«کوردی» جدید نیست!

در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ خبری با عنوان «وزارت ارشاد برای معاندان ایران لانه ساخته؟!» در روزنامه جوان منتشر شد که خانه کتاب و ادبیات ایران توضیحی راجع به آن ارسال کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران ، متن جوابیه به یادداشت «جوان» از این قرار است:

«همواره یکی از سیاست‌ها و البته دغدغه ­های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حفاظت و صیانت از زبان فارسی بوده و هست. در ضمن اخبار و گزارش­ های متعددی در خصوص فعالیت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز پاسداشت زبان‌فارسی و ایام غیر از آن در خبرگزاری‌ها و سایر رسانه‌ها منتشر شده است.

و اما اصل مطلب، واژه «کوردی» که توسط خبرنگار آن رسانه به‌عنوان واژه‌ای مجعول قلمداد شده است و بر این اساس وزارت ارشاد را متهم به لانه‌سازی برای معاندان، طرفداری از ایده جداسازی بخش‌هایی از ایران عراق و ترکیه، ضربه زدن به زبان و ملیت ایران و... ساخته است، واژه­ای است که در ساختار آوایی و نوشتاری زبان کردی در مناطق و گویش­ های منطقه ­­ای همچون سورانی، مکری، گروس، کلهر، هورامی و جاف، به شکل کوردی نیز نوشته و تلفظ می ­شود و البته نه‌ تنها واژه جعلی(جدید التاسیس) نیست، بلکه در متون قدیم مثل کتاب زبده التواریخ نوشته حافظ ابرو، در یکی از نسخ موجود آن که مربوط به سده 9 قمری است، چنین نگارشی وجود دارد.

همچنین در متون زبان کردی همچون دیوان میرزا عبدالقادر پاوه­ای شاعر کرد که در اواخر قاجار می ­زیسته (چاپ 1389 خورشیدی، سنندج: آراس)، ص 79 بیت 10، ص82 بیت 9، ص 95 بیت 8، یا دیوان ماموستا محمد قانع (‏۱۸۹۸ -‏ ۱۹۶۵م) که مکرر به چاپ رسیده است(چاپ تهران: 1384، پانیذ) ص 225 بیت 12، ص 229 ابیات مختلف، از واژگان کورد و کوردستان بنا به ساختار آوایی استفاده شده است و این کاربردهای تاریخی و ادبی نشان می­ دهد که این واژه پیشینه آوایی و زبانی دارد.

اگر این واژه به ­زعم شما جعلی است، چرا خود شما در خبرهای متعددی که در سایت روزنامه منتشر کرده‌اید از این واژه استفاده کرده‌اید که نمونه آنها در اخباری با کد 1005982، 926595، 926594، 866635، 865664 و... مشاهده می‌شود.

ما در خانه کتاب و ادبیات ایران به‌عنوان عضوی کوچک از خانواده بزرگ فرهنگ و ارشاد اسلامی، قدردان زحمات و خدمات موثر و نقدهای منصفانه و سازنده شما هستیم، اما از غرض و بی انصافی که در تهیه و تدوین تیتر و متن خبر مذکور محرز است، رنجیده ­ایم.

در پایان، این‌ نکته را یادآور می­ شویم که حتی اگر فرض را بر اشتباه همکاران ما در خبرگزاری ایبنا بگذاریم، بهتر بود با تبعیت از تاکیدات مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در راستای تقویت انسجام ملی و صیانت از هویت فرهنگی، از درج و انتشار چنین خبری خودداری و مراتب به این خبرگزاری تذکر داده می‌شد تا در مقام جبران و اصلاح خطا برآییم. »

 

کد خبر 1058815

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha