روستای گریمنج و روستاهای اطراف حداقل به اواخر زندیه و اوایل قاجار یعنی حدود 200 سال میرسد.
برآبادی ادامه داد: مقاومت بالا در مقابل نفوذ آب و محافظت از بدن در برابر سرما و رطوبت در فصلهای سرد سال و جلوگیری از گرما به بدن در فصول گرم باعث شده که اهالی منطقه به استفاده از این پارچه در تهیه لباس رویآورند و بهعنوان تنپوش بومی در زندگی روزمره مورداستفاده قرار دهند.
او گفت: انجام فرآوری نهایی بر روی پارچه تهیهشده شامل آهار دادن و ممزوج کردن یا خواباندن پارچه در مخلوط آرد جو و آب و درنهایت مالیدن با صابونهای مخصوص و شستشو با آب ولرم جهت پرزگیری، نرمی و مشخص شدن آب رفت پارچه برای تهیه لباس، از مهارتهای تجربی در این هنر زیبای بومی در شهرستان قاینات است.
نظر شما