پنجمین نشست «از هفت شهر عشق تا هزار وادی اندیشه» برگزار می‌شود

پنجمین‌نشست «از هفت شهر عشق تا هزار وادی اندیشه» با محوریت عطار و خیام نیشابوری، سه‌شنبه‌ این‌هفته در فضای مجازی برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی مرکز فرهنگی شهر کتاب، پنجمین نشست از نشست‌های پنج‌گانه‌ «از هفت شهر عشق تا هزار وادی اندیشه»، با محوریت موضوعات ساخت داستانی ترانه‌های خیام، خیام در اندیشه‌ جهانیان و از غربت عطار تا شهرت خیام روز سه‌شنبه این‌هفته ۲۸ اردیبهشت در فضای مجازی برگزار می‌شود.

در این نشست علمی- پژوهشی که توسط گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه حکیم سبزواری، انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران (شعبه خراسان) و مرکز فرهنگی و بین الملل شهرکتاب برگزار می‌شود، حسین آتش‌پرور، منتقدادبی و خیام‌پژوه با موضوع «شکل و ساخت داستانی ترانه‌های خیام»، محمودفیروزی مقدم، عضو هیات علمی دانشگاه آزاداسلامی تربت حیدریه با موضوع «خیام در اندیشه جهانیان» و علی اصغر محمّدخانی معاون فرهنگی و بین‌الملل شهر کتاب با موضوع «از غربت عطار تا شهرت خیام» سخن خواهند گفت.

سخنران نخست به این‌پرسش پاسخ می‌دهد که چگونه شعر به داستان نزدیک می‌شود؟ خیامی که امروز می‌شناسیم، خیام شاعر است، امّا در زمان زندگی او، کسی به شاعری او اشاره نمی‌کند. ما می‌خواهیم از امروزِ شاعریِ خیام به زمانی که او زنده بود برویم و دوباره به امروز یعنی همان شاعریِ او بازگردیم. آتش‌پرور براین نکته تاکید خواهد کرد که در این مسیر، به شخصیت علمی خیامِ چند وجهی که در شکلِ دورانی و ساختِ ترانه‌های او اثرگذاری غیر مستقیم می‌کند می‌رسیم و درمی‌یابیم که هر یک از ترانه‌های او، با استفاده از سازه‌های داستانی، در غالب رباعی، به داستانی مینی‌مالیستی نزدیک می‌شود.

در سخنرانی دوم به این موضوع اشاره خواهد شد که هنگامی می‌توان شخصیتی را بزرگ و نام‌آور دانست که اندیشه‌اش در جای‌جای جهان مورد توجّه قرار گیرد؛ خیام از این‌گونه بود. در کلام خیام صحبت از کوتاهی زندگی و آمدن از نیستی به هستی و بازگشت به نیستی است. در اندیشه خیام، ژرفنای زندگی عدم است و تکرار می‌شود. خیام این را می‌گوید تا دم را غنیمت بدانیم. دغدغه های فکری خیام در شعرش به گونه‌ای فلسفی آمده است و همین است که آدمیان را در هرجای جهان باشند به فکر وادار می‌کند و به خود مشغول می‌سازد. فیروزی مقدم به آشنایی جهانیان با اندیشه‌های خیام خواهد پرداخت و از گسترش شعر و اندیشه او در زبان انگلیسی و عربی تا مقایسه آن با هایکوی ژاپنی سخن خواهد گفت.

سخنران سوم هم به این موضوع خواهد پرداخت که روزهای بزرگداشت اندیشمندان، فرصتی است برای ارزیابی کارنامه این بزرگان در سالی که گذشت. بررسی جایگاه و حضور ملموس آثاراین بزرگان در جامعه وزندگی ما. مردم و نهادهای فرهنگی و دانشگاهی برای شناخت و شناساندن این شاعران در ایران وجهان چه مسئولیتی دارند و چگونه باید آن را به بهترین شکل انجام دهند. محمدخانی به این‌موضوع اشاره می‌کند که عطار و خیام دو شاعر برجسته‌ زبان فارسی از نیشابور و خراسان هستند و در فروردین و اردیبهشت، بزرگداشت این دو شاعر برگزار می‌شود. خیام از مشهورترین و محبوب‌ترین حکیمان و شاعران ایرانی در نزد جهانیان و غربیان است اما عطار آن گونه که بایسته است شهرت ندارد. دراین سخنرانی، به چرایی شهرت خیام درجهان اشاره می‌شود و کارنامه خیام‌پژوهی در یک سال گذشته بررسی و تحلیل می‌شود.

دبیری این‌نشست بر عهده‌ محمداسماعیل صیادی دانشجوی دکتری ادبیات حماسی دانشگاه حکیم سبزواری است.

این‌برنامه روز سه‌شنبه ۲۸ اردیبهشت از ساعت ۲۱ برگزار شده و از طریق پیوند meeting۵.hsu.ac.ir/b/hak-ktd-vwg قابل دسترسی است.

کد خبر 1057290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha