به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، دکتر محمد حسین سیاح طاهری امروز دوشنبه 19 مهر در نشست برنامه ریزی برای امنیت و سلامت کودکان در فضای مجازی که به مناسبت هفته کودک در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، گفت: والدین و مربیان سوالات متفاوت و مختلفی در مورد سن استفاده از فضای مجازی دارند. مشخصات فرزند در نحوه الگوی نظارت متفاوت است. خیلی اوقات در ادبیات عمومی تا سن زیر 18 سال را کودک می گویند در حالی که نحوه مدیریت خردسال با نوجوان متفاوت است. سن، طبقه اجتماعی، جنسیت و سواد اجتماعی بر روی نحوه مدیریت و نظارت اثرگذار است.
مدیر سواد رسانه ای فضای مجازی صدا و سیما با بیان اینکه یک الگوی سنی پیشنهاد شده که متناسب با آموزش و پرورش است، افزود: ما بر طبق این الگو نحوه نظارت و مدیریت در استفاده از فضای مجازی را بیان می کنیم. خردسالان شامل افراد زیر شش سال می شوند. استفاده از فضای مجازی در این سن جنبه سرگرمی دارد. در این مقطع ضعف تشخیص و کمبود آگاهی وجود دارد. مهمترین آسیب استفاده از فضای مجازی برای خردسالان آسیب جسمی است. مواجهه با فضای مجازی امکان آشنایی فیزیکی خردسال با محیط پیرامون را سلب می کند. فضای مجازی مهارت های رشدی و حرکتی خردسال را مختل می کند.
این جامعه شناس اظهار داشت: والدین باید بدانند که خردسال باید بر روی اسباب بازی مسلط باشد. بازی های فضای مجازی باعث می شوند که خردسال شکست بخورد و حس اعتماد به نفس او تضعیف شود. در خردسالی حس دیداری و شنیداری باید تقویت شود. سر بچه کوچک است و بیشتر تحت تاثیر امواج وای فا و موبایلی قرار می گیرد. در خردسالی عضلات باید به واسطه تحرک تقویت شوند. توصیه صاحب نظران این است که تا زیر سه سال از ابزار دیجیتال، گوشی و تلویزیون استفاده نکنند. 3 تا 6 ساله ها 15 دقیقه در روز می توانند از ابزارهای دیجیتال استفاده کنند. بیشتر اوقات خردسالان باید صرف بازی شود.
دکتر سیاح طاهری سن شش تا 12سالگی را کودکی دانست و افزود: کنجکاوی و یادگیری از ویژگی های مهم این مقطع است. قوانین و هنجارها باید در این مقطع آموزش داده شود. فضای مجازی در این سن جنبه سرگرمی دارد اما به واسطه همه گیری کرونا جنبه آموزشی پیدا کرده است. توصیه می شود برای افراد شش تا 12 سال گوشی خریداری نشود. در این مقطع یک ساعت در روز می توانند از فضای مجازی و دو ساعت در روز از تلویزیون استفاده کنند. والدین باید زمان استفاده از گوشی را مشخص کنند و همچنین با اپلیکیشن های مناسب و نامناسب آشنا باشند. والدین باید همان گونه که برای رشد جسمی بچه ها هزینه می کنند برای پرورش روحی آنها نیز وقت بگذارند.
وی تصریح کرد: در سن 10 تا 12 سال آداب استفاده از فضای مجازی تثبیت می شود. در این مقطع افراد یاد می گیرند با دیگران چت کنند. والدین باید به بچه ها آموزش دهند در گروه های غریبه عضو نشوند، با افراد غریبه چت نکنند. بازی های آنلاین در این سن ممنوع است. هر برنامه و انیمیشنی یک رده سنی دارد، بچه ها برای نصب بچه ها باید از والدین اجازه بگیرند. والدین باید فضای امنی فراهم کنند که فرزندان مسایل را با آنها مطرح کنند و از آنها راهنمایی بخواهند. باید به بچه ها گفته شود که اطلاعات شخصی همچون رمز کارت ها و عکس های خانوادگی را منتشر نکنند.
این کارشناس فضای مجازی نوجوانی اولیه را 12 تا 15 سالگی ذکر کرد و گفت: نحوه مدیریت نوجوانان با کودکان متفاوت است. استفاده از فضای مجازی برای نوجوانان جنبه سرگرمی و ارتباط دارد. در این مقطع جنبه عاطفی دختران و جنبه هیجانی پسران بیشتر است. ممکن است در این مقطع ارتباط با جنس مخالف برقرار شود. اعتیاد به بازی های رایانه ای و آشنایی با محصولات مستهجن ممکن است پیش آید. پیشنهاد می کنیم که ابزار دسترسی به فضای مجازی بین والدین و نوجوانان مشترک باشد و والدین برای بچه ها در این مقطع گوشی خریداری نکنند و به آنها اجازه دهند یک و نیم ساعت از فضای مجازی و شبکه های داخلی استفاده کنند.
دکتر سیاح طاهری با بیان اینکه نحوه نظارت بر نوجوان ظرافت و دقت زیادی می خواهد، عنوان کرد: بهتر است به فرزندان گفته شود که به تو اعتماد دارم اما بهتر است روی گوشی رمز نگذاری یا من آن رمز را داشته باشم. سن 15 تا 18 سال مقطع نوجوانی ثانویه است. در این مقطع لازم است که فرد گوشی شخصی داشته باشد. ارتباط با جنس مخالف در این مقطع تشدید می شود، اتکا به برخی از جرایم در این مقطع وجود دارد. برخی نوجوانان در این مقطع حساب والدین را خالی کردند یا صفحه نامناسب مستهجن ایجاد کردند و یا برای صفحات نامناسب تبلیغات گرفته اند؛ باید به فرزندان گفته شود که این نوع کارها جرم است و برای آنها عواقب دارد. والدین سعی کنند دسترسی به فضای مجازی در این مقطع برای نوجوان بیشتر از طریق لپ تاپ فراهم باشد تا گوشی. اجازه استفاده از شبکه های خارجی به نوجوان داده شود اما حتی الامقدور از نصب اینستاگرام جلوگیری کنند و با ظرافت خیلی خاص و دقت بر استفاده نوجوان از فضای مجازی نظارت داشته باشند.
نظر شما