«کلام اسلامی ، عمل قارونی»دانشگاه ها را متحول نمی کند

آیت الله جوادی آملی با تاکید بر مشکلات دانشگاه های کشور در تدریس دینی علم گفت: مشکل ما در این است که اسلامی حرف می زنیم ولی قارونی عمل می کنیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جوادی آملی امروز (12 بهمن) در دیدار با 200 نفر از فارغ التحصیلان و دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در ایران با اشاره به تحولات اخیر در منطقه تصریح کرد: محور عزت، جلال و شکوه یک ملت حق مداری آن ملت است.

 

وی با اشاره به روایتی از امیرمومنان (ع) ادامه داد: اگر امتی ذلیل بود و حق مدار، رشد کرده و عزیز می شود ولی اگر ملتی عزیز بود ولی بر مدار حق حرکت نمی کرد، ذلیل می شود. این بیان نورانی حضرت ساختار تشکیلاتی انقلاب اسلامی را تشریح می کند.

 

وی خطاب به بازدیدکنندگان خاطرنشان کرد: اگر دانش، دینی و اسلامی باشد و دانشگاه ها دینی و اسلامی باشند و دانشمندان متدین و مسلمان باشند، قهرا همه شئون آن جامعه، اسلامی می شود.

 

وی تصریح کرد: در جامعه ما اقلیت ها محترم هستند و منظور ما از اسلام ،دینی در مقابل مسیحیت و یهودیت نیست چرا که اسلام همان دینی است که همه انبیاء از سوی خداوند آورده اند و تفاوت آن با مکاتب دیگر در شریعت منهاج است وگرنه اصل دین این است که به نام اصول دین و مشترک بین همه انبیاست و انچه که در شریعت و مکاتب است، شریعت منهاج است.

 

آیت الله جوادی آملی در ادامه با تاکید بر لزوم دینی بودن دانشگاه ها افزود: اولین حرف دانشگاه را دانش می زند. اگر دانش، اسلامی شد، دانشگاه اسلامی می شود ولی باید ببینیم چگونه دانشگاه اسلامی می شود.

 

وی تصریح کرد: اگر تنها کتاب های درسی با "بسم الله" شروع شود و در ابتدای آن عکس امام و رهبری و آرم جمهوری اسلامی بزنیم این معنایش، اسلامی شدن نیست.


استاد حوزه ادامه داد: اولین حرف دانشگاه ها را کتاب های درسی می زنند و باید اسلامی باشند. باید دید علوم چگونه اسلامی می شوند و در پاسخ به سوال کسانی که می گویند مثلا فیزیک و شیمی بحث اسلامی یا غیر اسلامی ندارد، جواب کامل ارائه داد.

 

وی گفت: دینی بودن و بی دین بودن علم را خود علم اثبات نمی کند و هیچ علمی از علوم تجربی و نیمه تجربی درباره دین نه حق اثبات دارد و نه قدرت نهی و شک.

 

آیت الله جوادی آملی اظهار داشت: اگر سطح معرفت شناسی از علوم تجربی و نیمه تجربی بالا آمد و به فلسفه و کلام رسید، اینجا جای طرح سوال است.

 

وی گفت: البته خود فلسفه وقتی وارد بحث می شود، سکولار است به معنای بی تفاوتی نسبت به دین و نه ضد دین چرا که هنوز برای او ثابت نشده آیا دین هست یا نه و اینکه این جهان آغاز و پایانی دارد و ناظمی که این نظم دقیق را در آن برقرار ساخته است.

 

این مرجع تقلید با اشاره به ناکارآمد بودن فلسفه ای که نسبت به دین بی تفاوت است، افزود: اگر فلسفه به کج راهه نرفت و ثابت شد که جهان آفریننده ای دارد، این فلسفه در اولین قدم روسفید است و بعد تمام علوم را به عنوان علوم دینی قبول می کند.اینجاست که خلقت شناسی را به جای طبیعت شناسی می نشانند و در کلاس درس دانشگاه و در همه علوم همه چیز را حاصل اراده و نظم الهی می دانند.

وی با اشاره به وضعیت علوم در دانشگاه های کشور گفت: مشکل ما در دانشگاه های کشور این است که ما اسلامی حرف می زنیم ولی قارونی عمل می کنیم.

 

آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: وقتی موسی (ع) به قارون گفت که مزد زحمت مردم را پرداخت کند، قارون خطاب به ایشان نتایج به دست آمده را حاصل علم اقتصاد و زحمات خود عنوان می کند. این جمله که خودم زحمت کشیدم، خطری است که کنار گوش حوزویان و دانشگاهیان است.

 

این استاد حوزه علت پیروزی انقلاب ایران را در جهان بینی اسلامی آن دانست و خاطرنشان کرد: تا انسان جهان بینی سالم نداشته باشد، گاهی به شرق و گاهی به غرب تکیه می زند.

 

وی گفت: امام راحل این جهان بینی را با پیامهای آن به مردم عرضه کرد و ملت بیدار و پیرو قرآن و عترت نیز این دعوت را لبیک گفتند و پذیرفتند.

 

وی در ادامه با اشاره به معنای واژه استعمار از منظر قرآن افزود: استعمار از مقدس ترین واژه های قرآنی است که در حال حاضر به پلیدترین واژه ها تبدیل شده است.


آیت الله جوادی آملی افزود: خداوند در معنای این واژه اعلام می کند که صحنه وسیع آسمان ها سفره ایست که من گسترانده ام تا همه این عالم تحت اختیار انسان باشد و در ادامه از انسان می خواهم که زمین را آباد کند.

 

وی اظهار داشت: کلمه استعمار از جمله کلماتی است که قداست دارد و خداوند در سایه آن انسان را هوشمند آفریده و تمام نعمت های جهان را در اختیارش قرار داده تا آنها آقای خودشان باشند و دست به سوی کسی دراز نکنند.

 

این مرجع تقلید گفت: متاسفانه عاملان تبدیل شدن این کلمه مقدس به یکی پلیدترین واژه های فرهنگی باعث شده اند تا برخی ملت ها با وجود داشتن همه نعمت ها در کشور خود و با وجود داشتن قدرت به سمت دیگر کشورها دست دراز کنند.

 

وی تصریح کرد: از این ننگین تر امکان ندارد و معنای استعمار در این دوران همین است که با وجود داشتن همه منابع مالی، انسانی و قدرت مالی نوکر دیگران باشید.

 

آیت الله جوادی آملی با اشاره مجدد به جریان انقلاب های اخیر در خاورمیانه گفت: مردم کشورهایی مثل مصر و یمن می خواهند تا استعمار منحوس را ترک کرده و به آن استعمار مقدس دست یابند.


وی افزود: در این وضعیت حوزه های سعی می کنند تا به وظیفه خود عمل کنند و دانشگاه ها هم باید در این راستا تلاش کنند تا به وظایف خود عمل کنند.

 

وی در پایان گفت: اگر سخن از آزادی و استقلال بدون توجه به دین بود، همه پوچ است ولی اگر در کنار آنان از دین هم سخن آمد، عدالت و استقلال و آزادی معنا می دهد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 104155

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha