وحدت‏خواهى قرآن یادگار جاوید پیامبر(ص)

رسول مهر و مهربانی(ص) از روز نخست پیام‏آور وحدت و یکپارچگى بوده است، وحدت‏خواهى قرآن یادگار جاوید پیامبر(ص) و هشدار نسبت به عواقب پراکندگى براى هر مسلمان، بهترین رهنمود است.

خبرگزاری شبستان؛ میلاد با برکت پیامبر مهربانی ها حضرت محمد(ص)، یاد آور توجه به رخدادى بنیادین، یعنى وحدت میان مسلمانان جهان است. وحدت درون دینى میان فرقه‏هاى گوناگون اسلامى به ویژه اهل تسنّن و تشیّع، بایسته‏اى است گریزناپذیر که سالگشت ولادت پیامبر (ص) الهام‏بخش آن است. این بدان روست که وجود پیامبر و شخصیت والاى آن مقتدا، نقطه اتّصال تمام آبرفت هاى اندیشه‏اى است که هر فرقه و مذهبى گم گشت خود را در وجود او و پهناى سینه او را جایگاهى آرام براى کاستن از تلاطم موج فتنه مى‏یابد.

پیمانه جان هر مسلمان واقعى لبریز از عشق و شیدایى به پیامبر(ص) است و صد البته این مهر دو سو دارد؛ چرا که قلب اقیانوس‏گونه پیامبر(ص) نیز از عشق امت و دلدادگى به ایشان هماره لبریز بوده است.
این‏گونه شیدایى بین مرید و مراد و رهبر و امّت را در کدام دین و آیین مى‏توان سراغ گرفت؟ همین یکسویى نسبت به عشق به پیامبر (ص) در میان تمام فرقه‏ها و دسته‏هاى اسلامى، نقطه‏اى است بس ارجمند و گرانسنگ که مى‏باید بر آن تأکید داشت و با تکیه بر آن، پرچم اخوت را برافراشت.
رسول مهر و مهربانی(ص) از روز نخست پیام‏آور وحدت و یکپارچگى بوده است، چه آن‏روز که در آغاز هجرت به مدینه، دشمنى دیرینه بین اوس و خزرج را به برادرى و همدلى کامل مبدّل ساخت، چه آن هنگام که در واپسین لحظات عمر شریف خود با پافشارى بر یکپارچگى چشم از جهان فرو بست و چه امروز که با ودیعه نهادن کتاب و عترت براى مقابله با پراکندگى، چاره اندیشید.

وحدت‏خواهى قرآن ـ یادگار جاوید پیامبر(ص)- و هشدار نسبت به عواقب پراکندگى براى هر مسلمان، بهترین رهنمود است. قرآن کریم سه اثر زیانبار را براى پراکندگى یاد کرده است نخست: فروپاشى درونى و هرز رفتن توانها، دوم : کاستى هیمنه در برابر دشمنان دین و سوم : فراهم آمدن زمینه سیطره طاغوت بر دین‏باوران. از پافشارى قرآن بر وحدت و هشدار نسبت به پراکندگى مى‏توان دریافت که مسلمانان از کدام‏سو آسیب جدّى می بینند و ممکن است در دامن چه خطرى بغلطند.(2)

قرآن به مسلمانان اعلام می کند که به‏سبب برخوردارى از آیین حق‏مدارى و ظلم‏ستیزى و نیز دعوى خاتمیت، هماره با دشمنان پیدا و پنهان روبرو خواهید بود؛ دشمنانى که جز نیستى و نابودى شما را در دل نمى‏پرورانند. شاهد این مدّعا در سده‏هاى اخیر، دستهاى تفرقه‏افکنانه دشمنان دین است که پس از جنگ جهانى اول و با دسیسه فروپاشى امپراطورى عثمانى، کشورهای اسلامی را قطعه قطعه کرده و برای ساختن فرقه‏هاى مذهبى افراطى و تقویت بنیه آنها از هیچ کوششى دریغ نکردند. در مقابل چنین دشمنانى جز وحدت و یکدلى نشاید. اختلاف در میان مسلمانان آنها را با دو حقیقت تلخ روبرو می کند 1 : عقب ماندن از کاروان تمدّن و دانش بشرى و این در حالى است که تمدّن اسلامى قرنها کاروانسالار تمدن و دانش بشرى بوده و به اذعانِ دوست و دشمن، هیچ آیینى همچون اسلام بر علم و دانش تأکید نکرده است. بنابراین منوّر الفکرهاى دیروز و روشنفکر مآبان امروز این عقب‏ماندگى را ثمره دین مدارى ندانند که به بیراهه رفتن است.
2. دست‏اندازى آشکار و پنهان قدرتهاى جهانى در امور داخلى ملتهاى مسلمان.
امروزه جهان اسلام بیش از هر چیز از چکمه‏هاى بیگانه در سرزمین خود و دخالت مستقیم و غیر مستقیم قدرتهاى باطل در مصالح امت اسلامى رنج مى‏برد. در این بین آنچه از همه تلختر است حضور دولت غاصب اسرائیل در قلب جهان اسلام و تهاجم بى‏حدّ و مرز او به سرزمینهاسلامى است. این در حالى است که شعار «لن یجعل الله للکافرین على الموءمنین سبیلاً» (3) روحى سرشار از عزّت و سربلندى مى‏آفریند و در دل هر مسلمانِ آزاده‏اى طوفانى از بیگانه‏ستیزى را برمى‏آشوبد. چه باید کرد؟ بى‏شک براى دستیابى به یکپارچگى که قرآن بدان فرامى‏خواند، یک کار درونى و یک تلاش برونى ضرورى است.

مسلمانان باید بر نکات مشترک تأکید کنند و چالشهاى اندکِ مانده را کاهش دهند که اگر واقع‏نگر باشیم درخواهیم یافت که چالشها در قیاس با پهن دشتهاى مشترک بسیار اندک است.
مسلمانان در اصل یگانگى خداوند و رسالت پیامبران و بعثت پیامبر اسلام
(ص) و نیز باورداشت حیات پس از مرگ، اتفاق نظر دارند. در فروع دین نیز افقها بسیار به‏هم نزدیک است. از سوى دیگر، در بخش برونى ‏باید با ظرافت اندیشى و خود‏باوریِ، تمام طرحهاى تفرقه‏افکنانه دشمنان اسلام را در تشدید منازعات مذهبى و ایجاد دسته‏هاى نوپا نقش بر آب کنند.

______________________________

1. انفال/ 46؛ قصص/ 4.
2. سیدمحمدحسین طباطبایى، المیزان، ج3، ص374.
3. نساء 141


 پایان پیام/

 

کد خبر 105306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha