خبرگزاری شبستان: یکی از وظایف مهم افراد در جامعه اسلامی، دستگیری از نیازمندان و تهیدستان است. هر کس به اندازه امکانات و توانمندی خود وظیفه دارد خلاء های موجود در زندگی افراد را جبران و کمبودهای آنان را پاسخگو باشد. همانگونه که خداوند نیازمند و فقیر را با فقر و نداری امتحان میکند، ثروتمندان را نیز این گونه میآزماید.
حجتالاسلام سیدضیاءالدین کیا الحسینی، عضو گروه اقتصاد دانشگاه مفید قم با اشاره به جایگاه انفاق در دین مبین اسلام به خبرنگار شبستان می گوید: با نگاه به صدر اسلام درمییابیم که در زمان پیامبر (ص) تمام جهادها حتی جهاد اقتصادی و انفاق ها از مسجد نشأت میگرفت و مسجد محور انجام این اقدامات بوده است.
وی می افزاید: با توجه به اینکه مسجد فضایی روحانی، فرهنگی و معنوی دارد و تمام آموزههای دینی در این پایگاه معنوی به مردم تعلیم داده میشود، بنابراین با رجوع مردم به مسجد سرمایهای اجتماعی در این پایگاه دینی به وجود میآید و پیوند مردم با مسجد زمینه ساز نزدیکی و اعتماد مردم به یکدیگر، مسئولان و متولیان مسجد می شود.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه انفاق در مسجد در صورتی که تحت نظر امام جماعت صورت گیرد با مدیریت بهتری انجام می شود، خاطر نشان می کند: رفت و آمد مردم به مسجد موجب می شود که با مشکلات و نیازمندی های دیگر نمازگزاران مسجد آشنا شوند و با معرفی مستمندان به امام جماعت و مسئولان مسجد در راستای کمک به آنها تلاش شود.
الگوبرداری از شیوه پیامبر(ص) در بحث انفاق
وی با اشاره به اینکه امام جماعت با الگوبرداری ار شیوه پیامبر(ص) می تواند مومنین را در زمینه "یُقِیمُونَ الصلَوةَ "وَ "یُؤْتُونَ الزَّکَوةَ" راهنمایی و هدایت کند، می گوید: صندوقهای قرضالحسنه و تعاونی مساجد گامی تأثیرگذار در رفع مشکلات اقتصادی نیازمندان و تلاش در راستای انفاق و دستگیری از نیازمندان در مسجد است.
این استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر نقش محوری امام جماعت در ترویج فرهنگ انفاق در مسجد اذعان می کند: امام جماعت در سخنرانی های خود می تواند در سوق دهی مردم به این امر خیر و مستحب تاثیر گذار باشد تا ضمن اینکه مردم به مسئله انفاق به عنوان یک وظیفه نگاه کنند در دستگیری از نیازمندان مستمند نیز گامی برداشته شود.
50 خانواده نیازمند آبرومند، تحت پوشش مسجد
یکی از مساجدی که بیش از پنچ سال است در امر انفاق و کمک به مستمندان فعالیت های گسترده ای دارد، مسجد صاحب الزمان(عج) منطقه افسریه تهران است که سالیان درازی است که محرومان محلی را تحت حمایت خود قرار داده است تا مشکلات محرومان تا حد امکان برطرف شود.
خانواده های تحت پوشش مسجد با شیوه های مختلفی حمایت می شوند: عده ای وام قرض الحسنه دریافت می کنند، گروهی دیگر با توجه به نیاز خود مستمری ماهانه و یا سبد کالا می گیرند و برخی نیز هزینه درمانشان تقبل می شود و به برخی دیگر هزینه تحصیل پرداخت می شود. جوانان در شرف ازدواج نیز که امکان تهیه و تامین جهیزیه ندارند از کمک های مسجد در زمینه تامین جهیزیه کامل بهره مند می شوند.
حجت الاسلام مهدی معزی، امام جماعت مسجد صاحب الزمان(عج) با اشاره به اینکه این مسجد در زمینه های مختلف بسته به نوع نیازمندی مستمندان به آنها کمک می کند، به خبرنگار شبستان می گوید: نمازگزاران مسجد در صورتی که نیازمندان مومن و آبرومند را بشناسند آنها را به امام جماعت و یا هیئت امنای مسجد معرفی می کنند و در برخی مواقع خود نیازمندان با مراجعه به مسجد اعلام نیاز می کنند که در این صورت پس از تحقیق به آنها کمک می شود.
وی با اشاره به اینکه مسجد صاحب الزمان 50 خانواده نیازمند آبرومند را تحت پوشش دارد، ادامه می دهد: با کمک هایی که مردم به منظور حمایت از نیازمندان به مسجد می دهند، تاکنون مسجد در درمان بیماری های خاص مستمندان نیازمند همچون پیوند کلیه، جراحی مغزی و دیالیز به آنها کمک و هزینه های درمانشان را پرداخت می کند.
وی با اشاره به اینکه بیش از 250 صندوق صدقه در چند سال گذشته به افرادی که تمایل به کمک به نیازمندان بیمار دارند، داده شده است، اذعان می کند: این افراد به صورت ماهنامه وجوهات نقدی که در صندوق جمع آوری می کنند را به هیئت امنای مسجد تحویل می دهند تا از این طریق به بیماران نیارمند آبرومند کمک شود.
کمک به محرومین از طریق وجوهات شرعی
اگر چه کمک های مردم می تواند تا اندازه ای گره گشای مشکلات محرومان باشد، اما راهکار بهتری که در این زمینه و به ویژه درباره مساجدی که از هیچ گونه منبع درآمدی برخوردار نیستند، استفاده از وجوهات شرعی است. قطعا اگر مردم به شکل مستقیم و از طریق مساجد در جریان نوع مصرف وجوهات شرعی خود قرار گیرند، خمس و زکات خود را با خاطر آسوده می پردازند. حجت الاسلام معزی با تایید این نظر می گوید: این امکان وجود دارد که از وجوهات شرعی همچون زکات فطره در زمینه کمک به نیازمندان استفاده شود. این اقدامی است که در مسجد صاحب الزمان همه ساله در عید سعید فطر صورت می گیرد و فطریه جمع آوری شده در مسجد میان مستمندان محل تقسیم می شود تا بخشی از نیازمندی های مستمندان از این طریق برطرف شود.
کمک به تسهیل ازدواج، دغدغه اصلی مسجد
اسلام همواره به جوانان توصیه به ازدواج داشته است و جایگاه این سنت رسول خدا در اسلام به قدری بالا است که قرآن کریم در این زمینه میفرماید: «از فقر و تنگدستی نگران نباشید و در ازدواج بکوشید چرا که اگر فقیر و تنگدست باشید، خداوند شما را از فضل خود بینیاز میسازد و خداوند بر چنین کاری قادر است چرا که واسع و علیم است». رسول اکرم (ص) نیز به کرات به این امر اسلامی توصیه و فرموده اند: هر کس از امر ازدواج غفلت کند آن فرد از تبار و هم کیش من نیست؛ این سخن از پیامبر اسلام (ص) خود به تنهایی گویای اهمیت ازدواج است.
ولی متأسفانه با اندکی تأمل و تعمق در وضعیت اقتصادی و معیشتی برخی از نیازمندان که حتی در تامین هزینه های معاش خود با مشکل مواجه هستند می توان متوجه مصایب و مشکلات آنها در تهیه جهیزیه برای ازدواج فرزندانشان بود.
مساجد بسیاری هستند که در زمینه کمک به جوانان در شرف ازدواج به صورت نقدی کمک هایی را انجام می دهند و یا بخشی از کالاهای ضروری برای ازدواج نیازمندان را برای تشکیل زندگی مشترک آمده می کنند. ولی شاید کمتر مسجدی را دیده باشید که همانند مسجد صاحب الزمان به صورت سازماندهی و با مدیریتی دقیق خانواده های که حتی در تامین کوچک ترین ضروریات زندگی درمانده هستند را شناسایی و کمک می کند.
حجت الاسلام معزی با اشاره به اینکه همه ساله بیش از 20جوان در شرف ازدواج با کمک های مردمی از جهیزیه ای کامل و با ارزشی به مبلغ بیش از پنچ میلیون تومان از سوی این مسجد بهره مند می شوند، خاطر نشان می کند: خانواده های که از سوی مسجد به آنها در زمینه تهیه جهیزیه کمک می شود، عموما خانواده هایی هستند که حتی کوچک ترین امکانات زندگی خود را نیز نمی توانند تهیه کنند و در تهیه جهیزیه فرزندان خود درمانده هستند. مسجد با شناسایی این افراد آبرومند، جهیزیه آنها را به صورت کامل تهیه و در اختیارشان برای آغاز زندگی مشترک قرار می دهد.
تهیه 83 جهیزیه کامل در پنج سال گذشته تاکنون
وی به شیوه های جمع آوری کمک برای جهیزیه در این مسجد اشاره و ادامه می دهد: در مناسبت های مختلف با اعلام امام جماعت برای کمک به جهیزیه نیازمندان در مسجد، افراد متمکن آمادگی خود را برای کمک به نیازمندان اعلام می کنند که پس از جمع آوری کمک های مردمی عده ای از متولیان مسجد اقدام به خریداری تمام کالاهای زندگی مشترک جوانان نیازمند در آستانه ازدواج می کنند و سپس آنها را در اختیار شان قرار می دهند.
امام جماعت مسجد صاحب الزمان(عج) با اشاره به اینکه تهیه جهیریه برای جوانان در شرف ازدواج قریب پنج سال است در این مسجد آغاز شده است، اذعان می کند: تاکنون و از زمان اجرای این عمل خیر 83 جوان در شرف ازدواج که نیازمند هستند از جهیزیه کامل بهره مند شده اند.
بنابراین چنانچه مساجد شرایط جدید اجتماعی را سرلوحه برنامه های خود قرار دهند، می توانند کارکرد چندگانه ای داشته باشند که هم به جذب افراد مختلف جامعه برای مشارکت در برنامه های مساجد کمک می کند و هم بازوی مطمئنی برای کمک به وضعیت اقتصادی طبقه محروم جامعه است ضمن اینکه مسجد مامن و پناهگاهی برای نیازمندان آبرومند می شود.
پایان پیام/
نظر شما