بی آرتی سعادتی بر زمان، ریاضتی  بر مسافران

اتوبوس های تندرو، وسیله ای نقلیه عمومی که ورودش به خیابان های پایتخت، به لحاظ صرفه جویی در وقت و زمان، سعادتی را برای مسافرانش به ارمغان آورد و البته از پی این سعادت، ریاضتی تمام را بر مسافرانش مهر کرد.

خبرگزاری شبستان: چندسال قبل مسافران بسیاری به ویژه قشر دانشجو برای رفتن به دانشگاه و مرکزشهر، مجبور به پرداخت کرایه تاکسی گزاف و تحمل بار ترافیکی صبحگاهی می شدند و البته افرادی که قصد داشتند از میدان راه آهن به میدان تجریش رفته و به زیارت امامزاده صالح بروند یا برای رسیدن به مقصود باید زمان و راهی چندساعته را طی می کردند.
اما این روزها در دیگر مسیرهای اصلی و پرتردد شهر تهران، اتوبوس های سامانه تندرو خودنمایی کرده و این وسیله نقلیه عمومی قرمز رنگ، بخش قابل توجهی از رفت و آمد شهروندان ساکن پایتخت را به دوش کشیده و بدین سان خاطر خیل عظیم مسافران را بابت عواملی که یاد شد، آسوده می سازد اما شرایط ایده آلی که به آن اشاره شد، تنها یک روی سکه است؛ حقیقت و اصل ماجرا، جریانی از نارضایتی نسبی از وضعیت فعلی اتوبوس های تندرو را نشان می دهد.

BRT یا همان اتوبوس های تندرو، وسیله ای نقلیه عمومی که ورودش به خیابان های پایتخت، به لحاظ صرفه جویی در وقت و زمان، سعادتی را برای مسافرانش به ارمغان آورد و البته از پی این سعادت با گذر زمان با ایجاد مشکلات متعدد، ریاضتی تمام را بر  مسافران خود مهر کرد.


بلیت، کارت اعتباری یا اسکناس؟

نخستین روزهای افتتاح ایستگاه های BRT، حکایتی جدید از ارائه خدمات نوین شهری بود که جهت خدمت به شهروند لایق خدمت ارائه می شد! شهروندانی که با ارائه 4 بلیت، با مبلغ 1000 ریال، مسیری طولانی را طی کرده و به مقصد می رسیدند. بعد از گذشت مدت زمانی، بلیت کاغذی حذف و کارت های اعتباری مشترک اتوبوس و مترو ارائه شد که قطعاً استفاده از کارت های یاد شده، باید اتلاف وقت حاصل از ارائه وجه نقد برخی مسافران در هنگام ورود به ایستگاه را مرتفع می کرد اما عواملی سبب شد تا این اتفاق نیفتد.
بعد از فراگیری استفاده از کارت های اعتباری، به هر دلیل در بسیاری از ایستگاه ها همچنان وجه نقد جایگاه خود را داشته و دارد و حتی مبلغ آن به 2000 ریال به مرور زمان افزایش پیدا کرد. شاید بتوان علت این مسئله را در "طرح و برنامه ریزی قبل از فرهنگ سازی"، دانست. تصور آنکه سه مامور در آستانه ورودی ایستگاه های BRT (به عنوان مثال در ایستگاه چهارراه تهرانپارس) بایستند و فریاد بزنند، پول خرد یا کارت تکان دهنده است." قطعاً اگر مسئله کارت های اعتباری در جلسه ای توجیهی برای ماموران حاضر در ایستگاه های BRT مطرح می شد، شاهد وحدت رویه در تمامی ایستگاه های سامانه اتوبوس های تندرو بودیم، چنین شرایطی هیچ مسافری را ملزم نمی کند تا استفاده از کارت اعتباری را به عنوان ابزاری در صرفه جویی در وقت و زمان خود و دیگران به کار ببندد و این مسئله نارضایتی های فراوانی را به دنبال داشته است.

 

فضای محدود ایستگاه های BRT و عدم رعایت صف آقایان و بانوان

محوطه سرپوشیده ایستگاه های اتوبوس های تندرو فضای بسیار محدودی دارد. وضعیت نامتعادل مساحت ایستگاه ها به ویژه در سر خط و پایان خط ها قابل مشاهده است و تصور فضایی محدود که در آن 4 صف ویژه آقایان و تنها یک صف ویژه بانوان است، مشکل است با در نظرداشت این مسئله که متاسفانه در برخی ایستگاه ها، هیچ ماموری جهت نظارت بر این مسئله وجود ندارد و بارها طبق گفته مسافران مشاهده شده است که برخی بدون ملاحظه وارد صف بانوان شده و از بخش پایین میله جداکننده صف آقایان و خانم ها عبور کرده و خود را به ابتدای صف آقایان می رسانند.

 

معضلی به نام سرپایی ها یا جایی برای نشستن بدون نوبت

در ابتدای ورود سامانه اتوبوس های تندرو تا چندی قبل افرادی به عنوان ناظر ایستگاه ها حضور داشتند که از ورود مسافران خارج از صف جلوگیری می کردند و پس از آنکه ظرفیت صندلی های اتوبوس ها پر شد، اجازه سوار شدن به مسافرانی را می دانند که قصد داشتند تنها هرچه سریعتر از اتوبوس استفاده و به مقصد برسند حتی اگر مجبور شوند بایستند، این گروه مثل یک اپیدمی، عنوان (سرپایی ها) را در میان مردم به خود گرفتند، گروهی که بعد از مدتی، با وجود آنکه خارج از صف بودند، توانستند روی صندلی های محدود اتوبوس ها بنشینند. این مسئله زمانی نمود یافت که ماموران حاضر در ایستگاه ها به هر دلیل اعم از تعدیل نیرو یا هر علت دیگر، در ایستگاه ها حضور نیافتند و اگر این روزها به ایستگاه های BRT سری بزنیم، خواهیم دید که افراد حاضر در صف سرپایی ها، می توانند به عنوان انتخاب کننده صندلی های اتوبوس باشند.
در راستای این مسئله بسیاری معتقدند اگر افراد حاضر در صف اول یا کسانی که قصد دارند حتما در اتوبوس بنشینند، بدون وقفه سوار اتوبوس شوند؛  چنین مشکلی ایجاد نمی شود اما همین مسئله هم درصورتی میسر خواهد شد تا فردی به عنوان ناظر، بر این مسئله مدیریت کند.

 

برنامه ریزی و فرهنگسازی استفاده صحیح از وسائط نقلیه عمومی
به هر نحو این حقیقت غیرقابل کتمان است که سامانه اتوبوس های تندرو، انقلابی بزرگ در خدمات رسانی شهری بوده و هست و حقیقتا تاثیر به سزایی بر صرفه جویی در وقت مسافران گزارده است اما عوامل یاد شده و همچنین مواردی چون تهویه نامناسب و جمعیت مهار نشدنی در اتوبوس ها، ترافیک حاصل از نصف شدن برخی خیابان ها که به علت خط ویژه تردد اتوبوس های تندرو در سطح شهر ایجاد شده است، عدم توقف در ایستگاه ها ازسوی برخی رانندگان و اعلام نکردن نام ایستگاه ها در اتوبوس ها نیز از دیگر عواملی است که نارضایتی مسافران اتوبوس های تندرو را به همراه داشته است اما انتظار می رود مسئولان در راستای فرهنگ سازی استفاده صحیح از وسائط نقلیه عمومی، تلاشی مضاعف داشته باشند.

 

انتهای پیام/

کد خبر 106280

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha