به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ شیخ غازی حنینه، رییس مجمع علمای مسلمان لبنان؛ در سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، با اشاره به اختلاف در بین مسلمانان در فهم مفاهیم قطعی آیات قرآن کریم و احادیث پیامبر(ص) گفت: اختلاف امری فطری است حتی این موضوع می تواند در مسایل قطعی و حتمی نیز ایجاد شود. همان طور که می دانید آیات قرآن کریم و احادیث پیامبر (ص) برای اغلب افراد دلایل قطعی و روشن است اما بسیاری از افراد در خود همین مسایل قطعی گمانه زنی می کنند و دچار اختلاف می شوند.
وی افزود: حتی این اختلاف در بین صحابه پیامبر (ص) در صدر اسلام نیز وجود داشت. در تاریخ نقل است که پس از جنگ خندق جبرییل بر پیامبر (ص) نازل شد و فرمود ای پیامبر اگر شمشیر خود را بر زمین بگذارید، من به همراه هزار فرشته شمشیر بر دست گرفته و تا تصرف سرزمین بنی قریظه جنگ را ادامه خواهیم داد.
رییس مجمع علمای مسلمان لبنان عنوان کرد: پس از این رویداد پیامبر به صحابه و مسلمانان فرمودند جنگ را ادامه دهید تا نماز عصر خود را در منازل بنی قریظه بخوانید. پس از گذشت ساعاتی وقت نماز عصر فرا رسید. در این بین، بین برخی از صحابه و مسلمانان اختلاف ایجاد شد چرا که برخی عقیده داشتند باید نماز عصر را اول وقت خواند اما برخی دیگر می گفتند طبق فرمایش پیامبر باید جنگ را ادامه دهیم و نماز را در منازل بنی قریظه بخوانیم.
وی افزود: پس از اتمام جنگ پیامبر (ص) هر دو گروه را تایید کردند. از این داستان می توان چنین استنباط کرد که در پیام صحیح و قطعی پیامبر به زعم صحابه و برخی از مسلمانان اختلاف ایجاد شد اما در نهایت پیامبر هر دو گروه را تایید کردند.
حنینه تصریح کرد: خداوند متعال مسلمانان را به پرهیز از منازعه و تکفیر دعوت می کند چرا که این موضوع موجب ضعف امت اسلامی می شود. طبیعی است که مسلمانان در مواجهه با منابع قطعی همچون قرآن کریم و احادیث پیامبر با توجه به فهم شان از آن موضوع اختلاف کنند اما گروهی نباید گروه دیگر را زیر سوال ببرد. قطعا تعدد مذهبی منجر به ایجاد مکاتب فقهی متعدد شده اما هیچ گاه اسلام کسی را به لعن و نفرین و خونریزی در بین این مکاتب دعوت نمی کند.
وی افزود: متاسفانه همین اختلافات فقهی دلیل سقوط بیت المقدس در هزار سال گذشته بوده است. طبق سفارش قرآن کریم همه ادیان باید به هم احترام بگذارند و با ادب و اکرام برخورد کنند چرا که خداوند متعال سفارش کرده است که با اهل کتاب مجادله نکنید مگر به نیکی. در روایت نقل است که پیامبر سه چیز از خداوند متعال درخواست کرد که دو چیز آن برآورده شد اما مورد سوم که پرهیز امت پیامبر از جنگ و اختلاف است مورد تایید قرار نگرفت.
حنینه تصریح کرد: به هر حال اختلاف فقهی در بین مذاهب مسلمانان وجود دارد اما این اختلاف باید در مسیر درست باشد تا منجر به وحدت شود. هیچ اشکالی ندارد که افکار مذهبی امام جماعت با مامومین آن متفاوت باشد. بر همین اساس است که امام خمینی (ره) فتوا داد که در نماز جماعت اهل سنت شرکت کنید و این نشات گرفته از همان تقدیر و ادب و احترام به سایر مذاهب امت اسلامی است.
وی افزود: خداوند متعال دوست دارد مسلمانان در یک صف واحد با دشمنان پیکار کنند و نباید از این نکته غافل شد که شیعه و سنی در بسیاری از موارد همچون توحید، نبوت و قرآن کریم اشتراکات جدی دارند و همه ما وظیفه داریم علیرغم وجود اختلافات برای تشکیل امت واحده اسلامی تلاش کنیم.
نظر شما