به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ مولوی محمد مختار مفلح، رهبر نهضت اسلامی افغانستان و رئیس شورای فرهنگی حامیان قدس شریف، در نشست روز اول سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی، با اشاره به جایگاه وحدت در آیات قرآن کریم گفت: امروز وحدت در میان امت اسلامی یکی از ضروری ترین و اساسی ترین دستورات قرآن کریم است وحدت کلمه یک دستور قرآنی است که در آن سیاسی کاری اختلافات قومی قبیله ای و مذهبی دخالت ندارد در واقع وحدت یک تکلیف دینی و برگرفته از دستورات قرآن کریم است که بر همه پیروان دین اسلام واجب شده است.
وی افزود: قرآن کریم بارها به اختلافات نژادی رنگی و زبانی انسانهای جهان اشاره میکند که همه اینها نشانه قدرت الهی است خداوند متعال در کتاب قرآن کریم می فرماید این اختلافات نشانه برتری افراد نیست بلکه امکانی برای شناسایی و همگرایی بشریت است و خداوند برای هر انسان با هر اختلاف نژادی و زبانی برنامه کامل و جامع دارد.
مولوی محمد مختار تصریح کرد: یکی از مهمترین دستورات قرآن کریم دعوت از انسان ها ضمن حفظ اصول و اختلافات برای گردهمایی و تشکیل اجتماعی کلان است. پاک شمردن غذای اهل کتاب، امکان ازدواج با آنها، مقدس شمردن مقدسات اهل کتاب همه نشانه دیدگاه باز دین اسلام برای این گردهمایی بزرگ اجتماعی حول کلمه وحدت است.
وی با بیان این که خداوند بزرگ در قرآن کریم، ضرورت وحدت را برای بندگان خود یادآوری کرده است، تصریح کرد: بر این اساس، وحدت پیروان دین اسلام، یک اصل قرآنی و دینی است و یک امر عارضی و فرعی و حتی سیاسی نیست.
وی با اشاره به این که هر کس به خدا ایمان دارد و حضرت محمد (ص) را پیام آور آسمانی، قرآن را میثاقنامه الهی میداند، وظیفه دینی دارد که در جاده وحدت گام بگذارد، تصریح کرد: این یک وظیفه دینی است که فرد برای ایجاد اتحاد، اتفاق، و انسجام مسلمانان بکوشد.
رهبر نهضت اسلامی افغانستان در بیان معنای وحدت توضیح داد: وحدت یعنی یکتایی و یگانگی و شما میدانید کلمه یگانگی در زبان فارسی به معنای اتحاد و همبستگی میان امت به کار برده می شود.
وی با بیان این که قرآن کریم مسئله وحدت را یکی از بنیانهای دین مبین اسلام میشمارد، تصریح کرد: علی رغم آفرینش انسان از دو جنس مذکر و مونث، در اصل، بشر یک امت واحد و یگانه است وتفاوت رنگها و زبانها مایه امتیاز و نشانه برتری نیست، بلکه این تفاوتها نشانه قدرت الهی است.
رئیس شورای فرهنگی حامیان قدس شریف تفاوتها را راهی برای شناخت بهتر و هماهنگی و همگرایی بشریت عنوان کرد و افزود: امتها و شریعتها به خاطر شرایط زمانی و مقتضیات روحی و روانی انسانها پدید آمدند.
وی با تاکید بر این که دین اسلام یگانه دین توحیدی است که برای تمام جهانیان و دین اسلام یگانه دین توحیدی است که برای تمام جهانیان و بشریت برنامه یکسانی دارد. بشریت برنامه یکسانی دارد توضیح داد: بر اساس آموزههای قرآنی، درنهایت همه انسانها باید در یک جامعه جهانی و توحیدی گردهم آیند. به این ترتیب، اتحاد جامعه بشری و جهانی شدن قرآنی به عنوان یک فرآیند طبیعی مورد تاکید و تایید قرآن و اسلام است.
مولوی محمد مختار مفلح با اشاره به این که قرآن در آیات متعددی از انسانها دعوت میکند که با حفظ اصول و در نظر داشتن اختلافات طبیعی و فکری در یک اجتماع کلان و واحد انسانی گرد هم بیایند و به ارزشها و اصول مشترکی پایبند باشند، گفت: بنابراین اسلام، بنیان تشکیل یک جامعه جهانی آرام ، امن و همراه با احترام متقابل به فرهنگها و ملتها را پیریزی کرده است.
وی در ادامه سخنان خود از پاک شمردن طعام اهل کتاب و مجاز شمردن معامله، داد و ستد، و ازدواج با آنها، نهی از مجادله و پرهیز از درگیریهای کلامی، حرام دانستن اهانت به مقدسات و فرهنگ اهل کتاب به عنوان گامهای اساسی اسلام برای وحدت جامعه انسانی نام برد.
رهبر نهضت اسلامی افغانستان در ادامه به بیان گزارههای قرآنی در خصوص وحدت امت پرداخت و افزود: برای رسیدن به جامعهای توحیدی و عادلانه از نظر قرآن نخست باید اتحاد و انسجام در میان ملت های اسلامی را پدید آوریم.
وی با اشاره به این که امت اسلامی با ملیتهای مختلف و جغرافیای گوناگون باید با هم متحد و منسجم گردد، تصریح کرد: از این رو، قرآن کریم برای رسیدن به همگرایی دینی طرحها و راهکارهای مختلفی را برای ما ارائه نموده است. وی بسیاری از گزارههای قرآنی را بیان کننده عوامل همگرایی اسلامی دانست و تاکیدکرد: بسیاری از آموزههای دستوری قرآن نیز در این راستا قابل تحلیل و تبیین هستند.
این اندیشمند افغان، در ادامه افزود: قرآن کسانی را که شهادتین بر زبان جاری کرده و اصول اساسی دین اسلام را انکار نکرده باشند مسلمان می داند؛ آن چنان که کسانی که اسلام، بنیان تشکیل یک جامعه جهانی آرام ، امن و همراه با احترام متقابل به فرهنگها و ملتها را پیریزی کرده است. اسلام را به حقیقت با جانشان پذیرفته باشند، مومن و مشمول حکم انسجام اسلامی میداند. یگانگی و انسجامی که در سایه وحدت عقیده، مومنان را برادر یکدیگر میخواند و بر تعاون، همکاری و همیاری در همه عرصهها و پارسایی و نیکی دعوت میکند.
وی خاطرنشان کرد: در دوران معاصر حضرت امام خمینی رحمة الله علیه و بنیانگذار انقلاب اسلامی و به تاسی از ایشان رهبر انقلاب اسلامی امام خامنه ای گام های موثری در ایجاد وحدت میان پیروان و امت اسلامی داشتند. در همین راستا بسیاری از علما و مراجع تقلید شیعه خواندن نماز جماعت با اهل تسنن را جایز می دانند و یا رهبر انقلاب حضرت امام خامنهای بارها در هفته وحدت اعلام کرده است جایز نیست به خاطر یکسری اختلافات فقهی میانه شیعیان و اهل تسنن اختلاف وجود داشته باشد.
مولوی محمد مختار افزود: پیامبر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم در سخنان و سیره خود بارها بر وحدت کلمه پیروان اسلام تاکید داشتند ایشان تعصبات نژادی را مهمترین مانع اتحاد مسلمانان می دانستند.در نگاه پیامبر اسلام هیچ نژادی برتری ندارد و فضیلت افراد به تقوای آنها است.
نظر شما