به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، نگاهی آماری به ازدواج در دوران کرونا در ایران نشان می دهد در سال 1398 تعداد 533 هزار و یکصد و شصت و پنج ازدواج در کشور ثبت شد و سال 1399 تعداد 566 هزار و 699 ازدواج در کشور ثبت شد.آمارها افزایش حدود 4 و نیم درصدیِ ازدواج در سال 1399 نسبت به سال 1398 را نشان میدهد.
آمار ازدواج در سال ۹۸ نسبت به سال قبل آن چهار درصد کاهش و سال ۹۷ نسبت به سال قبل خود ۹ درصد کاهش داشته بود. به عقیده برخی از کارشناسان شیوع ویروس کرونا در افزایش ازدواج نقش داشته است و علت آن کاهش زرق و برق در مراسم ازدواج و تجملات تحمیلی برای برگزاری مراسم بوده است و در شرایط کرونا منجر به گسترش و ترویج فرهنگ ازدواج آسان شد.
در همین ارتباط به سراغ زوج هایی رفته ایم که با شیوع ویروس کرونا زندگی خود را آغاز کرده اند که در ادامه می خوانید:
«اعظم» و «حمید» یکی از زوج هایی هستند که در اوج شیوع ویروس کرونا ازدواج کردند و می خواستن عروسی بگیرند که وضعیت قرمز ویروس کرونا اجازه نداد و آن ها بدون هیچ مراسمی سر خانه و زندگی خود رفتند. با گذشت یکسال هنوز منتظرند کمی وضعیت بهتر شود تا یک مراسم کوچک و شاد برگزار کنند.
«وحیدرضا» و «مریم» هم با شیوع ویروس کرونا با هم نامزد کردند وامیدوار بودند که شیوع این بیماری کاهش یابد تا در یک تالار مراسم عروسی را برگزار کنند اما وضعیت این بیماری اوج گرفت و آن ها به آتلیه و باغ برای عکاسی رفتن و فامیل های نزدیک تا جلوی باغ و منزل عروس و داماد آنها را همراهی کردند و زندگی زناشویی آن ها بدون برگزاری مراسم آغاز شد.
«نرگس» و «محمد» بدون برگزاری مراسمی زندگی خود را آغاز کردند و هزینه عروسی صرف پول پیش خانه شد.
«بیتا» و «علی» با برگزاری یک مراسم خانوادگی زندگی خود را آغاز کردند، این درحالی بود که خانواده بیتا بسیار درباره برگزاری مراسم سختگیر بودند و پافشاری می کردند اما با اوج شیوع ویروس کرونا آن ها رضایت دادند تا فرزندشان بدون تشریفات زندگی خود را آغاز کند.
برخی از عروس و دامادها هم مراسم برگزار کردند و هزینه های زیادی هم صرف شد اما نیمی از میهمانان آن ها به دلیل شیوع ویروس کرونا در جشن عروسی حاضر نشدند و مراسم آن ها با کمترین مهمان اما پرهزینه برگزار شد.
کاهش تجملات عروسی ها با شیوع ویروس کرونا
در همین ارتباط، «مریم سادات ظهوریان» جامعه شناس به خبرنگار شبستان می گوید: نمی توانیم نقش مسایل اقتصادی را در زندگی ها انکار کنیم، نمی توانیم مسایل اقتصادی را نادیده بگیریم و بگوییم مهم این است که باهم بسازند.
او بیان می کند: درست است زوج ها باید باهم بسازند اما بلاخره اولیه ها باید وجود داشته باشد، اکنون دچار مسایل دیگری شده است، چیزهای دیگر چاشنی شده است می توان این ها را ازبین برد یا نادیده گرفت اما پایه کار را نمی توان دست زد.
ظهوریان بیان می کند: چاشنی کار را می توان با فرهنگ سازی و با توجه رتبه بندی و نیاز سنجی ها آن ها حل کرد.
در احادیث دینی و مسایل سنتی هم طرازی و هم شانیتی در نظر گرفته شده است. از شانیت اقتصادی هم باید هم طرازی وجود داشته باشد و فاکتور قابل توجه ای بوده است.
او تصریح کرد: می توان از خیلی از حاشیه ها کم کرد ولی نمی توان اصل قضیه را نادیده گرفت. باید مسایل پایه ای در شان خانواده باید وجود داشته باشد.
این جامعه شناس می گوید: پیش از شیوع ویروس کرونا با افسارگسیختگی هایی رو به رو بودیم و تجملات و زیادی خواهی به عنوان حاشیه های ازدواج وجود داشت اما با شیوع ویروس کرونا کاهش یافت.
او بیان می کند: می توان با فرهنگ سازی از افسارگسیختگی هایی و زیاده خواهی هایی که پیش از کرونا شاهد آن بودیم بکاهیم که کمک های خانواده ها و نهاد های زیربط می تواند نقش آفرین باشد.
مساجد پایگاه مناسبی برای آغاز زندگی مشترک جوانان
همچنین «میثم مهدیار» جامعه شناس نیز برگزاری مراسم عروسی بدون تجملات را از نتایج مثبت کرونا میداند و معتقد است که کرونا توانست برنامهای را که سالها متولیان فرهنگی در پی تحقق آن بودند، عملیاتی کند.
او میگوید: بهتر است این تفکر که مراسم تجملاتی تضمینی برای پایداری زندگی مشترک نیست، ترویج داد. همچنین در این زمینه مراکز مذهبی همچون مساجد نیز میتوانند پایگاه مناسبی برای آغاز زندگی مشترک جوانان با آیینی خاص و بدون تجمع باشد که تحقق آن نیازمند فرهنگسازی است.
حذف هزینه های اضافی و افزایش آمار ازدواج
«مجید ابهری» متخصص علوم رفتاری نیز به خبرنگار شبستان می گوید: افزایش آمار ازدواج با شیوع ویروس کرونا نشان از آن دارد که برخی از مراسم و هزینههای اضافی برای برگزاری مراسم ازدواج که از موانع جوانان برای ازدواج بوده است حذف شده است و ساده شدن تشکیل زندگی مشترک، ازدواج ها هم افزایش یافته است.
او همچنین از نهاد های دولتی انتظار حمایت از زوجین جوان را با ارایه تسهیلات مناسب دارد و می گوید: اشتغالزایی و کارآفرینی برای جوانان از وظایف دولت هاست که نقش زیادی در تشکیل خانواده دارد.
به هر روی؛ کووید 19 با تمام تلخی و مشکلاتی که برای مردم جامعه دارد اما سبک زندگی ها را هم تغییر داد و تغییر در برخی از بخش ها همانند برگزاری مراسم ساده ازدواج منفعت هایی برای جوانان و جامعه داشته است.
برگزاری مراسم به دور از تجمل گرایی و زرق وبرق از تاکیدات شرع و فرهنگ کشور ما است . این امر باید ترویج داده شود و تنها در یک شرایطی همانند شیوع ویروس کرونا پررنگ نشود.
نظر شما