خبرگزاری شبستان؛خراسان جنوبی:فاطمه رحیم زاده - در شرایط بد اقتصادی و افزایش تورم هر روز، هر ساعت و ثانیه شاهد افزایش نرخ اقلام اساسی و غیر اساسی هستیم و فروشنده هنگام پرسیدن قیمت ابتدا دست به گوشی شده و قیمت به روز را جویا می شود. در گذشته فقط طلا فروشان به قیمت روز طلا را عرضه می کردند اما الان برای خرید لبنیات هم ابتدا قیمت را به روز می پرسند.
این روزها زمزمه هایی از افزایش قیمت شیر و به تبع آن لبنیات در جای جای کشور به گوش می رسد و باعث گلایه مردم شده است. هرچند این اولین بار نیست که موضوع قیمت شیر و محصولات لبنی زمینه اعتراض و گلایه مردم و دامداران را به همراه داشته است. شهریورماه سال گذشته قیمت مصوب شیر سه هزار و 300 تومان نرخ گذاری شد و این نرخ گذاری از یک سو باعث گلایه مردم و از سویی گلایه دامداران را به همراه داشت. مردم از کم شدن توان خرید گلایه داشتند و دامدار از بالابودن هزینه های تولید.
با گذشت یک سال قیمت مصوب شیر از سه هزار و 300 تومان با 47 درصد افزایش به بیش از 6 هزار تومان رسید. بر این اساس قیمت فروش مصوب شیرخام برای دامداریها 6 هزار و 400 تومان نرخ گذاری شده است و به اذعان کارشناسان تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده به 9 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم خواهد رسید. به این ترتیب این ماده لبنی و به دنبال آن پنیر، کره و... کم کم از سفره های مردم حذف و سفره مردم به خصوص محرومان و اقشار ضعیف جامعه روز به روز کوچکتر خواهد شد.
کوچک شدن سفره مردم
یکی از شهروندان ضمن گلایه از افزایش بی رویه قیمت ها می گوید: هر روز و هر ساعت شاهد افزایش اقلام ضروری و غیر ضروری هستیم.
«علی حسنی» گریزی به افزایش قیمت کالاهای ضروری مانند نان، برنج، روغن و ... در این چند ماه اخیر می زند و می افزاید: با گران شدن هر یک از این اقلام به ناچار کالا از سفره های مردم حذف و کالا با قیمت مناسب تر جایگزین می شود که آن هم دوام ندارد.
وی با اشاره به افزایش قیمت شیر در چند روز گذشته می گوید: شیر های یک لیتری از 5 هزار و 500 به 8 هزار تومان رسیده است و خرید آن با توجه به حقوق کارمند، کارگر و افزایش تورم توجیه ندارد.
وی با بیان اینکه تاریخ درج شده با افزایش قیمت مربوط به 15 مرداد است، می گوید: قیمت پنیر 400 گرمی از 14 هزار تومان به 20 هزار تومان رسیده است و برای صبحانه یک خانواده 4 یا 5 نفره یک پنیر کفاف نمی کند.
نبود نظارت بر قیمت ها
شهروند دیگری هم ضمن گلایه از نبود نظارت بر افزایش بی رویه قیمت ها می گوید: قیمت شیر در هر گوشه از شهر متفاوت است و با اعلام افزایش قیمت در خیابان مدرس هر کیلوگرم شیر حدود 9 هزار تومان و در خیابان 17 شهریور هفت هزار و 800 تومان به فروش می رسد.
«محسن علی آبادی» از تفاوت قیمت ها گلایه می کند و می گوید: افزایش قیمت شیر و به دنبال آن لبنیات کمر مردم را می شکند چرا که مدت ها است خامه، سرشیرو ... از سبد غذایی آن ها حذف شده و قشر ضعیف جامعه شیر و پنیر را جایگزینی برای صبحانه کرده اند که با این افزایش قیمت حدود 50 درصدی شیر و لبنیات کم کم شیر و پنیر هم از سبد غذایی مردم حذف خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به بیماری کرونا و صحبت و توصیه های کارشناسان و پزشکان مبنی بر افزایش سیستم ایمنی بدن و... می گوید: با این گرانی ها نه تنها مردم قادر به تأمین مکمل ها برای افزایش سیستم ایمنی خود نیستند بلکه کم کم غذا های معمولی، شیر، لبنیات و... هم از سفره های مردم حذف خواهد شد.
به گفته وی قیمت پنیر فله ای از 28 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به حدود 35 هزار تومان (پنیر معمولی)، شیر پاکتی یک لیتری از 15 به 20 هزار تومان، ماست 600 گرمی از 7 به 10 هزار تومان رسیده است و این روند افزایشی توجیهی ندارد و باعث حذف لبنیات به طور ناخواسته از سبد غذایی خانواده ها می شود.
کاهش توان خرید
یکی دیگر از شهروندان می گوید: ماه گذشته از یکی از فروشگاه های لبنیات محلی یک کیلوگرم کره گاوی را 85 هزار تومان خریدم در حالی که امروز قیمت هر کیلوگرم کره گاو محلی به120 هزار تومان و حتی بیشتر بر اساس کیفیت رسیده است.
به گفته «محمد علی حیدری» این افزایش قیمت و کاهش توان خرید، روز به روز بار مضاعفی بر دوش مردم به خصوص اقشار ضعیف تحمیل می کند چرا که فقط یک یا دو قلم افزایش قیمت نداشته است و متأسفانه هر روز و هر ساعت شاهد افزایش قیمت اقلام اساسی و مورد نیاز خانوار هستیم.
شهروند دیگری یا بیان این که همسرم در یکی از ادارات دولتی به صورت قرار دادی کار می کند، می گوید: سه فرزند دارم که دو تای آن ها زیر دو سال بوده و شیر مصرف می کنند.
«مریم رحیمی» با اشاره به نداشتن توان خرید شیرخشک می افزاید: در ماه های اول به اجبار به فرزندانم شیر خشک می دادم و کم کم شیر طبیعی را جایگزین کردم و با توجه به این افزایش قیمت دیگر قادر به تأمین شیر طبیعی هم برای دو فرزندم نبوده و به اجبار و زودتر از موعد 2 سالگی باید فرزندم را از شیر بگیرم.
خرید به اندازه نیاز روزانه
یکی از فروشندگان نیز از افزایش قیمت گلایه می کند و می گوید: افزایش قیمت اقلام و اجناس مورد نیاز مردم در ماههای اخیر باعث کاهش توان خرید مردم و گلایه های فراوان شده است.
«علی حسنی» گریزی به برخی مشتریان خود می زند و می افزاید: با افزایش قیمت اقلام مورد نیاز و اساسی، هر روز میزان فروش ما هم کم می شود به طور مثال در گذشته مشتریان تخم مرغ را شانه ای می خریدند اما در حال حاضر دانه ای و بر اساس نیاز و یا شیر و پنیر فله ای را در حال حاضر فقط به میزان نیاز روزانه و گاها کمتر خریداری می کنند.
وی نیز این افزایش بی رویه قیمت کالاهای مورد نیاز مردم را باعث کم شدن توان خرید و به دنبال آن کاهش میزان فروش مغازه دارها می داند و از مسئولان مربوطه می خواهد میزان نظارت بر قیمت ها را بیش از پیش افزایش دهند.
معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صمت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند قیمت شیر خام با چربی 3.2 درصد درب دامداری ها را 6 هزار و 400 تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام می کند و می گوید: پس از اعمال هزینه های تولید، فراوری، حمل و نقل شیر به دست مصرف کننده می رسد.
«علی تهوری» با بیان اینکه عرضه در واحدهای صنفی بر اساس فاکتور خرید و قیمت درج شده است، می افزاید: اعمال بیشتر از سود قانونی و هزینه های تمام شده بر روی کالا تخلف محسوب می شود.
وی در خصوص تفاوت قیمت شیر و لبنیات فله ای در نقاط شهر می گوید: شیر و لبنیات فله ای هم باید بر اساس فاکتور خرید و اعمال سود قانونی عرضه شود و فروش بیشتر از آن تخلف محسوب شده و با افراد متخلف برخورد قانونی خواهد شد.
رئیس اتحادیه خواربارفروشان بیرجند در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به افزایش قیمت شیر و به دنبال آن لبنیات در کشور، می گوید: افزایش قیمت شیر و به تبع آن لبنیات استانی نبوده و به صورت کشوری اعمال شده است.
«محمد شریف» با اشاره به نوسان قیمت شیر در هفته گذشته می افزاید: متأسفانه افزایش قیمت فقط مختص شیر نبوده و شاهد نوسان و افزایش قیمت حدود 20 تا 25 درصد کالاها در 20 روز گذشته هستیم.
وی با بیان اینکه تاریخ مصرف شیر و لبنیات محدود است، تأکید می کند: فروشندگان باید بر اساس قیمت درج شده روی کالا اقدام به فروش کنند و فروش کالا با قیمت بیشتر تخلف محسوب می شود.
به گفته وی نظارت ها به عهده اداره کل صنعت، معدن و تجارت است و در صورت تخلف باید به امور رسیدگی شود.
نکته پایانی
این روزها شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی و غیر اساسی، گوشت و اقلام پروتئینی، شیر، لبنیات و... هستیم به اذعان کارشناسان و صاحب نظران کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی، دان و... مهمترین عامل افزایش قیمت اقلام پروتئینی، شیر و لبنیات است این در حالی گفته شده که هر روز و هر ساعت شاهد افزایش قیمت اقلام مختلف اعم از لوازم خانگی، برنج، روغن، مواد شوینده، مواد سلولزی و....هستیم و این روند صعودی افزایش قیمت و تورم عرصه را بر خانواده ها و اقشار مختلف اعم از کارمند، کارگر و....تنگ کرده است.
نظر شما