خبرگزاری شبستان: اگر چه امروز نمازگزاران جوان مسجدالجواد(ع)، این اولین مسجد مدرن ایران در گوشهای از میدان هفت تیر، از روزهای پرشور آن در کشاکش مبارزات انقلابی چیزی به خاطر ندارند، اما این مسجد 48 ساله با معماری منحصر به فرد خود، هنوز نیز در فعالیت های انقلابی همانند روزهای خون و آتش و قیام پیش گام است و نمونه بارزی از یک مسجد طراز اسلامی به شمار میرود.
زمانی که قرار شد از نقش مسجد الجواد(ع) در پیروزی انقلاب اسلامی گزارشی تهیه کنیم. میدانستیم به مکانی میرویم که روزگاری نه چندان دور طنین سخنان استاد شهید مرتضی مطهری را در صحن و سرای خود به یادگار دارد. تا بدین سان، انقلابی که میرفت همانند طوفانی پایههای 25 قرن استبداد را از این مرز و بوم بزداید، از منابر چنین مساجدی شکل بگیرد.
هنگامی که در مسجد الجواد حضور یافتیم، شبستان این مسجد در ضلع شرقی میدان هفت تیر با گنبد چند ضلعی خود، همچنان میزبان خیل عظیمی از نمازگزاران بود که اینک در آستانه سی و سومین سالگرد پیرزوی انقلاب اسلامی، صفوف فشرده خود را برپا کرده بودند. حاج آقای محسنی که از پیشکوستان نمازگزار این مسجد به شمار میرود و بین سالهای 1349 تا 1351 تجربه اقتدا به امام جماعتی چون استاد مطهری را در خاطر دارد، از اقدامات انقلابی مسجد الجواد(ع) میگوید: پیش از استاد مطهری، آیت الله زنجانی پیش نماز مسجد بود. پس از ایشان استاد امام جماعت شدند که از همان ابتدا در این مکان به ترویج فرهنگ انقلاب و تبلیغ دین پرداختند به طوری که غالباً خود سخنران اصلی بودند. در همین زمان ماموران رژیم، مسجدالجواد(ع) و به دنبال آن حسینیه ارشاد را تعطیل کردند و بار دیگر شهید مطهری دستگیر شدند.
آنچنان که تاریخ انقلابی مسجد نشان می دهد، بین سالهای 1348 تا 1351 یعنی مقارن با حضور استاد مطهری در این مکان، مسجد الجواد(ع) یکی از پرتحرک ترین مکانهای انقلابی در تهران محسوب میشد. سخنرانها و اندیشمندان بزرگی نیز برای سخنرانی به مسجد دعوت میشدند که قالبا این دعوتها از سوی شخص استاد مطهری صورت میگرفت. چهرههایی چون: آیت الله امامی کاشانی، استاد محمد تقی فلسفی، آیت الله حسین نوری و فضل الله محلاتی، به برنامههای سخنرانیهای این مسجد رونق بسیاری داده بودند.
فعالیت انجمنها در مسجد الجواد(ع) نیز از دیگر مواردی است که در کارنامه انقلابی این مسجد به چشم میخورد. انجمنهایی چون انجمن مهندسین، انجمن اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی دانشجویان پلی تکنیک، انجمن اسلامی پزشکان و ... از جمله این انجمنها بودند که این مسجد را به عنوان مرکزی برای تجمع انجمنهای مخالف رژیم تبدیل کرده بودند. چانچه بالاخره در تاریخ 14 آبان ماه 1351 این مسجد توسط ساواک تعطیل می شود.
اما مسجدی که در آبان سرد حکومت پهلوی، درهای خود را به روی نمازگران و انجمنهای مخالف رژیم طاغوت بسته میبیند، اینک در بهمن ماه 1390 با چنان طراوتی آغوش خود را به روی انبوه نمازگزاران غالبا جوان، گشوده بود که به گفته عبدالله چنگیزی، مدیر مسجد، همچنان در فعالیتهای انقلابی پیشگام است. چنگیزی در این رابطه گفت: مسجد الجواد(ع) چه قبل و چه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همچنان فعالیتهای ارزشی خود را دنبال کرده است و اکنون نیز در راهپیمایی های عظیمی چون روز قدس و 22 بهمن مبدع یکی از مسیرهای تصلی راهپیمایی به شمار میرود. دارا بودن پایگاه بسیج فعال، کتابخانه و انجام امور فرهنگی در کمیت و کیفت بالا از جمله مسائلی است که به ما این جرات را میدهد که مسجد الجواد(ع) را همچنان یکی از پایگاههای مستحکم در پشتیبانی و حمایت از نظام اسلامی معرفی کنیم.
با تورقی در تاریخچه مسجد الجواد(ع) به نکات جالب توجهی برمیخوریم. این مکان که روزگاری به دستور مستقیم شخص شاه معدوم به تعطیلی کشیده شده بود، پس از پیروزی انقلاب با حضور حجت الاسلام علی اکبر آشتیانی که از یاران نزدیک امام (ره) به شمار میرود، همچنان در مسیر پاسداری از ارزشهای انقلاب اسلامی قرار گرفت و همان طور که چنگیزی نیز به آن اشاره کرد، با راهاندازی کانون فرهنگی و کتابخانه فعال خود، سالانه تعداد زیادی از جوانان و نوجوانان را تربیت و به اجتماع تقدیم میکند. جوانانی که اگر در بهمن 1357 بسیاری از آنها هنوز به دنیا نیامده بودند. اکنون خود را مهیای پاسداری از انقلابی میکنند که از مساجدی چون الجواد(ع) نشات گرفته و بارقههای نورانی خود را در قالب بیداری اسلامی به سایر مسلمانان جهان ارزانی داشته است.
پایان پیام/
نظر شما