ضرورت التزام به شیوه رسم المصحف در کتابت قرآن

مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر قرآن با اشاره به ابلاغ سیاست های این مرکز در این حوزه حساس به دستگاه های ذیربط گفت: مصاحف نفیس که شمارگان بالایی نیز ندارند از قاعده تبعیت از رسم المصحف مستثنی هستند.

محمد بابایی، مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر قرآن با اشاره به برخی اختلاف نظرها میان این مرکز با سازمان هایی که در عرصه چاپ و نشر قرآن فعالیت می کنند، به خبرنگار شبستان گفت: مرکز طبع و نشر به عنوان سیاستگذار اصلی در این حوزه حساس طی یکی دو ماه گذشته سیاست های خود در حوزه کتابت، چاپ و نشر مصحف شریف را به دستگاه های ذیربط از جمله سازمان تبلیغات اسلامی ابلاغ کرده است.

وی اظهار کرد: اصلی ترین این سیاست ها التزام مراکز فعال این عرصه به شیوه رسم المصحف در چاپ و نشر کتاب الهی است که سازمان تبلیغات اسلامی نیز ابلاغیه آن را به سازمان دارالقرآن الکریم داده است و انتظار می رود پس از این تصریحات همه نهادها و دستگاه ها به این مهم التزام عملی داشته باشند.

بابایی با بیان این مطلب که البته در این میان استثنائاتی وجود دارد، افزود: مصاحف نفیس و در شمارگان محدود از این سیاست مستثنی بوده و می توانند بدون التزام به این شیوه چاپ و منتشر شوند.

 

مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر قرآن با اعلام رونمایی از مصحف جمهوری اسلامی ایران همزمان با سی و چهارمین دوره مسابقات کشوری قرآن تصریح کرد: این مصحف که نتیجه کار 16 ساله مرکز از سال 1374 تاکنون است، به دلیل آنکه قاریان و نخبگان قرآنی را مخاطب اصلی خود قرار داده همزمان با این رقابت ها رونمایی می شود.

وی درباره ویژگی های مصحف جمهوری اسلامی عنوان کرد: نگارش کلمات بر اساس قواعد رسم المصحف، اعراب گذاری بر اساس شیوه فارسی که امکان قرائت آیات الهی را برای کسانی که سواد فارسی دارند، فراهم می کند و کاربردی بودن در مسابقات و رقابت های قرآنی به دلیل اعمال نوع خاص وقف و ابتداء که نتیجه کار پیمایشی پنج ساله توسط کارشناسان مرکز است، ویژگی های منحصر این مصحف به شمار می رود.

بابایی با بیان این مطلب که تمامی این اعراب گذاری ها و موارد اعمال شده در این شیوه بر مبنای نظر علمای شیعه صورت گرفته است، ابراز کرد: اعمال "وقف مرخص" برای 70 آیه طولانی از مصحف شریف که معمولا قاریان در تلاوت آنها با مشکل مواجه بوده اند، نیز از دیگر ویژگی هایی است که مصحف جمهوری اسلامی را منحصر می کند.

وی اعلام کرد: پرداختن به شرح لغات مشکل در هر صفحه که معمولا بنابر استخراج های صورت گرفته در هر صفحه 30 لغت را شامل می شود و نیاز مخاطب را به لحاظ فهم ترجمه آیات به عنوان گام نخست در تدبر برطرف می کند در کنار انجام پژوهش هایی درباره مکی یا مدنی بودن برخی سور که در نتیجه آن 7 سوره همچون سور مبارکه رحمن و رعد مکی یا مدنی بودنشان تغییر یافته است را نیز می توان از جمله دیگر ویژگی های مصحف جمهوری اسلامی برشمرد.

مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر قرآن با بیان این مطلب که افراد با داشتن حداقل تحصیلات دوم متوسطه می توانند این مصحف را قرائت کنند، گفت: پژوهش درباره سجده های واجب و مستحب قرآن نیز از جمله دیگر ویژگی های این مصحف است که در نتیجه انجام بررسی های دقیق فقهی سجده سوره مبارکه فصلت از آیه 37 به آیه 38 تغییر مکان داده است و این ها همه مواردی است که به تایید علما و بزرگان رسیده است.

وی مطالبه رهبری را اصلی ترین اولویت در چاپ و انتشار این مصحف معرفی کرد و ادامه داد: البته این مهم به شیوه مرحله ای انجام گرفته است به عنوان مثال نگارش کلمات طی چهار سال، گذاشتن علائم وقف طی پنج سال و نگارش شرح لغات آن طی سه سال صورت گرفته است.

بابایی درباره دیگر کارهای جدید در دست مرکز طبع و نشر قرآن بیان کرد: انتشار قرآن با فونت نسخ عربی به عنوان جدیدترین کار مرکز در دست انجام قرار دارد که پس از اتمام مرحله تکمیلی طی روزهای آتی رونمایی می شود.
وی درباره تفاوت های این فونت با فونت های پیشین خاطرنشان کرد: فونت های مرکز پیش از این عمدتا رایانه ای بوده یا عربی به خط عثمان طه یا فارسی با خط نیریزی، اما این فونت عربی نسخ می تواند زمینه رشد و ارتقاء را در این عرصه فراهم کند.

پایان پیام/

 

کد خبر 107498

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha