دکتر بهنام بازیگران، عضو هیات علمی گروه ریاضی و دبیراجرایی همایش غیاث الدین جمشید کاشانی به برنامه های این همایش اشاره کرد و به خبرنگار شبستان گفت: جبر، حساب، محاسبات عددی و نجوم در آثار کاشانی، هندسۀ معماری، تاریخچۀ کسرهای اعشاری، کاشانی و ساخت ابزارهای نجومی، کاشانی و سنت زیج نگاری دوره اسلامی (با توجه ویژه به ارتباط میان زیج خاقانی و زیج ایلخانی) از محورها و موضوعات این همایش است.
وی افزود: بررسی تأثیرپذیری کاشانی از آثار پیشینیان، تأثیر آثار کاشانی بر دانشمندان بعدی، رصدخانۀ سمرقند و نقش کاشانی در ساخت این رصدخانه، اوضاع فرهنگی و اجتماعی در ایران مرکزی و ماوراء النهر در روزگار شاهرخ و الغبیگ تیموری از دیگر موضوعات این همایش است.
وی، سخنرانی و ارائه مقالات علمی را از برنامه های این همایش ذکر کرد و اظهار داشت: برگزاری کارگاه های آموزشی، علمی و تخصصی و نمایش فیلم مستند داستانی غیاث الدین جمشید کاشانی از جمله برنامه های جنبی این همایش است.
همایش میراث علمی غیاث الدین جمشید کاشانی توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب و دانشگاه کاشان و با همکاری پژوهشکدۀ تاریخ علم دانشگاه تهران، انجمن ریاضی ایران و خانه ریاضیات اصفهان برگزار می شود.
پیشینه:
جمشید بن مسعود بن محمود طبیب کاشانی ملقب به غیاثالدین، حدود سال 790 قمری (1388 میلادی)، در کاشان چشم به جهان گشود وغیاث الدین کاشانی، زبردستترین حسابدان و آخرین ریاضیدان برجستهٔ دورهٔ اسلامی و از بزرگترین مفاخر تاریخ ایران به شمار میآید.
کتاب ارزشمند وی با نام مفتاح الحساب کتابی درسی، دربارهٔ ریاضیات مقدماتی است و آن را از حیث فراوانی و تنوع مواد و مطالب و روانی بیان سرآمد همهٔ آثار ریاضی سدههای میانه میدانند.
در دوران فعالیت علمیاش به تالیف کتابهای متعددی در زمینه ریاضیات و نجوم پرداخته است زیج خاقانی، مفتاح الحساب، رسالهٔ محیطیه و رسالهٔ وتر و جیب مهمترین آثار غیاث الدین جمشید کاشانی است.
غیاث الدین جمشید کاشانی، سرانجام صبح روز چهارشنبه 19 رمضان 832 قمری برابر با 22 ژوئن 1429 میلادی بیرون شهر سمرقند و در محل رصدخانه درگذشت.
پایان پیام/
نظر شما