بهگزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان حجتالاسلام و المسلمین «علیرضا پناهیان» در برنامه زنده تلویزیونی تحت عنوان تکیه که در کربلای معلی برگزار شد گفت: دوگانه های غلطی در بین ما رواج پیدا کرده است که باید برخی از آنها اصلاح شود.
وی افزود: ما دوگانه دین و دنیا نداریم زیرا دین برنامهای برای دنیا و آخرت است همانقدر که دین در آخرت اثر دارد به همان میزان و بیشتر در دنیا آثاری دارد.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه دوگانه معنویت و مادیات نداریم، عنوان کرد: دوگانگی دین و دنیا تلقی است که در مسیحیت قرون وسطی وجود داشته است. بین ما مشهور شده که تمدن غرب مادی گرایانه است و ما معنوی هستیم، این کاملا غلط است که بگوییم تمدن غرب مادیگرا و طرفدار شهوت است چراکه غرب مادیات را منهدم میکند و اجازه نمی دهد مردم از زندگی خود لذت ببرند. مکتب، تفکر و تمدن غربی مادیات، طبیعت، زندگی خوش و خرم را ارائه نمیدهد البته تعداد کمی ظاهرا خوشی میکنند و بقیه مردم صرفاً تماشاچی و در حسرت زندگی خوش هستند. غرب مادیات را تنها برای عده کمی به نام صهیونیست می پسندد.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با تاکید بر اینکه مکتب غربی ضد حیات مادی و حتی ضد لذات درست انسانی است، بیان کرد: وقتی آنها گناه را توزیع و ترویج میکنند یعنی ضد لذات درست انسانی هستند، در اسلام مادیات و معنویت توأمان و در طول یکدیگر هستند، گامدرست مادی اثر معنوی و گام درست معنوی اثر مادی دارد.
وی افزود: امام حسین(ع) را برای این به شهادت رساندند که میخواست دنیای مردم را آباد کند. معاویه به مردم می گفت من با نماز و روزه شما کاری ندارم من می خواهم بر دنیای شما حکومت کنم، اگر امام حسین(ع) می فرمودند من به دنیای شما کار ندارم فقط به معنویات می پردازم یزید امام را نوکری هم می کرد که مردم را آرام و سرگرم کند که او دنیای مردم را غارت کند.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اولیای الهی را می کشند چون میخواهند دنیای مردم را آباد کنند، گفت: باید در دنیا امکان حیات و پس دادن امتحانات الهی داشته باشیم که رشد کنیم، ظهور حضرت ولی عصر(عج) با همین هدف است که حکومت جنبه مادی پیدا میکند، در برنامه دین اصلا نمی شود مادیات و معنویات را تفکیک کرد، هیچ عمل به ظاهر معنوی نیست که آثار مادی نداشته باشد، هر عمل مادی و معنوی بر یکدیگر اثر مستقیم دارند که برای آباد کردن مادیات و معنویات بشر است.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه در اسلام دوگانه علم و دین و حتی دوگانه علم و ایمان نداریم، ابراز کرد: ایمان میوه علم است، ایمان خود مقدمه علم بالاتر و بیشتر است، ایمان نتیجه عقل است و عقلانیت در اثر ایمان افزایش پیدا میکند.
وی ادامه داد: خداوند مکرر در قرآن کریم می فرماید کسانی که کافر هستند عقل ندارند یا مومنان اولوالالباب هستند. کسی که ایمان ندارد کافر است یعنی حقیقت را می پوشاند و انکار می کند و نمیخواهد بپذیرد. مهمترین درسی که دین به دانشمندان هر رشته ای می دهد این است که نباید به دانش اندک خود متحجر باشند بلکه باید متفکر و نقاد باشند و خطای خود را هر لحظه بپذیرند.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه انقلاب اسلامی کاملا بر مبنای عقلانیت بوده است، ابراز کرد: انقلاب اسلامی با عقلانیت دنبال تامین منافع جامعه ما در مقابل دشمنان است، برخی افراد ساده اندیش فکر میکنند احساسات انقلابی چیزی جز عقلانیت است، این دوگانه ها افکار عمومی را منحرف میکند و برخی هم آن در زبان ها جاری می کنند، آرمان های انقلاب چیزی جز عقلانیت نیست این دو را از هم جدا نکنیم.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان افزود: امام راحل میفرمایند اگر روشنفکرها میدانستند که فواید روضه خوانی تا چه حد برای فرد و جامعه قدرت آفرین است همان شخصی که به دین اعتقاد ندارد جلسه روضه برگزار میکرد.
وی بیان کرد: اشک ریختن برای شهادت امام حسین (ع) بسیار مهمتر از جنبه عاطفی به خاطر تظاهرات و قدرت آفرینی اجتماعی آن است به همین دلیل در روایات اشک ریختن و تباکی هر دو یک ثواب دارند این یعنی به فوائد عقلانی روضه باید توجه شود، هیچ عاملی همچون امام حسین(ع) قدرت آفرین نیست، این طرحهای حضرت امام کاملا واقعبینانه و عقلانی است که از عاطفیترین بخش دین به صورت کاملاً عقلانی تحلیل میکند.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان مردم عراق فریاد می زنند که در کربلا مریضی کرونا نیست، گفت: آثار معنویات بر مادیات آثار شگرفی دارد، این دو در طول یکدیگر هستند، اقدامات که برای درمان و اقداماتی که برای دعا میکنید در طول یکدیگر هستند.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه برخی دوگانهها اصلا وجود خارجی ندارند، عنوان کرد: دوگانه انقلابیگری و عقلانیت یا دوگانه علم و ایمان وجود خارجی ندارد. ایمان همان برخورد روحی شما با علم است اگر از نظر روحی با هیچ علمی بد برخورد نکردید شما روحیهای مومنانه خواهید داشت. اگر با علم با واقعیتی برخورد منکرانه داشتید و نخواستید بخشی از واقعیت را بپذیرد شما کافر هستید یعنی کسی که حقیقت را پوشانده است.
وی با بیان اینکه مومن در مقابل واقعیتها انعطافپذیری دارند به همین دلیل در روایات میفرماید مومن همچون خوشه گندم است که باد می تواند او را جابجا کند اما کافر همچون درخت خشکی است که کوچکترین بادی او را میشکند، ابراز کرد: این غلط است که تصور کنیم ایمان امری شخصی است و ارتباطی با علم و واقعیات ندارد. هنوز برخی از سیاستمداران یا برخی روشنفکران ما فکر میکنند حجاب امری شخصی و اعتقادی است همانگونه که رعایت نکردن چراغ قرمز یا نبستن کمربند در هواپیما امری اعتقادی نیست حجاب هم اعتقادی نیست بلکه امری اجتماعی است. برخی توجیه علمی و اجتماعی حجاب را بلد نیستند نادرست صحبت میکنند.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان خاطرنشان کرد: برخی تلقی غلط از دین دارند همانگونه که در قرون وسطی دین مسیحیت تفسیر می شد دین و امور دینی را امری شخصی تلقی میکنند، چنین متحجرینی در همه ارکان فرهنگی کشور ما اثر گذار هستند، به عنوان مثال در هواپیما بستنکمربند امر اخلاقی و دینی نیست اما رعایت حجاب توسط بانوان را امری اخلاقی و شخصی میدانند.
استاد حوزه و دانشگاه در پایان گفت: آیتالله جوادی آملی میفرماید علم تجربی هر چه صحیح باشد دینی است چرا که بر آمده از واقعیتی است که خداوند آفریده است و از امر تکوینی خداوند پرده برمیدارد چنانکه دین از امر تشریعی الهی پرده برمی دارد. در روایت است که هرکس عقل و تجربه را زیر پا بگذارد شقی است.
نظر شما