به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ امام جعفر صادق(ع) ششمین امام شیعیان به مدت ۳۴ سال (۱۱۴ تا ۱۴۸ق) امامت شیعیان را بر عهده داشت. دوران امامت امام صادق (ع)، دوره درگیری امویان و عباسیان بر سر قدرت بود، به جهت ضعف حکومت اموی، امام صادق (ع) توانست فعالیت علمی بیشتری نسبت به سایر امامان داشته باشد. به همین دلیل بیشتر روایات شیعیان، از امام صادق(ع) است و مذهب شیعه امامی را مذهب جعفری نیز میخوانند.
بنابراین گزارش امام صادق(ع) به دستور منصور دوانیقی و بر اثر مسمومیت در ۶۵ سالگی به شهادت رسید. برطبق منابع روایی شیعه، وی امام کاظم(ع) را به عنوان امام بعد از خود به اصحابش معرفی فرمود؛ اما با این وجود فرقههای مختلفی در شیعه شکل گرفت که اسماعیلیه، فَطَحیه و ناووسیه از آن جملهاند.از جمله فعالیت های مهم امام صادق علیه السلام فعالیت علمی، تربیت شاگردان و راویان، مناظرات و گفتگوهای علمی، تشکیل سازمان وکالت و برخورد با غالیان بوده است.
در میان امامان شیعه، چه در اصول دین و چه در فروع دین، بیشترین روایت از امام صادق(ع) نقل شده است.
از جمله خصوصیات اخلاقی امام صادق(ع) زهد، انفاق، عبادت بسیار و تلاوت قرآن آمده است. در کافی آمده است، او شبها مقداری نان و گوشت و پول در کیسه میریخت و به صورت ناشناس به در خانه تهیدستان شهر میبرد و میان آنها تقسیم میکرد. ابوجعفر خثعمی نقل کرده است که امام صادق(ع) کیسه پولی را به او داد و از او خواست آن را به فردی از بنیهاشم بدهد و نگوید که چه کسی آن را فرستاده است. به گفته خثعمی هنگامی که آن فرد پول را گرفت، برای فرستنده آن دعا کرد و از امام صادق(ع) گله کرد که با وجود ثروتش چیزی به او نمیدهد.
از روایتی که کَشّی درباره مناظره شاگردان امام صادق(ع) نقل کرده است، به دست میآید که برخی شاگردان او در زمینههای خاصی تخصص داشتهاند. طبق این روایت حُمران بن اَعیَن در علوم قرآنی، اَبان بن تَغلِب در ادبیات عرب، زُراره در فقه و مؤمن الطّاق و هِشام بن سالم در کلام تخصص داشتهاند. برخی دیگر از شاگردان امام صادق(ع) که در زمینه کلام تخصص داشتند، عبارتاند از حُمران بن اَعیَن، قیس ماصِر و هشام بن حَکَم.
نظر شما