خبرگزاری شبستان _ گروه سایر حوزه ها_ فرزانه تهجا: مسجد یک پایگاه اجتماعی و محلی در هر شهر و روستا محسوب می شود که می تواند با در نظر گرفتن تمام قومیت ها و ملیت ها زمینه حضور تمام اقشار جامعه را در یک مکان مشترک به نام خانه خدا فراهم کند. جمع شدن اقوام و قومیت های مختلف در مسجد پتاسیلی از افراد و تخصص های مختلف را در بردارد که می تواند هر یک از این افراد در حل بخشی از مشکلات آن محله و شهر موثر بوده و در نهایت شاهد شکل گیری ایران قوی در سایه مساجد باشیم در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام «قاسم هاشمی» امام جمعه شاهین شهر به شرح زیر ارایه می شود.
مساجد تا چه اندازه پیش از انقلاب در تغییر و تحولات جامعه موثر بودند؟
خانه های خدا در روی زمین مساجد هستند. بچه های مسجد در بهداشت روحی روانی مردم و همسایه های مسجد نقش مهم و بسزایی دارند. نسل قبل از انقلاب به واسطه همین مساجد توانستند حکومت 2500 ساله شاهنشاهی را که بر آمریکا تکیه کرده و جزیره ثبات غرب به حساب می آمد را ساقط کنند.
پایگاه و سنگر برای بچه های حزب اللهی و متدین مساجد است. کارکردهای مسجد آن قدر زیاد است تا حدی که می تواند برای اثبات نظام 2500 ساله شاهنشاهی ایفای نقش کند. این اتفاق در دهه 50 افتاد. در دهه 60 این مساجد توانستند با بسیج امکانات مادی و معنوی و پشتیبانی هایی که از جنگ داشتند، جنگ نابرابر را به نفع جمهوری اسلامی ایران خاتمه دهند؛ حتی جنگ های جهانی نیز 8 سال به طول نینجامید؛ طولانی ترین جنگ در میان جنگ های دنیا جنگ عراق علیه ایران بود که این جنگ، جنگ ده ها کشور علیه ایران بود؛ ابرقدرت ها با یکدیگر در حمایت از صدام متفق بودند و ده ها کشور دیگر در حمایت از عراق با ایران جنگیدند.
چه چیزی توانست در 8 سال جنگ تحمیلی زمینه شکست دشمن را فراهم کند؟
آنچه که باعث شد این جنگ جهانی علیه جمهوری اسلامی با شکست مواجه شود، مساجد و کانون های فرهنگی مساجد و بسیج مساجد بودند که توانستند روحیه پایداری و استقامت را به مردم تزریق کنند و آنها در برابر فشارهای نظامی، بمباران ها و موشک باران ها واکسینه شدند و روح ایثارگری و مقاومت را همواره در مردم دمیدند و به واسطه عملکرد مسجد و کارکرد اجتماعی مسجد این مقاومت ادامه یافت و دشمن نتوانست در این جنگ به اهداف خود برسد.
نقش مساجد در بحران های پیش رو چگونه ارزیابی می کنید؟
مساجد قدرت بالایی دارند و بسیار می توانند در بهداشت و موضوعی مانند کرونا موثر باشد و در موضوع سلامت جامعه هر کانون و مسجدی به عنوان پایگاه سلامت در اطلاع رسانی به مردم عمل کرد و در کمک به آسیب پذیران جامعه کانون ها و مساجد نقش بسزایی داشتند. در بهداشت روح و روان مردم نیز مساجد می توانند نقش آفرین باشند.
کمرنگ شدن نقش مساجد در جامعه چه عوارضی دارد؟
به دلیل کمی کمرنگ شدن و کم رونق شدن مساجد حال جامعه خوش نیست. هر چقدر ارتباط با مسجد بیشتر ، حال جامعه بهتر می شود و نشاط اجتماعی بیشتری شکل می گیرد و افسردگی ها و پژمردگی ها به انسباط خاطر مبدل می شود.
مساجد تا چه اندازه می توانند در ساخت ایران قوی موثر باشند و کدام مولفه از مساجد در ساخت ایران قوی موثرتر است؟
معتقدم بعد فرهنگی مساجد بسیار در ساختن ایران قوی موثر است و در بیانیه گام دوم و در تحقق اهداف گام دوم مسجد نقش بسزایی دارد. نهضت فرهنگسراسازی باید متوقف شود و به جای آن تمامی بودجه ها به سمت و سوی مساجد هدایت شود. حوزه های فرهنگی متاسفانه گرفتار شعارزدگی شدند و اگر مباحث فرهنگی با محوریت کانون های فرهنگی و مساجد در محلات شکل بگیرد و جانی دوباره بیابد، مطمئنا قدم های بزرگ که در اولویت اول آن فرهنگ است، بر می داریم.
انقلاب ما انقلابی فرهنگی بود و حرکت امام (ره) از سال 42 با محوریت فرهنگی آغاز شد. امروز نیز معتقدم اولویت کار مساجد کار فرهنگی است. در موضوع تحکیم خانواده مسجد می تواند نقش بسزایی داشته باشد، متاسفانه کار فرهنگی در حوزه خانواده نشده است و خانواده های ما دچار تزلزل و بی ثباتی هستند و آمار طلاق افزایش یافته و بسیاری از خانواده ها که با یکدیگر زندگی می کنند، گرفتار طلاق عاطفی هستند.
نقش مساجد در شکل گیری ایران قوی چگونه ارزیابی می کنید؟
باید مساجد به مجتمع های فرهنگی تبدیل شوند و رونق یابند. کار اصلی مسجد و اولویت دار و فوریت دار آن مباحث فرهنگی در مسجد است. معتقدم مسجد باید قلب فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در محله، شهر و روستا باشد تا بتوانیم شاهد شکل گیری ایران قوی باشیم؛ حتی در مباحث اقتصادی نیز مسجد محلات می تواند نقش آفرینی کند. باید امام جماعت را به امام محله ارتقا دهیم و به عنوان یک تسهیل گر در حوزه ای که فعالیت می کند، ببینیم تا بتواند در امور اجتماعی آن محله را سامان دهد. امام جماعت می تواند محور ارتباطی میان منزل و مدرسه باشد و این از کارکردهایی است که ما در مساجد شهرمان به دنبال آن هستیم که برخی محقق شده و برخی هنوز به هدف خود نرسیده است.
نظر شما