به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدرضا سیمیاری، مدرس دانشگاه و پژوهشگر مالی اسلامی درمورد سواد مالی در آموزه های دینی با برنامه «چهل ستون» گفتگو کرد. سیمیاری گفت: آیا طبق نگرش آموزه های دینی مال و ثروت یک امر پسندیده است یا ناپسند است؟ این یک باور است و تاثیرش را هم بر رفتارهای مالی ما خواهد گذاشت.
این مدرس دانشگاه گفت: یک باور غلط بین مردم ما و به ویژه جامعه مذهبی در این زمینه وجود دارد و آن هم اینکه مال و ثروت یک موضوع ناپسند و مذموم است و هر کسی به مال و ثروت نزدیک شود از خدا دور می شود.
پژوهشگر مالی اسلامی به گزاره های قرآنی درمورد ثروت اشاره و بیان کرد: خداوند در آیه 5 سوره مبارکه نساء می فرماید به افرادی که سفیه هستند و عقلانیت مالی و اقتصادی ندارند اموالتان را ندهید؛ اموالی که قوام و استقامت و تسلط شما را به واسطه آن قرار داده است.
خداوند در این آیه، مال را باعث قوام انسان می داند پس چگونه می شود که یک امری ناپسند باشد اما خداوند آن را مایه قوام و استواری انسان بداند و روی آن تأکید کند؟!
وی یادآورشد: آیه 180 سوره مبارکه بقره نیز می فرماید: «اگر مرگ یکی از شما فرارسید وصیت کند و اگر کسی از شما خیری بر جای گذاشت...». طبق نظر مفسران قرآنی، منظور از کلمه «خیر» در این آیه مال و ثروت است لذا چطور می شود مال و ثروت مذموم باشد اما خداوند لفظ خیر را بر آن اطلاق کند؟!
سیمیاری با اشاره به تأکید ائمه اطهار (ع) مبنی بر نزدیک شدن به صفات الهی به عنوان منشأ خیرو برکت گفت: یکی از اسماء و صفات الهی، صفت غنی به معنای قوی توانگر و داراست لذا چطور می شود که ما بخواهیم به خداوند نزدیک شویم اما خودمان را به این صفت نزدیک نکنیم؟!
این مدرس دانشگاه درمورد سیره و روش معصومان (ع) در حوزه مال و ثروت بیان کرد: معصومان (ع) نیز در جهت خلق و ثروت آفرینی حرکت می کردند. به عنوان مثال حضرت علی (ع) چاه حفر می کردند و سریعاً هم آن را وقف می کردند و یا در روایات داریم که امام باقر (ع) برای کسب روزی در گرمای ظهر عرق می ریختند و کار می کردند.
در حقیقت کار کردن اهل بیت (ع) در جهت تولید ثروت حداکثری اما مصرف آن ها حدأقلی بود و این همان مفهوم کارایی و بازدهی است که در حوزه مدیریت نیز مطرح است.
وی در ادامه یادآورشد: خداوند در قرآن کریم می فرماید: « اموال و دارایی و فرزندان شما فقط وسیله آزمایش شما هستند» بنابراین ما در کنار کسب روزی و مال و ثروت، باید بدانیم که این مال و اموال مایه آزمایش نیز هستند.
سیمیاری به روایتی از حضرت علی (ع) اشاره و بیان کرد: حضرت می فرمایند: «مال کم اگر همراه با تدبیر و برنامه ریزی باشد باقی می ماند و مال و ثروت اگر فراوان هم باشد و با تبذیر و اسراف همراه شود بقای کمتری دارد.»
این مدرس دانشگاه خمس و زکات را از جمله آموزه ها و احکام مالی دین برشمرد و گفت: دین اسلام در حوزه مالی و حقوق مالی مانند خرید و فروش و قرض الحسنه و قراردادها و غیره دستورات و سفارش های بسیار خوبی دارد که رعایت آن می تواند ما را به سواد مالی اسلامی نزدیک کند.
وی به روایتی از امام صادق (ع) درمورد نهی از حرص و طمع و راکد نگذاشتن سرمایه اشاره و بیان کرد: «بدترین چیزی که شخص از خودش بر جای می گذارد مال راکد و صامت است» و وقتی راوی از حضرت می پرسد که این پول را باید چه کرد حضرت می فرماید «این مال باید در ساختن بنایی، خانه ای یا باغی به کار انداخته شود.»
نظر شما