استحصال ید در گلستان و استیصال فعالان محیط زیستی از مخاطرات/گزارش مرکز نظام هسته ای کشور پاسخی به شبهات

وجود کاربری های مختلف ید و نحوه استحصال آن باعث شائبه ها و سوالاتی از میزان آلایندگی های این فعالیت شده که دفتر حفاظت در برابر اشعه مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور به آن شائبه ها پاسخ داد که مقادیر به دست آمده در حد استاندارد پایه بین المللی است.

خبرگزارس شبستان، گرگان-داود خاندوزی: اگر چه در گذشته گلستان به عنوان سرزمین طلای سفید شناخته می شد ولی چند سالی است که این استان به عنوان تنها تولید کننده ید در خاورمیانه مطرح است.

 

وجود چنین محصول استراتژیکی در استان گلستان و کاربردهای مختلف آن از جمله: صنایع داروسازی، پزشکی، غذایی و پتروشیمی باعث شده که گلستان مورد توجه کانونی در کشور قرار گیرد.

 

اما این کاربردها و همچنین نحوه استحصال آن چندان آسان نیست و از آنجایی که تولید ید در کشور تنها در استان گلستان اتفاق می افتد، باعث شائبه هایی برای دوستداران محیط زیست شده است و سوالاتی از میزان آلایندگی آب شور استخراج شده و همچنین شرایط فعالیت کارخانه استحصال ید به وجود آمده و این شائبه ها گاهی هم با شیطنت های فضای مجازی به دلیل عدم تشریک مساعی از سوی مسئولان محیط زیست همراه می شود.

 

در خرداد ماه سال 99 شکسته شدن دایک دیواره حفاظتی دریاچه اینچه باعث نگرانی هایی برای دوستداران محیط زیست شد و از آنجایی که اسنادی از بی خطر بودن پساب ید از طریق رسانه ها ارائه نشده بود این نگرانی ها دوچندان شد، موضوعی که گرچه در تاریخ 16 تیر ماه 99 و پس از این حادثه توسط دفتر حفاظت در برابر اشعه مرکز نظام هسته ای کشور پاسخ داده شد و با بررسی کارشناسی این منطقه و آنالیز نمونه ها از سوی این دفتر عنوان شد که نمونه ها و مقادیر بدست آمده کمتر از حد استاندارد پایه بین المللی بوده و در محدوده میزان خاک زمینه منطقه است ولی از سوی این دفتر توصیه شد که با همکاری سایر ارگان های مرتبط تمهیدات لازم در نظر گرفته شود.

 

همچنین پس از این اتفاق دایک حفاظتی تقویت شد تا دیگر چنین حادثه ای بروز پیدا نکند اما یک شائبه در فضای مجازی و خبر از شکسته شدن دایک حفاظتی در تاریخ 19 اسفند ماه باعث شد که بار یگر فلش اتهامات و هجمه های فضای مجازی به موضوع استحصال ید در استان معطوف شود.

 

این موضوع باعث شد که به سراغ مسئولان کارخانه فرآوری و تولید ید شرکت کانسارخزر در استان گلستان برویم و با آن ها در این رابطه به گفتگو بنشینیم و بررسی کنیم اصل ماجرا چیست.

 

مسئولان شرکت کانسارخزر می گویند از خرداد ماه سال جاری تا کنون ده ها میلیارد ریال برای تقویت دایک حفاظتی دریاچه هزینه کرده اند.

 

آرش کاشانی، مدیر کارخانه فرآوری و تولید ید شرکت کانسار خزر اعتقاد دارد که شرکت کانسارخزر و شورابه ید گلستان خود را حامی محیط زیست می داند و در سال جاری نسبت به غرس 200 هزار اصله نهال مرتعی در عرصه 300 هکتار در منطقه اینچه اقدام نموده است.

 

کاشانی یادآور شد؛ این شرکت آب شور را با دستگاه شیرین سازی (RO)، شیرین و به منظور درختکاری و آبیاری فضای سبز از آن بهره می برد و اگر می توانستیم مشکل آب شیرین را حل کنیم قطعا می توانستیم نهالکاری را در این منطقه توسعه بیشتری دهیم.

 

وی افزود: برای مدیریت پساب کارخانه فراوری و تولید ید شرکت برنامه های خوبی دارد و اقدامات مثبت را انجام داده است، در این راستا دو حلقه چاه تزریق با تکنولوژی چاه های نفت حفاری شده است که درصدد هستیم، بتوانیم در عمق 700 تا 900 متر این پساب را به لایه های زیر زمین برگردانیم و این مهم برای نخستین بار در کشور اتفاق می افتد.

 

مدیر کارخانه فرآوری و تولید ید شرکت کانسارخزر بیان کرد: درصدد هستیم که علاوه بر فرآوری و تولید ماده معدنی برم با ایجاد حوضچه های تبخیری نیز بتوانیم کلرور سدیم، منیزیم و کلسیم را نیز استحصال کنیم و این اقدامات از نگزانی های زیست محیطی استحصال ید از آب های شور را می کاهد.

 

کاشانی ابراز داشت: شرکت کانسارخزر از سال 1382 عملیات اکتشاف ماده معدنی ید را برای نخستین بار در کشور آغاز و در سال 1386 موفق به اخذ پروانه بهره برداری معدن شد و در سال 1387 با راه اندازی کارخانه فرآوری این ماده معدنی، کشور را در لیست تولیدکنندگان این ماده استراتژیک قرار داد.

 

وی متذکر شد: در حال حاضر ظرفیت تولید این واحد 400 تن ید کریستال با گرید دارویی در سال می باشد. همچنین این شرکت برای  265 نفر به طور مستقیم شغل پایدار ایجاده کرده و هزاران نفر نیز به طور غیر مستقیم با این شرکت همکاری می کنند.

 

مدیر کارخانه فرآوری و تولید ید شرکت کانسار خزر گفت: تقریباً کمتر از 40 درصد ید استحصال شده این واحد در داخل کشور در صنایع، پزشکی، داروسازی، مواد ضدعفونی کننده و پتروشیمی ها مصرف می شود. حدود 60 درصد از ید تولیدی این واحد نیز به کشورهایی همچون ایتالیا، چین، هند، ویتنام و ژاپن صادر می شود.

 

 

کد خبر 1039300

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha