«میلاد دانشی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از جنوب کرمان، به محوریت و رویکرد آموزش و ارتقای سلامت با موضوع اهمیت تغذیه در مدارس، اشاره کرد و گفت: به خوراکی هایی که بين سه وعده غذایی اصلی، مصرف میشوند ميان وعده غذايی می گویند و يکی از اجزاء ضروری برنامه غذایی روزانه كودكان و نوجوانان ميان وعده غذایی سالم است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ابراز کرد: كودكان و نوجوانان برای انجام فعاليت های جسمی و فكری روزانه به مقدار كافی انرژی، پروتئين، ويتامين، مواد معدنی و آب نياز دارند كه بخشی از آن را میتوان از طريق ميان وعدهها تامين كرد.
وی تاکید کرد: دانشآموزان برای حفظ سلامتی و رشد مناسب، نياز به مصرف وعدههای غذايی بيشتری نسبت به بزرگسالان دارند، يعنی علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به دو ميان وعده متنوع نيز نياز دارند.
دانشی با بیان این مطلب که یک ميان وعده خوب میتواند انگيزه خوبی برای حضور در مدرسه باشد، به خصوصیات یک میان وعده سالم اشاره کرد و افزود: یک میان وعده مناسب باید بتواند بخشی از پروتئین و انرژی مورد نیاز روزانه را تأمین کرده و حاوی قسمتی از ويتامينها و مواد معدنی مورد نیاز روزانه باشد و همچنین خوردن آن آسان بوده و در مدت كوتاه زنگ تفريح قابل مصرف باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ادامه داد: علاوه بر این، یک میان وعده سالم باید جلوی اشتها را برای وعده غذایی اصلی نگيرد، موجب رشد بهتر جسمی و فكری شود، به ایجاد ذائقه سالم غذایی کمک کرده و تمايل دانشآموز را به مزه شوری و شيرينی را کم کند و تا حد امکان موجب پوسيدگی دندان نشود.
وی با اشاره به خصوصیات یک میان وعده سالم، اظهار کرد: برای كودكان در سنين 6-12 سال ميان وعدههای دریافتی روزانه شامل 300-400 كيلو كالری انرژی و 10-20 گرم پروتئين است.
دانشی ميان وعدههای غذايی را به سه دسته كلی تقسيم کرد و گفت: ميان وعده حاوی مواد مغذی زیاد، خوراکی هایی هستند كه دارای ارزش تغذيهای بالا و بدون مواد افزودنی مضر باشند و به صورت تازه، طبيعی و بهداشتی تهيه شوند، اين ميان وعدهها می تواند ترکیبی از نان و غلات، شیر و لبنیات، میوه ها، سبزی ها، دانهها و مغزها، انواع ساندويچها و غذاهای خانگی باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دسته دوم میان وعده های غذایی را ميان وعده حاوی مواد مغذی متوسط، برشمرد و افزود: این دسته شامل مواد خوراكی هستند كه بیشتر تامین انرژی میکنند همچون کلوچه، نان قندی، بیسکویت و شکلات و غیره به این ترتیب موجب ايجاد سيری كاذب میشوند.
وی با اشاره به دسته سوم از میان وعده های غذایی، عنوان کرد: ميان وعده حاوی مواد مغذی کم، مواد خوراکی هستند كه با كم كردن اشتها جايگزين غذای اصلی شده و زمينه بروز كمبودهاي تغذيهای را فراهم می كنند.
دانشی اضافه کرد: این میان وعدهها همچون نوشابه، آدامس، بستی، چیپس، پفک و غیره ارزش تغذيهای ندارند و به دلیل داشتن مواد افزودنی و برخی مواد زيانآور طعم دهندهها و رنگهای مصنوعی بوده که برای سلامت مضر هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت یادآور شد: بوفه مدارس تنها مكان عرضه ميان وعده در مدارس است كه انواع مواد غذايی صنعتی و گاهی سنتی در آن ارائه می شود و خريد از بوفه به دليل دسترسی آسان و علاقهمندی دانشآموزان مورد توجه آنها قرار می گيرد.
وی با اشاره به این که کلیه مواد خوراكی موجود در بوفه دارای ارزش غذایی بالایی نيستند، ابراز کرد: بايد نسبت به انتخاب ميان وعدههای سالم و با ارزش غذایی در بوفه مدارس دقت لازم شود بنابراین پيشنهاد می شود بوفه توسط والدين دانشآموزان اداره شود زيرا آنان نسبت به وضعيت تغذيه فرزندانشان حساستر هستند.
دانشی ادامه داد: همچنین توصیه میشود در بوفه مدارس ميوه های فصل همچون موز، سیب و نارنگی در بوفه به صورت دانهای فروخته شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت تاکید کرد: باید از بين ميان وعدههای با ارزش غذايی گفته شده، مواد خوراكی مورد علاقه فرزند خود را انتخاب كرده و تا حد امكان ميان وعدههای غذایی را خودمان تهيه کرده و از غذاهای آماده خارج از منزل كمتر استفاده كنيم.
وی در خاتمه با بیان این که لازم است برای انتخاب خوراكی های عرضه شده در بوفه مدرسه با مسئولين مدرسه همفكری شود، عنوان کرد: باید به فرزندانمان انتخاب و خريد مواد خوراكی با ارزش غذايی بالا را با توجه به پول توجيبی شان را آموزش داده و از آنها بخواهیم که بعد از خوردن میان وعده، حتما دهان خود را با آب بشویند.
نظر شما