به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ «حاشیه نشینی» پدیده ای است که از جهات مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و...یک تهدید جدی به شمار می رود؛ این تهدید جدای از اینکه متوجه جامعه و شهرهای بزرگی باشد که سکونت گاه های غیررسمی در اطراف آن شکل گرفته؛ بیشتر متوجه ساکنین آن است.
جمعیتی که به هر دلیلی در حاشیه شهرها زندگی می کنند در معرض آسیب ها و خطرات فراوانی قرار دارند؛ محرومیت نقاط حاشیه ای از خدمات مناسب و گاهاً حتی خدمات اولیه و ضروری اعم از خدمات فرهنگی، بهداشتی، اجتماعی و...باعث می شود خانوارهای ساکن از سطح زندگی نامناسبی برخودار باشند.
در این میان اما آنچه از اهمیت و توجه بیشتری برخوردار است، پذیرش این نوع و سطح از زندگی با همه آسیب های آن توسط خانواده هایی است که در این مناطق زندگی می کنند؛ خانواده ای که پذیرفته در حاشیه شهر و با کمترین امکانات، زندگی کند و فرزندان او نیز تن به این شرایط تحمیلی بدهند، به طور قطع رفته رفته گرفتار مسائلی می شود که گاهی ممکن است جبران آن سخت و یا غیرقابل ممکن باشد.
فرزندی که در این سوی بولوار در منطقه ای به سر می برد که حاشیه شهر تلقی می شود، وقتی خود را با هم سن و سالان که در آن سوی بولوار از سطح زندگی بالاتری برخوردار هستند؛ مقایسه می کند به تدریج احساس تبعیض و بی عدالتی، نارضایتی، حسادت و دهها مورد دیگر از این دست در او شکل می گیرد و همین فرد در آینده نه چندان دوری وارد اجتماع می شود؛ اجتماعی که قطعاً با ناهنجاری های فراوانی روبرو خواهد شد.
روی دیگر سکه اما این است حاشیه نشینی چرا و به چه دلایلی شکل می گیرد؟ بررسی ها نشان می دهد حاشیه نشینی بیشتر به دلیل مهاجرت شکل می گیرد؛ مهاجرتی که خود تحت تأثیر عواملی از جمله جاذبه اقتصادی شهرها و نارضایتی از محل سکونت قبلی است.
به نظر می رسد اقدام توأمان در جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی و ساماندهی سکونت گاه های غیررسمی؛ مسئله ای است که باید با اراده جدی و همت مضاعف مسئولان به سرانجامی برسد تا جامعه کمتر از آسیب های گفته شده، رنجور شود.
ساکنین مناطق حاشیه ای به شدت نیازمند رفع آسیب هایی هستند که خواسته یا ناخواسته در دام آن گرفتار شدند؛ مسئولین می توانند با اتخاذ تدابیر و راهکارهای لازم در این باره جدای از کمک به خانواده های آسیب دیده در این مناطق، از بروز آسیب های اجتماعی نیز جلوگیری کنند.
علی زینی وند، استاندار کرمان، شنبه(۱۴ فروردین) به اتفاق معاونان سیاسی امنیتی، عمرانی، شهردار و فرماندار کرمان، جمعی از مدیران و.... از سکونت گاه غیررسمی موسوم به صیادشیرازی در مجاورت شرف آباد بازدید و بر بررسی موضوعات این سکونت گاه غیررسمی در کمیسیونی ویژه تأکید کرد.
وی با بیان اینکه تأکید بر این است ساماندهی وضعیت کنونی و جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی در یک بازه زمانی مشخص انجام شود؛ افزود: بحث حاشیه نشینی در کرمان جدی است و اقدامات مؤثری از سال های گذشته{ در راستای رفع این پدیده}شده اما جمعیت قابل توجهی در این مناطق ساکن است.
استاندار کرمان افزود: این وضعیت قابل قبول نیست و ساماندهی اینجا بستگی به مردم دارد زیرا ما نمی خواهیم آشیانه کسی را خراب کنیم و یا رفتار بیرحمانه ای داشته باشیم بلکه می خواهیم آن بخشی را که تصرف غیرقانونی شده دارای هویت کنیم و مردم را از کوچه های خاکی نجات بدهیم.
وی با اعلام اینکه مصمم هستیم حاشیه شهر را ساماندهی کنیم و از مردم مناطق شبیه اینجا انتظار داریم به بخشداری، شهرداری و فرمانداری کنند که مسئولین ذیربط را ملزم به پاسخگویی کردیم؛ اظهار کرد:کارگروه های ویژه ای تشکیل شده زیرا چند حاشیه قابل توجه در اطراف کرمان داریم.
زینی وند افزود: گزارش های ما حاکی از این است طی سال های اخیر از سرعت گسترش حاشیه نشینی کم شده و بخشی به وسیله حفر کانال و یا ایجاد کمربند سبز انجام شده و در حال محصور شدن است اما حاشیه نشینی به طور کامل متوقف نشده است.
وی ساماندهی سکونت گاه های غیررسمی را نیازمند عزم فرابخشی دانست که به همین دلیل، موضوع در شورای تأمین استان مطرح شده و بخش عمده ای را دستگاه قضا کمک می کند.
استاندار کرمان با بیان اینکه اراده جدی در این دوره در خصوص مناطق حاشیه نشین وجود دارد؛ از تهیه شناسنامه دقیقی این مناطق و نقشه راه برای پیگیری مسائل مربوطه خبر داد و تصریح کرد: حضور امروز مدیران در منطقه حاشیه شهر برای این است مسؤلین در میدان باشند تا تصمیم درستی گرفته شود.
در ادامه، یدالله موحد، رییس کل دادگستری استان نیز با بیان اینکه حاشیه نشینی از معضلات جدی جامعه است و باید سریع تر در برنامه کوتاه مدت اراضی متعلق به دولت برگشت داده شود و سکونت گاه های غیررسمی نیز ساماندهی شود؛ گفت: تصمیمات مختلفی به اقتضای وضعیت محلات ممکن است اتخاذ شود اما مردم باید با دستگاه های مرتبط و قضایی و شهرداری همکاری داشته باشند.
وی با تأکید بر لزوم رفع سریع تصرف اراضی ملی و تعیین تکلیف آن؛ اعلام کرد: هیچ اغماضی در این باره نمی شود و متصرفین باید سریع شناسایی شوند و تحت تعقیب کیفری قرار بگیرند زیرا برخی ها با تفکیک غیرقانونی حتی ساخت و ساز کردند که با این افراد جدی باید برخورد شود زیرا مجوز لازم برای احداث هر بنایی را باید نهاد ذیربط صادر کند.
موحد با مهم خواندن کنترل و مهار حاشیه نشینی خاطرنشان کرد: نباید تحت هیچ شرایطی مجوز داد و اینها بستگی به اراده دستگاه های اجرایی و شهرداری و شورای شهر و شورای تأمین دارد.
وی سابقه برخورد با حاشیه نشینی را به سال ۹۵ و قبل از آن برگرداند و گفت: یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی متصرفی به دولت اعاده داده شد و کمربند سبز احداث اما متوقف ماند زیرا ملک اشخاص مانع جدی ایجاد کرد.
موحد همچنین دستگیری بسیاری از باندهای زمین خواری، تخریب ساختمان های غیر مجاز، تشکیل پرونده های مختلف و صدور احکام سنگین و... را از دستاوردهای مقابله با حاشیه نشینی عنوان و تأکید کرد: این مسئله هم اکنون نیز باید با قوت دنبال شود و مطالبه ما از دستگاه های اجرایی است و با احدی هم تعارف نداریم و اگر مدیری در این باره ترک فعل کند با او نیز برخورد می شود.
رییس کل دادگستری استان کرمان در پایان یادآور شد: حاشیه نشینی قوانین مختلفی را نقض می کند.
نظر شما