به گزارش خبرنگار شبستان، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در ششمین آیین تکریم چهرههای قرآنی با بیان این مطلب که شما قرآنیان خود را وقف حیات طیبه کردهاید، گفت: تاریخ ایران و نیز سایر کشورهای اسلامی شاهد شکلگیری نهضتهای متعددی بوده که بسیاری از آنها در مسیر خود موفق نبودهاند، همچون نهضت مشروطه که در میانه راه توفیق نیافت و عدهای از مقاصد اولیه آن چشم پوشیدند.
وی با بیان این مطلب که نقش رهبری در نهضت اسلامی ما اصیل و بیبدیل است، اظهار کرد: امام خمینی (ره) این تفکر اصیل را به انقلاب ایران داد چرا که قرآن و معنویت در مردم کشش ایجاد میکند. امام راحل مردم را به توجه به کتاب الهی تشویق میکردند همانگونه که امروز رهبر معظم انقلاب این مهم را همواره مدنظر دارند.
لاریجانی ادامه داد: ایشان همچنین در نهضتهای امروز منطقه توجه همگان به بطن انقلابها یعنی اسلام و حقیقت آن سوق میدهند، البته گاهی افراد سطحینگر به این ملاحظه توجه ندارند و به فعالیت دیگر احزاب در انقلابها اشاره میکنند، در حالی که تمامی این فعالیتها یک متن واقعی یعنی اسلام را دارند و باقی موارد حواشی آنها است، از این رو تقویت متن اصلی باید مدنظر باشد.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به کاربرد تعابیری همچون نهضتهای انسانی و یا مردمی برای موج بیداری اسلامی ایجاد شده تصریح کرد: اگرچه این تعابیر غلط نیست اما نمیتواند جهتبخش باشد چرا که در مرحله نخست باید معنای این انسانگرایی در گستره اومانیستی یا فطری مدنظر قرار گیرد که اگر فطری باشد دقیقا مطابق با اندیشههای انسان است.
وی با اشاره به تأکید امام راحل (ره) و رهبر معظم انقلاب مبنی بر سوقدهی نهضتها به متن اصلی یعنی منطبق با قرآن و اسلام ناب بیان کرد: اگر ما پذیرفتهایم که هدایت همه چیز و همه کس در قرآن است باید آن را به عنوان نور مبین بپذیریم، نباید در لفظ محدود شویم چرا که آیات الهی تبیان برای هر چیزی است و ما جز آن نمیتوانیم به حقایق دست یابیم.
لاریجانی با بیان این مطلب که نمیتوان با اندیشه محدود و محصور در حسیات انسان حقیقت را شناخت، عنوان کرد: اگر ما تبیان بودن قرآن برای هر چیز را باور داریم باید رجوع ما بر همه امور به آیات وحی باشد. علاوه بر این اینکه رهبر معظم انقلاب ما را به مسیر حقیقت سوق میدهد به دلیل ایجاد کشش در انقلابیون و منزلت دادن به نهضتها با تمسک به قرآن و اسلام ناب محمدی است.
وی با اشاره به بیان نکات واقعبینانه توسط رهبر معظم انقلاب در خطبههای نماز جمعه این هفته تهران ابراز کرد: ایشان به خوبی نقاط قوت و ضعف انقلاب را برشمردند، باید توجه داشت یکی از نقاط ضعف مهم در اداره کشور عدم داشتن توجه تام به متن قرآن و اتخاذ تئوری از مفاهیم ژرف آن است مگر نه این است که قرآن در عرصههای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دارای تئوری و نظریات کاربردی است؟
لاریجانی با بیان این مطلب که فراز و نشیبهای تاریخی تئوریهای قرآنی را به سمت خود کشانده و منجر به شکلگیری تفکرات لیبرالی به ویژه در حوزه اقتصاد شدهاند، افزود: متأسفانه در دورانی فرهنگ حاشیهنشین بود، البته امروز نیز در متن قرار ندارد و این به دلیل ضعف باورها است چرا که ما در بنای برجهای رفیع تمام توان خود را به کار میگیریم در حالی که آثار هنری برای ما ارزشی ندارد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با ابراز تأسف از عدم استخراج تئوریهای کارساز از متن آیات الهی گفت: اینکه ما از مباحثی همچون عدالت با قرائتهای متعدد و بدون توجه به آموزههای قرآن و اهل بیت میپردازیم نشان از همین بیتوجهی در استخراج نظریات کاربردی قرآن دارد.
وی با اشاره به ترور برخی شخصیتها همچون شهیدان مطهری، بهشتی و باهنر به عنوان یک اقدام موفق در نگاه دشمن تصریح کرد: این امور ما را دچار ریزش کرد و منجر شد که ما از قرآن و آموزههای غنی آن فاصله بگیریم در حالی که برپایی محافل قرآنی میتواند تلنگری برای دریافت این نقص بزرگ از سوی ما باشد.
لاریجانی پیشرفتهای 33 ساله نظام اسلامی را ناشی از توجه رهبری، مسئولان و مردم به قرآن دانست و بیان کرد: این نهضتهای حفظ و قرائت راهاندازی شده در سطح کشور جای تقدیر دارد یا اقدامات انجام شده درباره تفسیر و ترجمه آیات الهی که قلوب مؤمنان را استوار میکند اما تمامی آنها مانع از آن نیست که بگوییم بخشی از این نقایص به مسئولان و بخشی دیگر به محققان باز میگردد.
وی با بیان این مطلب که با این الگوهای کنونی نمیتوانیم به یک مدینه فاضله قرآنی برسیم، تأکید کرد: وصل پینه کردن تئوریهای کنونی و نگریستن از پشت عینکهای از پیش تنظیم شده ما را به جایی نمیرساند. ما باید به قرآن رجوع کرده و نظریات بدیع و کاربردی آن را استخراج و در متن جامعه و حوزههای مختلف به کار بگیریم.
لاریجانی با اشاره به مواجه شدن جامعه در بازهای از زمان با دیدگاههای لیبرالی عنوان کرد: زمانی تصور شد اگر که به توسعه لیبرالی در اقتصاد باور داریم در سیاست نیز تفکر باید همینگونه باشد که همین امر سرمنشأ چالشهای بسیار در دوران اصلاحات شد چرا که از لوازم اصلی دموکراسی لیبرال پیوست فرهنگی یعنی تحقق پلورالیسم فرهنگی است که این مهم با نهضت اسلامی ما فرسنگها فاصله داشته و از پایه و اساس مشکل دارد.
وی اظهار کرد: امروز تئوریهای مختلف همچون مارکسیسم که منجر به جنود فکری، عدالتی و عملی شده بود به دلیل بیماری انسانابزاری از درون شکست خورده چرا که یک حزب ملت را هدایت میکند، همینطور اندیشه لیبرالدموکراتیک نیز که تنها بر برخی از ارزشهای انسانی همچون آزادی تمرکز میکرد امروز به دوران افول خود پای نهاده است.
لاریجانی با اشاره به تعبیر شهید مطهری که تمرکز بر یک ارزش و نسیان از دیگر کشورها را عامل سقوط مکاتب میدانست، گفت: امروز ما چند آزمون را همچون تجربه مکاتب مارکسیستی و لیبرالیستی را پشت سر گذاشتهایم و باید بدانیم که رسالت ما بازگشت به اصل انقلاب مبتنی بر آموزههای قرآن، است، البته نه با نگاه متحجرانه.
رییس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: برخی از مفسران سنتی و نیز امروزی تصور میکنند اگر برخی از برداشتهای احتمالی را با قرآن تطبیق دهیم روزآمد شدهایم در حالی که مقصد اصلی ما رجوع به آیات الهی به عنوان نور مبین و فهم تمامی امور در حوزههای فردی و اجتماعی است.
وی با ابراز امیدواری از گشایش دریچههای جدید با برگزاری آیینهای قرآنی خاطرنشان کرد: اگر در دهه فجر میبینیم حقایق قرآنی نسل جوان ما را به مسیرهای خاص هدایت کرده باید از این فرصت مغتنم بهره برده و نقش اسلام ناب و تئوریهای قرآنی را تبیین کنیم.
شایان ذکر است، ششمین آیین تکریم چهرههای قرآنی جمعه 14 بهمن با حضور رییس مجلس شورای اسلامی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از شخصیتهای فرهنگی- مذهبی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما