به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام علی اکبر رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و صاحب نظریه ابتناء در مراسم رونمایی از این نظریه، رویکرد فضای حوزوی به نظریههای جدید را به خاطر دقت و وسواس آنها مورد نقد قرار داد و اظهار داشت: دشواری قبول و صدق نظریه در فضای اربابان دینی و حوزوی به خاطر نپذیرفتن محیط تصدی مقوله فهم دین و احتیاط در ظهور جریان انحرافی و وسواسهای آنها و مسایل فرهنگی موجود در فضای حوزوی است.
وی افزود: منشأ اثرگذاری در حوزه و فقاهت مراجعه به ادبیات ریشهدار و اصیل حوزه است. ادبیات اصولی معرفت دینی مبنای دانش اصول منطق فهم شریعت و این دلیل عدم استقبال فضای غیر رسمی معرفت دینی است.
نظریهپرداز برتر جشنواره فارابی با اشاره به اینکه نظریه ابتناء دلیلی بر تبیین نظام و نحوه تکون و تحول معرفت دینی است، افزود: از دیرباز نظریههای مختلفی از جمله نظریه مثل و معرفتشناختی از سوی فیلسوفان متعدد مطرح شده است اما درباره تکون و تحول معرفت دینی نظریه شاخص و شناختهشدهای سراغ نداریم و معرفت دینی برآیند فرآیند تأثیر، تعامل متناوب و متداوم مبادی خمسه دین و به عنوان پیام الهی معرفی میشود.
وی افزود: فرآیندمندی تکون معرفت، برآیند وارگی معرفت دینی، دوگونگی سازوکارهای دخیل در تکون معرفت دینی، پیام وارگی دین و شمول آن بر اضلاع و مبادی خمسه دخیل در فهم دین و برساختگی کشف و کاربرد صائب و جامع دین چهار اصل اساسی نظریه ابتناء است.
نویسنده کتاب کمال منطق فهم دین، مهمترین رکن نظریه ابتناء را اصل پیاموارگی دین و شئون آن دانست و عنوان کرد: فرآیند پدیده پیامگذاری، درگیر اضلاع و مؤلفههای پنجگانه، پیامدهنده، پیامافزارها، قلمرو و تعلق پیام و پیامگیرنده است و این اضلاء پنجگانه به مبادی خمسه، مصدرشناسی، دینشناختی، معرفتشناختی، قلمروشناختی و مخاطبشناختی دین تعبیر شده است.
بنابر این گزارش، در پایان این مراسم دکتر رضا داوری اردکانی، استاد برجسته فلسفه دانشگاه تهران و دکتر حمیدرضا آیتاللهی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از نظریه ابتناء رونمایی کردند همچنین در حاشیه این مراسم نمایشگاه کتابی از آثار منتشر شده از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در راستای مباحث فلسفی و معرفتی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما