به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب اخلاق پژوهش (مبانی و مسائل) به کوشش محسن جوادی و ده نویسنده دیگر نوشته شده است. این کتاب شامل 9 مقاله مفصل از 10 نویسنده در حوزههای مختلف مرتبط با پژوهش است که در 600 صفحه و بههمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در هفته پژوهش به چاپ رسیده است.
محسن جوادی در بخشی از مقدمه کتاب، با یادآوری لزوم پایبندی پژوهشگر به اخلاق از مراحل اولیه می نویسد: «خطای اخلاقی در روند پژوهش متصور است و ممکن است جزیی از فرایند یک پژوهش از لحاض اخلاقی خطا باشد. پرسش مهم این است که آیا غرض پژوهش که حل مسئله نظری یا علمی است در صورت ارتکاب خطای اخلاقی در جزئی از فرایند پژوهش،قابل تحصیل نیست؟»
وی ضمن کوشش برای پاسخ به این سؤال که چه ارتباطی بین خطای اخلاقی و ناکامی در حل مسئله و یافتن حقیقت در یک فعالیت پژوهشی وجود دارد، بر این مسئله تأکید می کند: «تردیدی نیست که گاهی خطاهای اخلاقی ما را از کشف حقیقتهای بنیادی و یا مجهولهای نظری باز میدارند، اما داستان پایبندی به اخلاق در فرایند پژوهش بیش از آنکه ارزش روشی داشته باشد و به کار تأمین و تضمین حقیقتیابی آدمیان و یا تدبیر مناسب برای رسیدن هدف آنها بیاید، با عمق روح و روان آدمی، در اخلاق فضیلت، و با سود و منفعت آدمی، در اخلاق سود گرایی، و با ساختار و ماهیت سرشت عقلانی آدمی، در اخلاق کانتی، ربط و نسبت دارد.»
مؤلف و نویسندگان این کتاب ضمن تأکید بر اهمیت اخلاق پژوهش و اشاره به ابعاد مختلف آن، اظهار امیدواری کردهاند این کتاب بتواند تمایل دانشوران جوان را به مطالعات اخلاق کاربردی و اخلاق پژوهش برانگیزد.
پنجمین نشست «نقد ماه» بنیاد دائرةالمعارف اسلامی (دانشنامه جهان اسلام) با حضور حجتالاسلام و المسلمین حسن طارمی، معاون این بنیاد، به نقد و بررسی این کتاب اختصاص یافته است.
یادآور میشود، این نشست سهشنبه، 25 بهمنماه، ساعت 15 تا 17 در محل بنیاد دائرةالمعارف اسلامی واقع در خیابان فلسطین، ضلع شمالی میدان فلسطین برگزار خواهد شد.
نظر شما