آزادی در مبانی امام(ره) در ادامه سنت فلسفی تعریف می شود

یوسفی راد با بیان اینکه کتاب «امام خمینی و مسئله آزادی» مسئله محور است و سازماندهی مشخصی دارد، گفت: در این کتاب باید تکلیف نسبت آزادی و عدالت مشخص می شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «دکتر مرتضی یوسفی راد» امروز دوشنبه 17 خرداد در نشست نقد و بررسی کتاب امام و مسئله آزادی نوشته شریف لک زایی که در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: فرا رسیدن سالگرد رحلت امام را تسلیت می گویم و گرامی می دارم سالگرد قیام 15 خرداد را. همچنین شهادت امام جعفر صادق (ع) را تسلیت می گویم. تشکر می کنم از آقای شریف لک زایی به خاطر موضوع خوبی که در قالب کتاب امام و مسئله آزادی به طور جامع و مبسوط به آن پرداختند.

 

این منتقد و پژوهشگر با اشاره به نقاط قوت کتاب امام و مسئله آزادی بیان کرد: این کتاب از جامعیت خوبی برخوردار است. نویسنده از حیث روشی روش واحدی را بر متن حاکم کرده است. کتاب امام و مسئله آزادی مسئله محور است و سازماندهی مشخصی دارد. مشخص است از کجا شروع و به کجا ختم می شود. نویسنده درصدد این بوده که مباحث به سمت نظریه برود و خوشبختانه نظریه ای از مطالب کتاب استخراج شده است.

 

وی در مورد اشکالات، ابهامات و ایهامات وارد به کتاب امام و مسئله آزادی اظهار داشت: با توجه به عنوان کتاب از حیث روشی این سوال را دارم که آیا برای امام آزادی از جنبه سیاسی و اجتماعی مسئله بوده است، اگر این طور است این آزادی از مبنای فکری و فلسفی گرفته شده یا محیط سیاسی و اجتماعی که امام درون آن بودند؟ در مبانی ای که امام دارند چه فلسفی و چه عرفانی آزادی مسئله نیست. آزادی در مبانی امام در ادامه سنت فلسفی تعریف می شود. اگر امام از محیط بیرون مبانی آزادی را گرفته است که ظاهرا هم اینطور است؛ طبیعتا انتظار است که متناسب با بار معنایی که آزادی در دوره معاصر ایران معنا یافته، دریافت و ارایه شود.

 

 

یوسفی راد خاطرنشان کرد: اگر برای امام آزادی مسئله بوده و از محیط بیرون گرفته شده، انتظار می رفت که شروع کتاب از مسئله آزادی از محیط بیرون باشد در صورتی که دکتر لک زایی کتاب را از مبانی شروع کرده است؛ جا داشت کتاب از معرفی محیط بیرون شروع می شد که امام متاثر از آن فضای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آزادی را مسئله قرار داده و آن را به جامعه عرضه کرده است. در مبانی امام علی الظاهر چیزی به نام آزادی ندارند. به نظرم مبانی امام مولد مسئله آزادی در بحث سیاسی و اجتماعی نیست.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه سوالات زیادی در مورد کتاب امام و مسئله آزادی مطرح است، عنوان کرد: وجه و تعیین آزادی در اندیشه امام چیست. آیا به ملاحظه تحولات سیاسی و اجتماعی است یا در حوزه معرفتی است؟ مسئله آزادی در اندیشه امام در پارادایم کلاسیک است یا مدرن و یا پسا مدرن یا هیچ کدام؟ آیا نزد امام منشا آزادی حق است یا فضیلت گرایی یا امر دیگر؟ آیا آزادی نزد امام یک روش است یا یک ارزش؟ آیا خاستگاه آزادی در اندیشه امام توجه به عدالت است؟

 

این محقق و پژوهشگر خاطرنشان کرد: آیا متفکران ما از جمله امام آزادی را در تقابل با عدالت مطرح می کنند؟ آیا فردگرایی و اصالت فرد و اصالت جمع در نوع توجه امام به آزادی اثر داشته است؟ اگر بله به چه میزان اثر داشته است؟ چقدر با گروه های درون و برون حکومتی بر سر مسئله آزادی گفت و گو کردیم؟ آزادی در جمهوری اسلامی ایران مسئله نشده است در صورتی که آزادی باید مسئله شود. در نظریه آزادی امام که در کتاب امام و مسئله آزادی مطرح شده است باید تکلیف نسبت آزادی و عدالت مشخص شود، اینکه آیا آزادی بر عدالت مقدم است یا برعکس.

 

گفتنی است، کتاب امام خمینی(ره) و مسأله آزادی توسط نشر عروج و با همکاری مرکز فرهنگی و دانشجویی امام، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی جهاد دانشگاهی (۱۳۹۷) به بهای ۳۵ هزار تومان چاپ و منتشر شده است.

کد خبر 1063718

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha