به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر شهرام پازوکی ویراستار کتاب "اقتدا به محمد(ص)"، در نشست نقد و بررسی این کتاب در سرای اهل قلم با اشاره به نحوه آشنایی با کتاب گفت: با این کتاب پنج سال پیش آشنا شدم و از آن جا که عناوین فصل ها به نظرم جالب توجه آمد، از نورایی بیدخت که سابقه ترجمه کتاب در حوزه تاریخ و فرهنگ را دارد، خواستم آن را ترجمه کند. البته کتاب بخش های مرتبط با دین شناسی درغرب دارد که مباحثی تخصصی است.
وی افزود: با تجربه مشابهی که در ترجمه کتاب "قلب اسلام" دکتر نصر داشتیم می توان گفت چنین کتاب هایی از سویی روان و از سوی دیگر بسیار پیچیده اند.
این استاد دانشگاه در ادامه درباره کارل ارنست، نویسنده کتاب نیز گفت: وی را از نزدیک می شناسم. چندین بار به ایران آمده که آخرین آن به دو سال پیش بازمی گردد که جایزه جشنواره فارابی را دریافت کرد. این کتاب او نیز تاکنون جوایز متعددی کسب کرده است و به زبان های متعددی چون عربی، ترکی، روسی، کره ای و ... ترجمه شده است.
پازوکی که بازنگری کتاب "اقتدا به محمد(ص)" را بر عهده داشته است، اضافه کرد: طبیعی است وقتی کتابی را می خوانیم با همه آن موافق نباشیم اما بحث در مورد کلیات کتاب است. در دیداری با ارنست خود وی نیز اذعان داشت که ممکن است برخی مواضع کتاب با سلایق خواننده ایرانی هماهنگ نباشد اما به هرحال کتاب متعلق به اوست.
وی در ادامه با اشاره به ترجمه بخش هایی از کتاب که ممکن است برای مسلمانان ناراحت کننده باشد افزود: مترجم کتاب و من به عنوان یک مسلمان، از ترجمه برخی الفاظ اکراه داشتیم اما به هرصورت باید نگرش و تلقی غربی ها نسبت به مسلمانان روشن می شد تا راه گفت و گو و روشنگری در این زمینه باز شود. از سوی دیگر کتاب به لحاظ تاریخی نیز بسیار دقیق و مستند به موضوعات پرداخته است.
عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ارنست مسلمان نیست اما تعلق خاطر خاصی نسبت به اسلام دارد. اکنون به لحاظ نظری(معنوی و فکری) مدافعان اسلام در غرب آنهایی هستند که تعلق خاطر به عرفان دارند و هر کدام از آنها چون شیمل، چیتک، ارنست و کربن اهل عرفان و طریقت عرفانی مشخصی هستند که ممکن است به طور واضح بیان نکنند اما درآثارشان می توان به این مسئله پی برد.
پازوکی با یادآوری زمان انتشار این کتاب در آمریکا گفت: کتاب یکسال بعد از حوادث ۱۱ سپتامبر به چاپ رسیده است و ارنست ابراز می کند که چاپ کتاب در آن فضا تاوان سنگینی برای او داشته است.
این استاد فلسفه دانشگاه با اشاره به اهداف نویسنده از تألیف "اقتدا به محمد(ص)" گفت: ارنست می کوشد تا با نمایش تاریخ تحول نگرش نسبت به اسلام در غرب نشان دهد که ما امروز در کجا ایستاده ایم. وی به دنبال اصلاح نگاه نسبت به اسلام است. باید توجه داشت که امروز همچنان تلقی غرب از شرق تلقی هزارویک شبی است. جایی که تفکر در آن نیست و فتوحات آن با شمشیر صورت گرفته است.
از سوی دیگر نویسنده کتاب با دعوت مسلمانان به آگاهی به آن ها تذکر می دهد که در مواجهه با مسئله غرب نباید ساده انگار بود که به طور کلی گفته شود خوب یا بد است. مخصوصاً امروز که دیگر شرق و غرب جغرافیایی معنا ندارد.
پایان پیام/
نظر شما