بررسی صلاحیت نامزدها بدون تأثیرپذیری از هیچ گروهی صورت گرفت

کدخدایی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها بر اساس معیارهای قانونی تصمیم‌گیری کرده است، گفت: بررسی صلاحیت‌های نامزدها در شورای نگهبان بدون تأثیرپذیری هیچ شخص و گروهی صورت گرفته است.

به گزارش خبرنگار شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز شنبه 6 اسفند با اشاره به روند بررسی صلاحیت‌های نامزدهای نهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: بررسی صلاحیت‌های نامزدهایی که قرار بوده است برای نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در رقابت‌های انتخاباتی شرکت کنند در سه مرحله مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به بررسی صلاحیت‌های نامزدها در هیئت‌های اجرایی بیان کرد: در مرحله بررسی هیئت مرکزی بیش از دو هزار و 500 نامزد صلاحیت‌شان مورد تأیید قرار گرفت و در مرحله‌ای که شورای نگهبان رسیدگی به پرونده‌ها و صلاحیت افراد را به عهده داشت مجموعا 303 هزار و 450 نفر صلاحیت‌شان مورد تأیید قرار گرفت.

کدخدایی بیان کرد: در مرحله بررسی صلاحیت‌ها نامزدهایی که صلاحیت‌شان تأیید نشده بود درخواست ملاقات با اعضای شورای نگهبان را کرده بودند که بعضی از آنها با تمام اعضای شورای نگهبان و برخی دیگر با تعدادی از اعضا دیدار داشتند که پس از بررسی صلاحیت آنها در مورد صلاحیت‌شان در شورای نگهبان رأی‌گیری شد.

کدخدایی با بیان اینکه بیش از 70 درصد از کسانی که برای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی ثبت‌نام کرده بودند تأیید صلاحیت شدند، گفت: ممکن است برخی از افراد تا روز 12 اسفند انصراف خودشان را از حضور در انتخابات اعلام کنند که انصراف این افراد از آمار تأییدی‌های ما کم نمی‌کند.

وی ادامه داد: مجموع کسانی که صلاحیت‌شان مورد تأیید قرار نگرفته است و کسانی که صلاحیت‌شان احراز نشده است کمتر از 1150 نفر است.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به این سؤال که آیا بعد از تاریخ 2 اسفند که صلاحیت یا عدم تأیید صلاحیت افراد از سوی شورای نگهبان به صورت قطعی اعلام می‌شود اگر کاندیدایی خلاف قانون جرمی را مرتکب شود ممکن است در سلب صلاحیت‌اش این موضوع تأثیرگذار باشد، گفت: با توجه به نظارت جامع شورای نگهبان و همچنین قانون اساسی از لحاظ حقوقی این امکان وجود دارد که شورای نگهبان به صلاحیت افراد تا روز 12 اسفند رسیدگی کند اما ما در انتخابات گذشته و یا ادوار گوناگون کمتر از این‌گونه افراد داشتیم.

وی بیان کرد: ما کمتر از این موارد و مستندات در انتخابات‌های گذشته به دست‌مان رسیده است و در واقع تلاش ما این است که در این مراحل ورود به این مسایل نداشته باشیم و هیچ‌کدام از نامزدها که صلاحیت‌شان تأیید شده است اخذ صلاحیت شوند و اگر در گذشته هم چنین موضوعی بوده است تعدادشان کم بوده است.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که به برنامه‌ریزی‌های شورای نگهبان برای پرشورتر برگزار شدن انتخابات اشاره داشت، گفت: رسانه‌‌ها باید در این زمینه فعال شوند و به خوبی عمل کنند و شورای نگهبان نیز تلاش می‌کند که وظایف قانونی خود را انجام دهد و در واقع تلاش می‌کنیم نظارت‌مان بر بخش‌های اجرایی گسترده شود و در حال حاضر نیز مسایلی همانند چاپ تعرفه‌ها و صندوق‌ها که مربوط به ناظران ما است در حال آماده‌شدن هستند و ما این اطمینان را به مردم می‌دهیم که هیچ‌گونه تخلف و مشکلی در برگزاری انتخابات صورت نگیرد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که آیا رایزنی‌ گروه‌ها و یا افراد در بررسی صلاحیت‌ها یا عدم تأیید صلاحیت‌ها در شورای نگهبان مؤثر بوده است، گفت: رویه ما این‌گونه نبوده است که بررسی صلاحیت نامزدها با تأثیرپذیری شخص و یا گروهی در شورای نگهبان صورت گیرد زیرا شورای نگهبان بر اساس معیار قانونی و مصالح نظام در مورد صلاحیت افراد تصمیم‌گیری کرده است.

کدخدایی تصریح کرد: اگر کسی یا گروهی و جناحی اعلام کند که در خصوص عدم تأیید و یا تأیید صلاحیت افراد توانسته است در شورای نگهبان نفوذ کند این موضوع را تکذیب می‌کنم و به کاندیداها توصیه می‌کنم هیچ‌گاه خود را مدیون شخص، گروه و جناحی نداند.

وی در پاسخ به سؤالی که به رد صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس اشاره داشت، گفت: نمایندگان مجلس نیز همانند نامزدهایی که ثبت‌نام کرده‌اند صلاحیت‌شان مورد بررسی قرار می‌گیرد و ممکن است این صلاحیت مورد تأیید قرار گیرد و یا ممکن است مورد تأیید قرار نگیرد.

وی اضافه کرد: طبعا کسانی که صلاحیت‌شان منطبق با معیارهای قانونی نباشد تأیید صلاحیت نمی‌شوند و برای شورای نگهبان تفاوت نمی‌کند این افراد مردم عادی باشند یا نمایندگان باشند و یا مسئولان.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه برخی کاندیداها به این مسئله که رد صلاحیت‌شان در شورای نگهبان ابهام در مدرک تحصیلی ذکر شده است و این در حالی است که مدرک تحصیلی آنها هیچ‌گونه مشکلی نداشته است و آیا این موضوع شائبه سیاسی بودن رد صلاحیت‌ها را قوت نمی‌بخشد، گفت: شائبه سیاسی‌ بودن رد صلاحیت‌ها را تکذیب می‌کنم و رفتار شورای نگهبان در همه ادوار گذشته نشان‌دهنده این مطلب است.

وی با اشاره به سؤال خبرنگار روزنامه ایران یادآور شد: وقتی ما می‌گوییم مدرک تحصیلی یعنی مدرکی که دانشگاه آن را به رسمیت بشناسد و یا مراکز رسمی و حوزه‌های علمیه قم و مشهد آن را تأیید کرده باشند و آن مدارکی که در روزنامه ایران برای یکی از نامزدها انتشار یافته بود واجد این شرایط نبود و تعداد زیادی از این افراد این‌گونه بودند که مدرک تحصیلی‌شان واجد این شرایط نبود و به همین دلیل مورد تأیید قرار نگرفتند.

کدخدایی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه شورای نگهبان چه تمهیداتی را برای نظارت بهتر در حوزه‌های انتخابیه‌ای که قرار است انتخابات رایانه‌ای در آنجا برگزار شود، بیان کرد: حوزه‌‌هایی که قرار شده است از طریق روش جدید و روش الکترونیکی انتخابات در آنها برگزار شود اسامی‌شان از سوی وزارت کشور اعلام می‌شود.

وی بیان کرد: حدود بیش از یک سال است که در بخش فنی در شورای نگهبان با دوستان در وزارت کشور این موضوع را بررسی کردیم و توصیه‌های لازم را در این زمینه انجام دادیم.

وی با اشاره به آموزش ناظران شورای نگهبان برای برگزاری انتخابات به صورت رایانه‌ای در 10 درصد از حوزه‌های انتخابیه یادآور شد: ما هماهنگی‌های لازم با وزارت کشور را انجام دادیم که تمام مراحل رأی‌گیری در این 10 حوزه به صورت رایانه‌ای باشد و ما بر تمامی این مراحل نظارت‌مان را خواهیم داشت.

کدخدایی در پاسخ به این سؤال که با توجه به رد صلاحیت یکی از اعضای مجلس خبرگان رهبری آیا رد صلاحیت وی به معنی سلب صلاحیت وی یا دیگر نامزدهای انتخابات است، گفت: رد صلاحیت نامزدهایی که برای انتخابات مجلس ثبت‌نام کرده‌اند هیچ‌گونه تأثیری در صلاحیت آنها در جاهای دیگر ندارد.

وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری، قانون اساسی و شورای نگهبان مبنی بر اینکه بررسی صلاحیت افراد فقط برای انتخابات مجلس است و هیچ تأثیری بر صلاحیت آنها برای احراز مناصب بالاتر یا پایین‌تر ندارد، گفت: بررسی صلاحیت‌ها فقط برای ورود به مجلس است ولا غیر و افرادی که صلاحیت‌شان برای انتخابات مجلس تأیید نشده است در هر جای دیگری می‌توانند طبق ضوابط دستگاه‌های ذیربط فعالیت کنند.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که دلایل برخی از افراد سرشناس که در حال حاضر نماینده مجلس نیز هستند عدم التزام به اسلام بوده است و آیا این عدم التزام به اسلام در پست‌های دیگری که این افراد قرار است در آنها باشند تأثیری می‌گذارد، گفت: اگر این تفکیک را از نظر قانونی و حقوقی بپذیریم که بررسی صلاحیت‌ها فقط برای مجلس است نه از جهت قانونی و نه از لحاظ قانونی حرجی برای کسی نیست و این صلاحیت و یا عدم آن فقط برای ورود به مجلس است.

وی ادامه داد: عدم التزام به اسلام الزاما عدم التزام به واجبات دینی نیست بلکه ممکن است از سوی افراد خلافی صورت گرفته باشد که این خلاف عدم التزام به اسلام را مخدوش کرده باشد.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه تعدادی از نمایندگان فعلی مجلس نسبت به دخالت دولت در انتخابات ابراز نگرانی کرده‌اند و آیا آنها این نگرانی خود را با شورای نگهبان مطرح کرده‌اند، گفت: با توجه به سازوکاری که در اختیار شورای نگهبان است و با وجود ناظران آموزش‌دیده ما جای هیچ‌گونه شک و شبهه‌ای وجود ندارد و نظارت‌ها بسیار گسترده است، قطعا شورای نگهبان اجازه نمی‌دهد که شخص، گروه یا جناحی در روند برگزاری انتخابات دخالتی داشته باشند.

کدخدایی در پاسخ به این سؤال که آیا قانون راهکاری برای اظهارنظر رسانه‌ها در مورد نظرات شورای نگهبان ارایه داده است یا نه، گفت: این همه رسانه‌‌ها ایرادات و انتقادات به ما وارد می‌کنند باز هم می‌گویید راهکار حقوقی در قانون داشته باشیم. شما که قلم‌تان باز است و سایت‌هایتان نیز روشن است دیگر چه راهکاری می‌خواهید باقی بگذارید که ایرادات‌تان را مطرح کنید.

پایان پیام/
 

کد خبر 111337

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha