به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «زهرا سادات عالمی»، رییس اداره نشر منابع کتابی و غیرکتابی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تشریح عملکرد بخش انتشارات سازمان گفت: سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران، مؤسسهای آموزشی، پژوهشی، علمی و خدماتی است كه وظیفه گردآوری، حفاظت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مكتوب (چاپی و خطی) و غیرمكتوب درباره ایران و یا متعلق به ایرانیان خارج از كشور، ایرانشناسی و اسلامشناسی، خصوصاً انقلاب اسلامی و سایر آثار معتبر علمی، فرهنگی و فنی از كشورهای دیگر را بر عهده دارد؛ تحقق بخشی از این وظایف، نیازمند مدیریت علمی اطلاعات و دانش در همه زمینههای دانشبشری بهمنظور اعتلای فرهنگ ملی و انجام تحقیقات مربوطه است که از جمله وظایف و مأموریتهای سازمان برشمرده شده است.
رییس اداره انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: از این رو سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان نهادی ملی نقش مهم و کلیدی در چرخه جریان اطلاعات و دانش به عهده دارد، که انتشار چرخه اطلاعات یکی از این نقش های مهم به شمار می رود.
وی ادامه داد: هدف و مأموریت انتشارات سازمان، چاپ و انتشار منابع علمی و پژوهشی و آثار حرفهای و تخصصی در حوزههای علم اطلاعات و دانششناسی (کتابداری و اطلاعرسانی)، فنآوری اطلاعات و منابع دیجیتال و مطالعات و پژوهشهای تاریخی، آرشیوی و اسنادی است. در این راستا انتشار سرعنوان های موضوعی، ردهها، اصطلاح نامهها، بانک مستندات، دستنامهها، منابع مرجع، فهرستها و فهرستگانها، منابع تاریخ شفاهی، ایرانشناسی، اسلامشناسی، همچنین احیای و چاپ منابع نفیس و نادر، از جمله اسناد تاریخی، نسخههای خطی، نشریههای قدیمی و نیز آثار بین رشتهای مرتبط و وابسته به این حوزهها در انواع قالبها و محملهای چاپی و الکترونیکی از تولیدات انتشارات است.
عالمی گفت: انتشارات این سازمان از شروع فعالیت که حدود 6 دهه از آن میگذرد توانسته است بیش از 1600 جلد کتاب، به زبانهای فارسی، عربی و انگلیسی، به صورت مستقل و یا با همکاری ناشران و مراکز علمی و فرهنگی داخلی و خارجی، منتشر کند و این فرآیند ادامه دارد.
رییس اداره انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به راه اندازی سامانه فروش آنلاین انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اشاره کرد و گفت: همچنین در سال های اخیر سامانه مدیریت انتشارات این سازمان راه اندازی شد و مشارکت در نمایشگاه بین المللی مجازی کتاب تهران از تجربیات جدید این بخش در دوران پاندمی کرونا بوده است. در همین راستا، مقاله ای درباره انتشارات سازمان در همایش ایفلای 2015 منتشر شده که دیگر دستاورد این بخش بوده است.
وی تصریح کرد: حوزه فعالیت انتشارات سازمان با شیوع ویروس کرونا دستخوش تغیی نشد و در این ایام با مشکلات چندانی روبه رو نبود. زیرا با استفاده از بسترهای آنلاین ارتباط با پدیدآورندگان آثار و کارشناسان امور انتشارات تا اندازه ای مرتفع شده بود.
عالمی اظهار داشت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای رسالت ذاتی خود برای اشاعه اطلاعات در حوزه های دانش شناسی و علم اطلاعات، در 6 ماه نخست سال جاری، 23 عنوان کتاب منتشر کرده است که می توان به آثاری چون «مقدمهای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو»، «بازشناسی روند تطور و تحول فرمانها»، «تاریخ تحولات اجتماعی روزنامهنگاری سیاسی در بروجرد»، «چکیده مقالات نخستین هایش بینالمللی تاریخ اجتماعی بیماریهای همهگیر»، «راه روشن: مصاحبه تاریخ شفاهی با منصوره راعی/ پیمانه صالحی»، «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر پهلوی»، «محدث نامه (چاپ مشترک)»، «فهرست نسخ خطی کتابخانه ملی جلد 32»،«خاطرات یک فرمانده پلیس»،«فهرستنویسی پیش از انتشار» و«پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر» اشاره کرد.
رییس اداره انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: همچنین «کتابآرایی نسخههای هنری دوره قاجار (چاپ مشترک)»،«تدبیر ماندگار: مصاحبه تاریخ شفاهی با دکتر حسین خطیبی»،«درسنامه حفاظت رقمی در محیطهای با منابع محدود»،« سرود رهایی: مصاحبه تاریخ شفاهی با محمود حکیمی»،«فهرست نسخه های خطی ایرانی اسلامی کتابخانه ملی اتریش: مجموعه لویبل»، « از فرش تا عرش: مصاحبه تاریخ شفاهی با محمدعلی فرشچیان(چاپ مشترک) »،«کاوش مسایل اساسی ایران»،«دستنامه تاریخ شفاهی»،«دستنامه اطلاع یابی کاربران با بهره گیری از منابع برخط وب»،«تحلیل، انتخاب و پیادهسازی سامانههای مدیریت مدارک الکترونیکی (چاپخانه)»،«فهرست نسخ خطی جلد 73» و «روشها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانهها بر اساس استاندارد 16439 » از دیگر آثار منتشر شده توسط انتشارات این سازمان است.
وی یادآور شد: چاپ مجدد کتاب های پرتقاضا و کاربردی انتشارات، برنامه ریزی برای تقویت و توسعه بازاریابی انتشارات سازمان، عرضه الکترونیکی انتشارات سازمان از طریق سامانه فروشگاه، تداوم همکاری با ناشران معتبر، انعکاس و معرفی بیشتر آثار انتشارات در بازار نشر و فضای مجاز و انتشار کتاب ها در نرم افزارهای موبایل کتابخوان مانند طاقچه و فیدیبیو از جمله برنامه های این بخش برای پیشبرد بهتر امور است.
عالمی اظهار داشت: امالی شیخ صدوق (به خط ابن سکون) و کتابآرایی نسخههای هنری دوره قاجار (نشر مشترک) از جمله کتب نفیسی است که در ماه های اخیر توسط انتشارات این سازمان به چاپ رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آمادگی چاپ آثار ارزشمند و گرانمایه پدیدآوران و پژوهشگران فرهیخته کشورمان را به ویژه در حوزههای مرتبط با علم اطلاعات و دانش شناسی، تاریخ شفاهی، ایران شناسی و اسلام شناسی و نسخه پژوهی، علوم آرشیوی و سند پژوهی و غیره را دارد و از مؤلفان و مترجمان دعوت می شود با ارسال آثار خود به سامانه انتشارات به آدرس www.publish.nlai.ir چاپ اثر خود را به انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی بسپارند.
نظر شما